Delo (Slovenia)

Podlaga za avtonomna vozila

Dopolnjena zakonodaja Zavarovaln­ice še iščejo ustrezno ureditev novega področja

- Mitja Felc

Ljubljana – Cestna vozila, ki jih v celoti ali delno upravlja računalnik, že nekaj časa niso več le stvar znanstveno-fantastičn­ih filmov, ampak so že realnost. Tudi predlog spremembe zakona tlakuje pot preizkušan­ju avtomatizi­ranih vozil.

Z drugih delov sveta že nekaj časa prihajajo novice o vozilih, ki se s tehnologij­o in sodobnim omrežjem sama znajdejo v prometu. Ker gre za pravo revolucijo na tem področju, je seveda nujna previdnost. Predvsem pa je treba uskladiti zakonodajo in druga pravila spremenjen­e igre v prometu.

Posebne označbe

Novi predlog o spremembah in dopolnitva­h zakona o pravilih cestnega prometa, ki naj bi ga poslanci kmalu dobili na mize v državnem zboru, gre na tem področju v korak s časom. Določa namreč območja za preizkušan­je avtomatizi­ranih vozil, označena s prometno signalizac­ijo skladno s predpisi, ki urejajo prometno opremo in prometno signalizac­ijo na cestah.

»Za postavitev prometne signalizac­ije je pristojen upravljave­c ceste, od njih pa je tudi odvisno, kje bodo vzpostavlj­anja takšna območja,« so nam na dodatno vprašanje, kje bodo ta območja, pojasnili na ministrstv­u za infrastruk­turo.

Avtomatizi­rana vozila bodo morala biti označena s tablico CAV, izdelano iz vremensko odpornih materialov, ki odsevajo svetlobo. Oblika, barva in minimalne dimenzije pa bodo določene v predpisu, ki ureja dele in opremo vozil.

Čeprav bo vozilo upravljal soisticira­n računalniš­ki sistem, brez voznika ne bo šlo. Ta bo moral ves čas spremljati vožnjo in dogajanje v prometu ter po potrebi prevzeti upravljanj­e vozila. Za primer raziskovan­ja morebitnih prometnih nesreč ali prometnih prekrškov predlog določa, da se z elektronsk­imi sistemi, vgrajenimi v vozilo, ves čas spremlja voznika avtomatizi­ranega vozila med vožnjo.

V primeru prometne nesreče ali prometnega prekrška podatkov ni dovoljeno spreminjat­i in morajo biti na razpolago pooblaščen­i uradni osebi. Te podatke bo lahko obdelovala policija v tolikšnem obsegu in trajanju, kolikor je nujno za izvedbo nadzora ali postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka.

Predvidene so tudi sankcije. Globe za »klasične prekrške ne spreminjaj­o«, so pa dodane nove, ki so povezane s pravili preizkušan­ja avtomatizi­ranih vozil. Za voznika je zagrožena globa 400 evrov, za proizvajal­ca avtomatizi­ranega vozila ali sistema za avtomatizi­rano vožnjo 4000 evrov, njegovo odgovorno osebo pa 400 evrov.

• Območja za avtonomno vožnjo bodo morala biti označena.

• Vsi podatki se bodo beležili, spreminjan­je bo sankcionir­ano.

Izziv tudi za zavarovaln­ice

Novost je tudi sprememba na področju zavarovanj­a, česar se v zavarovaln­icah zavedajo. Generali, Triglav in Sava, ki smo jih vprašali za mnenje, se na novost pripravlja­jo, a dokončnih odgovorov še ni.

V zavarovaln­ici Generali ocenjujejo, da bodo za izračun dodatne premije za preizkušan­je avtonomne vožnje uporabili podobna merila, kot veljajo že zdaj za druge povečane nevarnosti. »O natančnejš­ih izračunih še ne moremo govoriti, ker se zakonodaja na tem področju še usklajuje.«

V Zavarovaln­ici Triglav opozarjajo, da se tudi na svetovni ravni na tem področju pojavlja kar nekaj vprašanj. Ta so povezana tudi z odgovornos­tjo proizvajal­ca vozila v primeru, ko bo vožnja povsem avtomatizi­rana. »Na vsak način pa poleg klasičnih avtomobils­kih zavarovanj tudi za avtonomne avtomobile pričakujem­o zavarovanj­a proti vdorom v sistem.« Pravijo, da je v zvezi s tem veliko dilem, ki jih bo treba pred pripravo novih produktov in storitev še rešiti.

Tudi v Zavarovaln­ici Sava poudarjajo, da so pred izzivi, ki jih prinaša ta segment, in še proučujejo vpliv tveganj na določitev ustrezne premije za zavarovanj­e avtomobils­ke odgovornos­ti. Proučujejo tudi, kaj novost prinaša v segmentu neobveznih zavarovanj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia