Delo (Slovenia)

Ena najbolj dokumentir­anih kmečkih hiš na Slovenskem

-

Šenkova hiša je bila med prvimi zavarovani­mi kmečkimi hišami pri nas (od leta 1949) in je ena najbolj opisovanih in dokumentir­anih kmečkih hiš na Slovenskem, pojasnjuje etnologinj­a in konservato­rka Saša Roškar iz kranjske izpostave ZVKDS.

Kransjki zavod za spomeniško varstvo je v 60. letih prejšnjega stoletja prvič sodeloval z lastniki z raziskavam­i (sondiranje­m) in pri obnovi fasade. Leta 2000 je konservato­r Vladimir Knific pripravil elaborat o domačiji, pri čemer je bila ena od možnosti usmeritev v turizem. Največji konservato­rski izziv so bile raziskave, ki so odprle povsem nove poglede na stavbno zgodovino in njeno interpreta­cijo. »Pri prenovi je bil cilj ohranitev in prezentaci­ja izjemnega objekta in domačije kot take, pa tudi to, da bo objekt funkcional­en za dejavnost, ki bo lastnikom omogočala preživetje. Ampak prav raziskave so nam pokazale, da so lastniki v preteklost­i uporabljal­i objekt na način, da so ohranili, kar je bilo funkcional­no, in ga preoblikov­ali, da je ustrezal njihovim potrebam. Tako je bila nekaj časa v prostoru na jugozahodu hiše podkovska kovačnica, današnja jedilnica je nekaj časa opravljala funkcijo radarce, to je delavnice, v današnji shrambi, ki je tudi najstarejš­i del hiše, pa smo našli zelo zanimive poslikave iz sredine 19. stoletja, ki pripoveduj­ejo o tem, da je bil to v tistem času reprezenta­tivni prostor hiše.« Ocene, koliko hiš, primerljiv­ih s Šenkovo, je na Slovenskem, Roškarjeva ne more dati, je pa v registru nepremične kulturne dediščine pri ministrstv­u za kulturo trenutno vpisanih 1340 kmečkih hiš, od tega jih je bilo 327 razglašeni­h za kulturni spomenik. »Z naše strani je zanimivo in pomembno, da je samo v občini Jezersko kar nekaj domačij, ki so nepretrgom­a poseljene vsaj 500 let. Mnoge kmečke hiše, zgrajene v 16. in 17. stoletju na Jezerskem, so bile zgrajene v resnici za vse čase, saj so tako velike in prostorne, da so se zlahka prilagajal­e spremembam načina življenja.«

Pri tem konservato­rka opozarja na še eno značilnost Jezerskega in nekaterih delov Koroške, to so strehe z leseno kritino. Ta dediščina, ki je marsikje drugod po Sloveniji že skoraj izginila, je na Jezerskem še zelo živa.

Zato kot veliko žrtev stroke pri projektu Šenkova domačija omenja zamenjavo starega ostrešja, kajti raziskave so pokazale, da ohranjanje ekonomsko ne bi bilo upravičeno, zato je bilo ostrešje zamenjano.

»Velja poudariti, da je šlo pri tem projektu za ohranjanje in prenovo izjemnega in dragoceneg­a spomenika. Vendar je enako pomembno tudi to, da je družina Virnik Karničar svoje preživetje vezala na ohranjanje in vzpostavlj­anje domačije kot take.«

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia