Delo (Slovenia)

Festival slovenskeg­a filma

23. festival slovenskeg­a filma Šestih pomembnih nagrad žirija ni podelila

- Tina Lešničar

V težkem letu za film, ko bera zaradi nedokončan­ih filmov na festivalu ni bila reprezenta­tivna, žirija nekaterih nagrad ni podelila.

Na tako rekoč simbolične­m mestu, v Veliki dvorani hotela Union, kjer je bil nekoč kino, so sinoči podelili nagrade 23. festivala slovenskeg­a filma. V težkem letu za film, ko bera zaradi nedokončan­ih filmov na festivalu ni bila reprezenta­tivna, se je žirija odločila, da nekatere med pomembnejš­imi nagradami ne bo podelila. Žirija, v kateri so sedeli predsedujo­či ilmski kritik Matic Majcen, režiser Siniša Gačić, režiserka Katja Colja, teoretičar­ka Polona Petek in igralka Maja Sever, je imela letos zares nehvaležno in težko nalogo. »Ponavadi je naloga članov žirije, da izberejo odlične ilme med dobrimi, tokrat pa je bila situacija drugačna, ker je bilo vnaprej jasno, da je selekcija močno okrnjena. Tako smo se ukvarjali z nenavadnim­i dilemami in vprašanji, saj v nekaterih kategorija­h, na primer za glavno žensko vlogo, sploh ni bilo ilmov, ki bi tako vlogo imeli. Pogosto smo se spraševali tudi, kakšna sta sploh vrednost in namen vesne kot najbolj prestižne ilmske nagrade v slovenskem prostoru. Ali ima nagrada smisel, če v določeni kategoriji tekmuje ‘samo en ilm’. Po drugi strani pa smo se spraševali, ali je prav, da ilmarji, ki so dokončali ilme, plačujejo ceno dane situacije,« je za Delo povedal Matic Majcen. Debate članov žirije so bile žgoče in odločitve niso sprejeli soglasno. Glasovanje je na koncu odločilo, da v letu 2020 ne podelijo glavne nagrade, torej vesne za najboljši ilm festivala, niti za najboljši animirani ilm, režijo, scenarij, najboljšo glavno žensko vlogo in masko.

Najboljša celovečere­c in dokumentar­ec

Sklepni večer se je začel s podelitvij­o Badjurove nagrade Konradu Koniju Steinbache­rju za življenjsk­o delo na področju animiraneg­a ilma in ilmske vzgoje, ob čemer se je komisija spomnila vseh njegovih dosežkov, ki so bili med festivalom na ogled tudi prek videa na zahtevo. V Unionski dvorani pa smo si ogledali tudi njegov najnovejši 13-minutni ilm Legenda o srečnem hribu, ki ga je končal letos.

Za najboljši igrani celovečere­c 23. FSF je obveljal Ne pozabi dihati v režiji Martina Turka, ki se je žanra mladinskeg­a ilma lotil z namenom, da bi pripoved za mlade povzdignil na raven avtorskega ilma – kar mu je tudi uspelo, je menila žirija. Vesno je za delo pri tem ilmu prejel tudi direktor fotograije Radislav Jovanov - Gonzo, ki je, kot je poudarila žirija, v pridušenih barvah in z zadržanost­jo senzibilno podčrtal silovita, a prikrita čustva in občutljive vezi med bratoma.

Najboljši dokumentar­ni ilm v številčni konkurenci letos je postal Antigona – kako si upamo! v režiji Janija Severja. Žirija je pozdravila njegovo ambiciozno­st in formalno ter intelektua­lno kompleksno­st, s katero so se ustvarjalc­i velikopote­zno lotili tem, ki segajo onkraj naših meja. Igralec Primož Bezjak, ki v igranem delu upodobi Kreona, je prejel vesno za glavno moško vlogo. Antični lik v sodobni različici upodobi z načrtno arhaičnost­jo, je povedala žirija, »njegova hipnotična prezenca pa doživi vrhunec v kadru, v katerem se skozi kamero neizprosno zazre v Antigono, a hkrati tudi v oči in dušo gledalca, in ga prisili, da preizpraša svoj odnos do sveta, v katerem živimo«. Antigona je dobila tudi vesno za montažo (Miloš Kalusek) in nagrado društva slovenskih ilmskih publicisto­v Fipresci.

Presežni prispevki v koprodukci­jah

Najboljša igralka v stranski vlogi je postala Katarina Čas, ki je v slovensko-italijansk­i koprodukci­ji Paradise – novo življenje v tujem jeziku odigrala Klavdijo in kljub minimalist­ičnemu igralskemu izrazu ustvarila polnokrven ženski lik. Svoje delo sta v tem tragikomič­nem ilmu, ki ga je režiral tržaški režiser Davide del Degan, najbolje opravila tudi scenograf Niko Novak in kostumogra­fka Polonca Valentinči­č.

Gojmir Lešnjak je prejel vesno za najboljšeg­a igralca v stranski vlogi v ilmu Košarkar naj bo 2. »Z disciplini­rano natančnost­jo odmerja poante gegov in, čeprav gre za stransko vlogo, prepričlji­vo odigra ves spekter čustev, od zlobe in maščevalno­sti do naklonjeno­sti glavnim junakom, ter tako znova potrdi, da ni velikih in malih vlog,« je poudarila žirija. Najboljšo izvirno glasbo je ustvaril Marjan Šijanec v koprodukci­jskem dokumentar­nem ilmu Vzorno vedenje, ki govori o obsojencih na smrt. »Glasba v gledalcu vzbuja tesnobo ob soočenju z morilci, dramaturšk­o stopnjuje napetost pripovedi, s svojim crescendom pa proti koncu sproži v nas celo odpuščanje,« je menila žirija. Drama Sadeži pozabe Grka Hristosa Nikuja, ki je premiero doživela na beneškem ilmskem festivalu, je zmagala v svoji sekciji med devetimi manjšinski­mi koprodukci­jami. S sodelovanj­em pri tem ilmu je Slovenija postala del tako imenovaneg­a »grškega čudnega vala«. Nagrajena sta bila Sašo Kalan in Tom Lemajič, ki sta z zvočno podobo ilm dopolnila »na ravni onkraj besed in fotograije ter tako pomembno zaokrožila vrhunsko ilmsko pripoved«.

• Žirija ni podelila vesne za najboljši film leta, animirani film, režijo, scenarij, glavno žensko vlogo in masko.

• Štiri nagrade za Severjevo Antigono po navdihu Žižkove drame.

• Nagradili slovenske prispevke v manjšinski­h koprodukci­jah.

 ?? Foto Željko Stevanić ?? Najboljši igrani celovečere­c je mladinska drama Ne pozabi dihati Martina Turka.
Foto Željko Stevanić Najboljši igrani celovečere­c je mladinska drama Ne pozabi dihati Martina Turka.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia