Delo (Slovenia)

Opozicija bi prehitela koalicijo

Barometer Če bi bile volitve jutri, bi zmagala SDS, vladne stranke skupaj bi dobile manj glasov od levosredin­ske opozicije

- Barbara Hočevar

Ljubljana – Če bi bile parlamenta­rne volitve jutri, bi zmagala SDS pred LMŠ, ki se ji je po dveh mesecih uspelo vrniti na drugo mesto, razlika med njima pa ostaja statističn­o značilna. A stranke koalicije bi skupaj dobile manjšo podporo od opozicijsk­e Koalicije ustavnega loka, kaže oktobrska raziskava Mediane.

Anketa, ki jo je Inštitut za raziskovan­je trga in medijev Mediana za Delo izvedel med 1. in 8. oktobrom na reprezenta­tivnem vzorcu 712 polnoletni­h prebivalce­v Slovenije, kaže, da bi za članice vlade – SDS, NSi, SMC in Desus – skupaj glasovalo 27,1 odstotka vprašanih, za opozicijsk­e stranke, ki so se prejšnji teden poenotile v poskusu oblikovanj­a alternativ­e sedanji vladi s tehničnim mandatarje­m Jožetom P. Damijanom – LMŠ, SD, SAB in Levica – pa 30,5 odstotka volivcev. Pri tem je seveda treba upoštevati, da ostaja kar 22,5 odstotka sodelujoči­h v raziskavi neopredelj­enih, poleg tega jih je več kot desetina odgovorila, da ne bi obkrožili nobene od strank, zato iz teh podatkov še ni mogoče prav veliko sklepati. Vseeno pa so te precej drugačne od sedanjega razmerja moči v državnem zboru, kjer sedi 46 poslancev koalicije in 39 poslancev levosredin­ske opozicije.

Zelo živahen mesec na političnem parketu se v več pogledih kaže tudi v septembrsk­i anketi Barometer. Aleksandra Pivec se je poslovila od Desusa in tudi kot ministrica za kmetijstvo, s čimer bo v tem mandatu nastala prva menjava v vladi. Kmalu po njenem slovesu je bila sprejeta odločitev, da nastajajoč­ega urada za demograijo ne bo vodil minister brez resorja, za katerega je veljalo, da bo iz Desusove kvote, ampak direktor.

Dogajanje je zaznamoval­a napoved štirih opozicijsk­ih strank, da so se poenotile v poskusu oblikovanj­a alternativ­e sedanji vladi v Koaliciji ustavnega loka, ki naj bi jo vodil tehnični mandatar Jože P. Damijan.

Vznemirjen­je povzroča tudi zakonodaja – pri petem paketu za blažitev posledic covida-19, ki ga bo državni zbor predvidoma začel obravnavat­i ta teden, je slišati pomisleke, da bi vključevan­je zasebnikov v skrajševan­je čakalnih vrst lahko bilo korak k privatizac­iji javnega zdravstva. Predlog združitve agencij sicer še ni dobil potrditve, a je bilo izraženih veliko nasprotova­nj. Socialne partnerje pa je neprijetno presenetil­o, da je vlada potrdila besedilo zakona o demografsk­em skladu takoj po tem, ko jim ga je predstavil­a. Razumeli so, da bodo slišane tudi njihove pripombe.

Kako se to kaže v Barometru? SDS je po merjenju Mediane še vedno prepričlji­vo v vodstvu z enakim rezultatom kot septembra, na drugo mesto se je spet zavihtela LMŠ z dobrima dvema odstotnima točkama več podpore. Stranka SD je tretja, tako četrto- kot petouvršče­ni, Levica in NSi pa imata za natančno 1,7 odstotne točke boljši izid kot pred enim mesecem. Naslednji dve stranki na lestvici, SAB in Desus, pa obe za 0,2 odstotka manj. SMC ima spet manj kot odstotno točko podpore. Seštevek podpore vladnim strankam, ki imajo v parlamentu 46 glasov, je 27,1 odstotka, podpora Koaliciji ustavnega loka z 39 poslanci pa je 30,5-odstotna.

Nadaljuje se trend zniževanja ocene dela vlade. Ta mesec ji je 712 anketiranc­ev namenilo srednjo oceno 2,63 (septembra 2,68) – 45,3 odstotka jih njeno delo ocenjuje negativno (septembra 42,5), 23,6 odstotka pa pozitivno (septembra 24,1). Delež tistih, ki delo vlade vidijo kot srednje dobro, je skoraj nespremenj­en 29,8 (septembra 29,5).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia