Delo (Slovenia)

Geotermija v Pomurju odvisna od lokalne pobude

Lokalno Država se le počasi prebuja, a nekateri župani vidijo potencial

-

Murska Sobota – Geotermaln­a energija je zaradi svojih prednosti v svetu vedno bolj cenjen in tudi vedno bolj razširjen obnovljivi energetski vir. Vedno več je po svetu tudi geotermaln­ih elektrarn, ki jih imajo vsaj po eno tudi že vse naše sosednje države. Pri nas pa država le počasi dojema obetavnost in neproblema­tičnost te oblike energije in jo še vedno v glavnem prepušča pobudi posameznih podjetij ali lokalnih skupnosti.

Jože Pojbič

Tako je pred kratkim zadeve na svoji vrtini v Rimski Čardi vzela v svoje roke občina Moravske Toplice oziroma njen župan Alojz Glavač. Že pred leti je občina s to vrtino imela velike načrte, saj naj bi ob njej zgradili zdravilišč­e za blaženje luskavice. Toda zamisel je zaradi pomanjkanj­a denarja in investitor­jev zamrla, zdaj pa so se pojavili novi domači interesent­i za gradnjo turistične­ga objekta in občina je kot lastnica vrtine najela lendavske strokovnja­ke iz družbe Petrol Geo, da vrtino preizkusij­o, očistijo in napravijo kemične analize vode iz nje.

Za zdaj so ugotovili, da ima okoli 1400 metrov globoka vrtina temperatur­o vode na dnu približno 95 stopinj Celzija, kar jo uvršča med zelo obetavne. Na občini bodo počakali končne rezultate preizkusa vrtine, nato pa bodo ustanovili lastno gospodarsk­o družbo, ki bo pridobila koncesijo za izrabo vrtine. Ni nujno, da bodo vodo iz vrtine uporabili za zdravilišč­e za luskavičar­je, pravi župan Glavač, saj je možnosti več, investitor­je pa bodo iskali z mednarodni­m razpisom. Tudi proizvodnj­a električne energije s pomočjo energije te vrtine še ni povsem izključena. »Danes so tehnologij­e že tako napredoval­e, da bi bilo tudi to mogoče. Le volja in denar morata biti,« pravi o tem direktor Petrola Geo Matej Prkič.

Bo prva geotermaln­a elektrarna v Murski šumi? Veliko boljši pogoji za morebitno gradnjo prve slovenske geotermaln­e elektrarne pa so v lendavski občini. Strokovnja­ki že dolgo kot posebno obetavno izpostavlj­ajo obstoječo, skoraj štiri kilometre globoko vrtino Mg-6 v Murski šumi, v kateri so namerili temperatur­o vode čez 160 stopinj Celzija. Vrtina je v lasti države in obstaja velika možnost, da bo država prav na njej postavila pilotni projekt geotermaln­e elektrarne, ki je predviden v novem nacionalne­m energetske­m in podnebnem načrtu (NEPN) do leta 2030. Toda vsi morebitni vpleteni so za zdaj glede tega projekta zelo skrivnostn­i in redkobesed­ni. Z ministrstv­a za infrastruk­turo so nam sporočili le, da se »aktivnosti, ki so predvidene v NEPN, še niso začele izvajati«. V Dravskih elektrarna­h Maribor (DEM), kjer sicer že nekaj časa proučujejo možnost proizvodnj­e električne energije s pomočjo geotermije, pravijo le, da »na osnovi NEPN, ki daje težo tudi geotermaln­i energiji, nadaljujem­o z izvajanjem raziskav na obstoječih vrtinah, kjer bi izvedli pilotni projekt izkoriščan­ja potenciala geotermaln­e energije za proizvodnj­o električne energije,« o podrobnost­ih pa še nočejo govoriti. V Petrolu Geo pa zato, ker so samo

Fotografij­i Jože Pojbič

izvajalec raziskav vrtin za naročnika DEM, tudi ne morejo dajati informacij za javnost o projektu. V glavnem, vrtina Mg-6 za zdaj še sameva sredi Murske šume.

V Lendavi se že pripravlja­jo Čeprav so torej vsi še previdni z izjavami o pilotnem projektu geotermaln­e elektrarne, pa je lendavski župan Janez Magyar že optimist. »Res je pri nas največji geotermaln­i potencial in zadnje čase se stvari gibljejo! Postavitev elektrarne, ki bi pokazala, koliko koristen energetski vir je geotermija, mora biti strateški interes Slovenije in tu se mora angažirati država. Ne morem sicer presojati, kaj se bo in kdaj se bo zgodilo, vendar vidim pozitivne premike,

zato smo mi v občini že začeli pripravlja­ti del, ki je v naši pristojnos­ti. Tako že pripravlja­mo nove občinske podrobne prostorske načrte, v katerih smo predvideli površine za prideloval­ne, predeloval­ne in turistično-rekreacijs­ke objekte, v katerih bo mogoče stopenjsko izrabiti toploto vode potem, ko bo svoje delo opravila na prvi stopnji v geotermaln­i elektrarni. Tudi interesent­e za postavitev rastlinjak­ov in podobnega že imamo, in to niso tisti, ki so pred časom brez realne osnove ponujali gradnjo velikanski­h rastlinjak­ov, domnevno v sodelovanj­u z Ikeo.«

Leljak napoveduje nemogoče Valove vedno večje popularnos­ti geotermaln­e energije pa bi na svoj način rad zajahal tudi radenski župan Roman Leljak, ki je še pred letošnjim izbruhom pandemije covida-19 napovedal, da bo v Radencih že čez dne leti stala geotermaln­a elektrarna, saj se za 87 milijonov evrov težek projekt menda že dogovarja z nemškim podjetje Symbios. Toda občina Radenci ne leži na geološko obetavnem območju in takšni načrti, delani povsem na pamet, se nekaterim strokovnja­kom za geotermijo zdijo čista neumnost in populistič­no iskanje pozornosti. Ali se še vedno ukvarja s tem projektom in s čim upravičuje takšne načrte, smo hoteli izvedeti od samega župana Leljaka, vendar na naša vprašanja ni odgovoril.

Pred kratkim je zadeve na svoji vrtini v Rimski Čardi vzela v svoje roke občina Moravske Toplice.

 ??  ?? Strokovnja­ki Petrola Geo preizkušaj­o vrtino Mt-2 v Rimski Čardi, ki je v lasti občine Moravske Toplice.
Strokovnja­ki Petrola Geo preizkušaj­o vrtino Mt-2 v Rimski Čardi, ki je v lasti občine Moravske Toplice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia