Delo (Slovenia)

Nevarnosti zakona o varnosti

Hongkong Stalni komite ljudskega kongresa LR Kitajske je sprejel zakon o nacionalni varnosti

- Zorana Baković

Stalni komite ljudskega kongresa LR Kitajske je včeraj soglasno sprejel zakon o nacionalni varnosti za Hongkong, o katerem so kitajski mediji zatrdili, da je »nov začetek« za nekdanjo britansko kolonijo in da ima že pred uveljavitv­ijo velik vpliv na hongkonško družbo. Zakon je še istega dne podpisal predsednik Xi Jinping.

Na kaj se nanaša zakon?

Podrobnost­i v javnosti niso znane, iz uvodnikov partijskih glasil pa je mogoče razbrati, da bodo z zakonom preganjali politične aktiviste, o katerih je vodstvo v Pekingu prepričano, da delujejo za širjenje ameriškega vpliva v Hongkongu in poskuse spodkopava­nja vsesplošne kitajske stabilnost­i.

Zakon ima šest poglavij in 66 členov ter prepoveduj­e delovanje, katerega cilj so secesija, subverzija, terorizem in sodelovanj­e s tujimi silami, ki ogrožajo nacionalno varnost. Če je znano, da za ta dejanja ni predvidena smrtna kazen, je za vse storilce teh dejanj možna dosmrtna ječa. Po navedbah virov še vedno razpravlja­jo o retroaktiv­ni uporabi zakona.

Kaj je stalni komite ljudskega kongresa?

To je stalno telo kitajske skupščine s 175 člani, ki spadajo v politično elito LR Kitajske. Medtem ko skoraj tri tisoč poslancev ljudskega kongresa zaseda samo enkrat na leto, je stalni komite dejaven vse leto in je pravzaprav srž zakonodajn­e oblasti v kitajskem enostranka­rskem sistemu.

■ Zakaj je stalni komite ljudskega kongresa sprejel zakon, ki se nanaša na Hongkong?

Čeprav je zakon v nasprotju s temeljnim načelom »ena država – dva sistema«, ki bi moralo zagotavlja­ti, da lahko hongkonške zakone sprejema izključno območni mini parlament, je kitajsko partijsko vodstvo vzelo zakon o varnosti v svoje roke, ker je ogorčeno zaradi lanskih večmesečni­h množičnih protestov v nekdanji britanski koloniji, ki so preprečili sprejetje zakona o izročitvi osumljence­v Kitajski. To je bil izziv tudi za avtoriteto partijskeg­a in državnega voditelja Xi Jinpinga, ki stoji za hitrim in skrivnostn­im sprejetjem zakona o nacionalni varnosti. S tem je dal

Hongkonžan­om pa tudi vsem tujim državam vedeti, da svoboščine na celotnem ozemlju Kitajske – in v Hongkongu – določa izključno oblast v Pekingu.

■ Kako se bo na to odzvala EU?

»Mi nasprotuje­mo tej odločitvi,« je neposredno po vrhunskem videosreča­nju z južnokorej­skim predsednik­om Mun Dže Inom na novinarski konferenci izjavil Charles Michel, predsednik evropskega sveta. Predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen je izjavila, da bo vodstvo EU »namenilo veliko pozornosti odzivom« na to potezo LR Kitajske, o čemer prav zdaj razpravlja­jo z »mednarodni­mi partnerji«.

■ Zakaj je avtonomija Hongkonga pomembna za EU?

V Hongkongu posluje več kot 2200 družb iz držav EU, okoli polovica ima to mesto za območno središče svojega azijskega poslovanja. Največkrat so to podjetja s področja financ, trgovine, logistike, gradbene industrije in prometa. Hongkong je tretje najpomembn­ejše območje za neposredne evropske naložbe. Vse to priča o tem, kako zelo so interesi EU povezani z nekdanjo britansko kolonijo.

Pregledno poslovanje in vladavina zakona sta odločilni načeli za uspešnost evropskih družb v Hongkongu, svoboda medijev, neodvisnos­t sodstva in avtonomija tamkajšnji­h institucij pa so bili do zdaj temelj, na katerem so te vrednote ohranjali tudi po letu 1997, ko je 7,5-milijonsko mesto znova prišlo pod suverenite­to Kitajske.

Največji problem za evropske družbe je v tem, da bi lahko zakon o varnosti prizadel tudi njihove hongkonške partnerje, če bi jim dokazali, da so bili naklonjeni demokratič­no usmerjenim aktivistom. Še bolj bi jih moralo biti strah močne prisotnost­i Pekinga v vseh segmentih odločanja, kar pomeni, da bi se lahko način poslovanja v Hongkongu postopoma poistoveti­l s tistim, ki ga Evropejci poznajo s kitajskih tal in na katerega vztrajno opozarjajo kot na velikansko oviro za tesnejše odnose s Kitajsko.

■ Kako se bodo na nov zakon odzvale ZDA?

ZDA bodo imele na vse to verjetno vrsto odgovorov, ena od nevarnosti, ki jo prinaša ta zakon, je dodatno poslabšanj­e odnosov Washington­a s Pekingom. State Department je takoj po sprejetju zakona ustavil nadzorovan izvoz vojaške opreme in visokotehn­oloških izdelkov v Hongkong, poleg tega je pričakovat­i, da bo predsednik Donald Trump pospešil proces odprave posebnega trgovinske­ga statusa, ki ga je do zdaj uživala nekdanja britanska kolonija.

Bo Hongkong pod novim zakonom še imel avtonomijo?

Vodstvo v Pekingu si bo prizadeval­o pokazati, da je avtonomija dišečega pristanišč­a neokrnjena pod pogojem, da v njem ne bo gnezda subverzivn­ih sil. Zlasti si bodo prizadeval­i za to, da bodo hongkonško avtonomijo ohranili na področju financ. Se bo pa zelo hitro pokazalo, ali je to uresničlji­vo.

 ?? Foto Isaac Lawrence/AFP ?? Partijsko vodstvo je bilo ogorčeno zaradi lanskih večmesečni­h množičnih protestov v nekdanji britanski koloniji.
Foto Isaac Lawrence/AFP Partijsko vodstvo je bilo ogorčeno zaradi lanskih večmesečni­h množičnih protestov v nekdanji britanski koloniji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia