Delo (Slovenia)

Začetek gradnje osi med severom in jugom

Tretja razvojna os Po 16 letih od odločitve za hitro cesto bodo jutri zasadili prvo lopato, zadnja je še zelo oddaljena

- Nejc Gole

Ljubljana – Družba za avtoceste bo jutri v delo prvega sklopa tretje razvojne osi uvedla konzorcij Kolektor CPG, Voc in novomeški CGP. S tem se po 16 letih od politične odločitve za hitro cesto, ki naj bi nekoč povezala sever in jug Slovenije, začenja njena gradnja. Kdaj se bo začela gradnja preostalih odsekov, še ni gotovo. »Tretja razvojna os je svoj rojstni list in domovinsko pravico uradno dobila leta 2004, ko je državni zbor sprejel resolucijo o nacionalne­m programu gradnje avtocest, vanjo pa je bila v dodatnem programu vključena tudi tretja razvojna os,« je spomnil Gregor Ficko, direktor gradbene zbornice na GZS.

Gradnja prometnice – izvajalec bo v delo uveden jutri, uradno bodo prvo lopato zasadili v četrtek – se začenja pri najmanjšem sklopu v Gaberkah. Odprto je še eno javno naročilo za del trase na Koroškem, v enem mesecu bosta predvidoma objavljeni še dve naročili za sklopa pri Velenju, pravijo na Darsu. Dars zaradi pritožbe civilne iniciative še ni pridobil gradbenega dovoljenja za del južne trase okoli Novega mesta. »Za ta del imamo zagotovlje­nih 40 milijonov evrov evropskih sredstev, a nam zmanjkuje časa, da bi gradnjo začeli in sredstva počrpali,« je opozoril minister za infrastruk­turo Jernej Vrtovec. Celotna projektna dokumentac­ija, gradbena dovoljenja, zemljišča niso pridobljen­a niti za druge odseke ali pa ti sploh še niso umeščeni v prostor. V srednjem delu tretje razvojne osi pa sploh še ni znano, kje naj bi ta potekala.

Ljubljana – Gradbeništ­vo kot sistemska panoga pričakuje tako od države kot tudi od naročnika, da bosta zagotovila optimalne pogoje za izvajanje del tudi na drugih odsekih trase, tako zaradi potreb prebivalst­va koroške in šaleške regije kot tudi zaradi prispevka k BDP države, poziva Gregor Ficko z Gospodarsk­e zbornice Slovenije. za promet decembra pogovarjal, kako tretjo os navezati na avstrijsko cestno omrežje. Matic Tasič, predsednik odbora za gradnjo tretje osi na Koroškem, pravi: »To bo treba storiti čez Holmec do komaj nekaj kilometrov oddaljeneg­a Pliberka. Avstrijci so že razširili križišče nad železnico pred Pliberkom. Ta potrebuje le še obvoznico, ki bo promet speljala v smeri proti avtocesti pri Grebinju.«

Največ neznank na srednjem delu

Na srednjem delu med Celjem in Novim mestom še ni končan niti postopek priprave državnega prostorske­ga načrta. Dopolnjena študija različic in okoljsko poročilo sta bila razgrnjena in predstavlj­ena v vseh občinah pred štirimi leti. Na ministrstv­u za okolje in prostor pravijo, da je treba na podlagi pripomb in predlogov ter pridobljen­ih mnenj nosilcev urejanja prostora okoljsko poročilo dopolniti. »Zaradi usklajevan­j in izdelave dodatnih strokovnih podlag časovnice trenutno še ni mogoče predvideti,« pojasnjuje­jo. Vrtovec pa pravi, da še pripravlja­jo študije variant, kje bo cesta potekala.

Pritožba zamaknila začetek na jugu

Vladni državni prostorski načrti so na tem delu sprejeti za odseka od Novega mesta do priključka Osredek ter naprej do Malin. Dars vodi približno sto milijonov evrov vredno javno naročilo za del trase okoli Novega mesta, a ker je bila civilna iniciativa uspešna v tožbi na upravnem sodišču in ker Dars tako še ni pridobil gradbenega dovoljenja, je začetek del na tem odseku negotov. V Beli krajini gre en krak do Metlike in hrvaške meje, drugi do Črnomlja. Vrtovec je napovedal, da bo vlada v kratkem sprejela resolucijo, s katero bodo z direkcije za infrastruk­turo na Dars prenesli traso hitre ceste od Gorjancev proti Metliki in Črnomlju.

Na Dolenjskem in v Beli krajini gradnjo južnega dela tretje razvojne osi razumejo kot ključni razvojni projekt za Novo mesto in širšo jugovzhodn­o Slovenijo, še posebno slabo dostopno Belo krajino. Novomeški župan Gregor Macedoni poudarja, da regija podpira prizadevan­ja Darsa za gradnjo »novomeške« trase in tudi nadaljnja prizadevan­ja na »belokranjs­ki« relaciji. Macedoni podpira čimprejšnj­i začetek gradnje mimo Novega mesta, s tem, da bo mestna občina zagotovila ukrepe, s katerimi bodo ublažili posledice gradnje na promet znotraj mesta.

Da je gradnja tretje razvojne osi vitalnega pomena za Belo krajino ocenjuje tudi črnomaljsk­i župan Andrej Kavšek, ki pa dodaja, da pozabljamo, da je ta prometnica še pomembnejš­a, saj »z južnim krakom rešujemo tudi tranzitni koridor v Bosno, ki zdaj poteka čez Gorjance«. Vozniki tovornjako­v, ki se radi izognejo avtocestam in mejnemu prehodu Obrežje, za pot v Bosno in nazaj uporabljaj­o mejni prehod Metlika. »Zato moramo rešiti tudi promet skozi Metliko,« pravi Kavšek. Prizadevaj­o si, da bi hkrati z gradnjo belokranjs­kega dela tretje razvojne osi oziroma že pred tem zgradili tudi obvoznico za Metliko in bi se tovornjaki izognili občinskemu središču. Kavšek upa, da bo projekt tretje razvojne osi potekal po načrtih in bo po sprejetju zakona še letos pridobljen­o gradbeno dovoljenje. Tako bi država prihodnje leto lahko začela gradnjo te – v celoti, s severa na jug – pomembne prometnice.

 ??  ?? Tretja razvojna os naj bi povezala Avstrijo, Slovenj Gradec in Velenje ter Novo mesto, Metliko in Hrvaško.
Tretja razvojna os naj bi povezala Avstrijo, Slovenj Gradec in Velenje ter Novo mesto, Metliko in Hrvaško.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia