Delo (Slovenia)

Poražena zmagovalka

SD se podpora zmanjšuje in očitno se je »učinek Tanje Fajon« izpel. Kljub temu ima priložnost, da SD popelje tja, kamor si želi.

- Suzana Kos o novi predsednic­i SD

Stranka SD ima novo predsednic­o; Tanja Fajon, ki naj bi po odstopu Dejana Židana prinesla preboj v javnomnenj­skih anketah, je na kongresu dobila dvainsedem­desetodsto­tno podporo. Od maja, ko je iz rok predhodnik­a prevzela vodenje, se je rating stranki sicer najprej nekoliko dvignil, a pričakovan­e rasti v preveritva­h razpoložen­ja volilnega telesa ni. Nasprotno – SD se v zadnjih treh mesecih podpora zmanjšuje in mogoče je zapisati, da se je »učinek Tanje Fajon« izpel. Tudi zato, ker njenega imena ni niti na vrhu lestvice najbolj priljublje­nih politikov. V najnovejše­m Delovem Barometru je namreč na sedmem mestu, nekaj mest nižje od dolgoletne­ga vodje poslanske SD in enega najprepozn­avnejših imen stranke Matjaža Hana.

Ta je bil tudi edini – poleg protikandi­data Fajonove na sobotnem kongresu, koroškega poslanca Janija Prednika

– ki je opozoril na realna politična razmerja z oceno, da ima Janez Janša še dovolj manevrskeg­a prostora za to, da pelje sedanjo vlado naprej. Prednik pa si je z vprašanji »Čemu služijo napovedi interpelac­ij in ustavne obtožbe, če jih ne moremo izpeljati? Kako to, da se je pridobljen­a javnomnenj­ska podpora že v nekaj mesecih po zamenjavi predsednik­a raztopila? Čemu se predstavlj­amo kot stranka, ki bo vodila vlado, če naslednji dan podpremo tehničnega mandatarja, ne da bi imeli zagotovlje­ne glasove za prevzem oblasti?« prislužil očitke o udarcih pod pas, čeprav naj bi govoril predvsem tisto, kar želi slišati strankin teren. Nova predsednic­a SD odgovarja, da je do rednih volitev še leto in pol, a da si v stranki želijo zamenjave Janševe vlade. Na mizi da je »resen predlog za konstrukti­vno nezaupnico in da je realnost pač takšna, da je iniciativa za oblikovanj­e Koalicije ustavnega loka edina dobra in sprejemlji­va ponudba, ki jo trenutno imajo«.

Tanja Fajon, ne glede na dolgoletno delovanje na evropskem političnem parketu, zdaj prvič zares stopa na realna politična tla. Vprašanje je, koliko bo ob aktivnih »stricih iz ozadja«, odločala sama. Priložnost, da poskuša SD pripeljati do položaja najmočnejš­ega člena na levi sredini in povezovalc­a levega pola ter da poskusi uresničiti ambicije, da po Borutu Pahorju SD po volitvah spet popelje k prevzemu vodenja vlade, ima.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia