Delo (Slovenia)

V Afriki vuvuzele, Andres Iniesta in Valter Birsa

Deset let od finala SP 2010 Zadnje svetovno prvenstvo s Slovenci – Španci z eno najboljših ekip v zgodovini nogometne igre

-

Ljubljana – Junija je minilo desetletje od zadnje tekme slovenske nogometne reprezenta­nce na velikem turnirju. Danes mineva natančno deset let od finala svetovnega prvenstva v Južni Afriki, v katerem je Španija z golom Andresa Inieste premagala Nizozemsko. To je bil eden najboljših mundialov doslej, ki ga je nemara prekašal le naslednji turnir v Braziliji 2014.

Jernej Suhadolnik

Kompleksen projekt tedanjega predsednik­a Fife Seppa Blaterja je bil uspešen, Južna Afrika je dobila enomesečni spektakel brez primere, vlada pa je temeljito posodobila cestno-prometno infrastruk­turo, letališča in pripadajoč­e objekte. Šampionat je v razrvano državo, ki iz leta v leto s težavo išče skupno pot za nadaljnji razvoj po koncu apartheida, pritegnil 310.000 nogometnih turistov, številne tudi pozneje.

Tudi na igriščih v velikosti 105 x 68 metrov je bilo živahno. Slovenska odprava se je vrnila domov z mešanimi občutki; po uvodni zmagi z Alžirijo (1:0; Koren) in spektakula­rnem remiju z ZDA (2:2; Birsa,

Ljubijanki­ć) so se selekciji Matjaža Keka skozi šivankino uho izmuznili Angleži (0:1), ob tem je šlo tudi na drugi tekmi zadnjega kola med ZDA in Alžirijo narobe prav vse. Kek je tedaj pojasnil opravljeno v Afriki na zanimiv način, potem ko smo ga vprašali, ali si ni zastavila Slovenija preveč ambiciozne­ga cilja?

Kek: Kot alpinisti na Himalaji »Mislim, da ne. Nisem o napredovan­ju govoril le jaz, igralci so prav tako verjeli v osmino inala. Kar zadeva cilj – oziroma bolje rečeno željo –, ga nismo uresničili. Toda nismo merili previsoko. Saj ne moremo iti tja z namenom, da bomo simpatični Slovenci, ki želijo osvojiti točko in se vrniti domov. Tja smo šli kot alpinisti na Himalajo, ki želijo osvojiti vrh, a so se morali zaradi slabega vremena vrniti v bazo in čakajo na novo priložnost,« je zatrdil Kek.

Mariborčan je med fante porazdelil naslednjo minutažo v tekmah z Alžirijo (95 minut), ZDA (96) in Anglijo (93): S. Handanović, Brečko, Cesar, Šuler, Jokić, Koren in Novakovič po 284 minut, Radosavlje­vić 276, Kirm 267, Birsa 264, Ljubijanki­ć 187, Dedić 104, Pečnik 30, Matavž 14, Komac 8.

Najvišjo povprečno oceno na prvenstvu smo namenili vratarju Samirju Handanović­u (7,33), za njim so se zvrstili Mišo Brečko (7), Valter Birsa (6,83) in Robert Koren (6,67). Handanović je storil eno večjo napako ob prodoru Landona Donovana, hitrejša kot Brečko (28 km/h) sta bila le Donovan (30,31 km/h) in Findley (30,13 km/h). Birsa je z velemojstr­skim golom proti Američanom nase opozoril ves svet; časnik Guardian je njegov gol uvrstil med desetih najlepših na turnirju. Koren je izgubil več žog kot na vrhuncu kvaliikaci­j, toda opravka je imel z imeni, kakršna so Lampard, Barry, Gerrard in Bradley, med vsemi našimi je pretekel največ (33,24 km).

Velemojstr­i tiki-taka igre Južne Afrike 2010 niso zaznamoval­i le vuvuzele, ob katerih smo se počutili kot v čebeljem panju, Valter Birsa in odlični slovenski navijači. Tam sta bila tudi Diego Forlan in Andres Iniesta … Prvi je odigral fantastiče­n turnir in smo ga zasluženo izbrali za najboljšeg­a igralca mundiala – kdo ve, kako bi se končal inale, če bi sodniki v polinalu v oranžno obarvanem Cape Townu

Urugvajcem dovolili premagati Nizozemsko …

Zgodovinsk­i naslov svetovnega prvaka je zasluženo pripadel mojstrom tiki-taka igre Špancem. Spremljali smo eno najboljših re

Foto Tomi Lombar prezentanc v 90-letni zgodovini svetovnih prvenstev, ki je ozaljšala špansko vitrino tudi z zmagama na EP 2008 in 2012. Ni bilo čudno, da je bilo v enajsteric­i turnirja šest Špancev (4-4-2): Casillas (Špa);

Ramos, Puyol (oba Špa), Maicon (Bra), Lahm (Nemčija); Iniesta, Xavi (oba Španija), Schweinste­iger (Nem), Sneijder (Niz); Forlan (Uru), Villa (Špa); selektor; Del Bosque (Špa).

 ??  ?? Akterji Južne Afrike 2010: strelec enega najlepših golov na turnirju Valter Birsa, strelec gola za edino slovensko zmago doslej Robert Koren in selektor Matjaž Kek.
Akterji Južne Afrike 2010: strelec enega najlepših golov na turnirju Valter Birsa, strelec gola za edino slovensko zmago doslej Robert Koren in selektor Matjaž Kek.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia