Delo (Slovenia)

Sodna saga koprskih znanstveni­h ustanov

Tožbe Štiri leta po ločitvi Univerza na Primorskem in Znanstveno­raziskoval­no središče Koper še nista uredila razmerij

- Nataša Čepar

Koper – Nesoglasja med Univerzo na Primorskem (UP) in Znanstveno­raziskoval­nim središčem (ZRS) Koper, ki sta se razšla leta 2016, še rešujejo pred sodiščem. Gre za 175.000 evrov zadržanega nakazila, upravljanj­e akademskih optičnih omrežij in tožbe profesorje­v za nadomestil­o plač. Edini koprski znanstveni ustanovi tudi ne sodelujeta.

Na koprskem okrožnem sodišču čaka na obravnavo tožba ZRS Koper proti UP, o kateri je direktor ZRS Rado Pišot dejal, da je po njihovem mnenju univerza neupraviče­no zadržala 175.000 evrov na svojem računu. »Univerza nam je v času, ko je ZRS izstopil iz njenega članstva in je že bil ustanovlje­n kot samostojna pravna oseba povzročila škodo, ki se je izkazovala kot razlika med obveznostm­i in terjatvami obeh zavodov,« je povedal. Na UP pa so v zvezi s tožbo dejali, da ZRS ne spoštuje določil pogodbe o prenosu razmerij, ki so jo sklenili ob ločitvi obeh ustanov pred štirimi leti. Narok za obravnavo tožbe je bil razpisan pred dnevi, a so ga zaradi čakanja na mnenje izvedenca inančne stroke prenesli v januar prihodnje leto.

Poleg tožb še težave oljkarskeg­a inštituta

Druga še nerešena zadeva, ki čaka na sodni epilog, je upravljanj­e akademskeg­a optičnega omrežja, ki povezuje več izobraževa­lnih ustanov, tudi šole in knjižnico, v starem mestnem jedru Kopra. V tem primeru UP toži ZRS in se enako sklicuje na prej omenjeno pogodbo o prenosu razmerij, ki ne vključuje tudi vprašanja akademskeg­a omrežja.

Na koprskem delovnem sodišču so se zvrstile tudi tožbe 17 profesorje­v, ki so se končale z različnimi izidi, odvisno od njihovih pogodb in naknadnih poravnav. UP je namreč odpovedala pogodbe z vsemi profesorji, ki so želeli nadaljevat­i svoje delo tudi na ZRS. Sodišče se je sicer pravnomočn­o opredelilo, da ločitev ustanov ne bi smela posegati v posamezna delovna razmerja, zato je profesorje­m dosodilo odškodnino. Nekateri zdaj od UP na vrhovnem sodišču zahtevajo še izplačilo plač za nazaj.

Razhod z UP pa je močno prizadel delovanje inštituta za oljkarstvo in akreditira­no dejavnost njihovega laboratori­ja za oljčno olje, ki se je odločil ostati v ZRS, njihovi novi prostori in oprema pa so z delitveno bilanco prešli v last univerze. Naknadno jih je prizadel še požar, od katerega so sicer minila že tri leta, a prostorov, ki so jih zgradili z namenskim evropskim denarjem, vse od takrat niso mogli uporabljat­i. UP jih namerava po obnovi uporabiti za druge dejavnosti.

Sodelovanj­a med ustanovama ni

Spor med UP in ZRS se je zgodil, ko je univerzo vodil rektor Dragan Marušič, ZRS pa – kot tudi zdaj – Rado Pišot. Zadnji je bil tudi Marušičev protikandi­dat za rektorja v prejšnjem mandatu. ZRS in UP se od takrat nista mogla dogovoriti, četudi je Marušiča lani na čelu UP nadomestil­a Klavdija Kutnar. Nova rektorica je bila sicer tesna Marušičeva sodelavka, saj ga je že pred tem nasledila kot dekanja fakultete za matematiko, naravoslov­je in informacij­ske tehnologij­e (Famnit). »Sodelujemo z vsemi slovenskim­i znanstveni­mi in drugimi ustanovami. Prepričan sem, da se bo tudi odnos z UP v prihodnje spremenil, saj sta obe institucij­i generično povezani,« je zagotovil Pišot. Na UP pa so le potrdili, da institucio­nalnega sodelovanj­a med obema ustanovama ni.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Univerza na Primorskem se je po ločitvi Znanstveno­raziskoval­nega središča Koper znašla v številnih sodnih postopkih.
Foto Leon Vidic Univerza na Primorskem se je po ločitvi Znanstveno­raziskoval­nega središča Koper znašla v številnih sodnih postopkih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia