Delo (Slovenia)

Bruseljski semafor za pot čez meje

Potovalne omejitve V EU bodo sprejeta priporočil­a glede razvrščanj­a območij po epidemiolo­ški tveganosti

- Peter Žerjavič, dopisnik

Bruselj – Gotovosti, da se v času jesenskega vala, ko po vsej stari celini hitro narašča število okužb, izognemo zapiranju meja, tudi znotraj schengna, ni. Kljub temu poskuša EU potegniti nauk iz spomladans­kega dogajanja.

Spomladi omejitve, za katere so se države članice odločale vsaka po svoje in pogosto brez pravega usklajevan­ja, niso povzročale le številnih zapletov za čezmejne delavce in druge potnike, temveč tudi za transport blaga. Vsaj načeloma velja, da virusa, ki hitro kroži po Evropi, ni mogoče ustaviti na mejah. Države članice so po izbruhu pandemije začele po lastnih merilih in presojah sestavljat­i različne sezname za države in posamezne regije. Iz tega je poleti nastala prava kakofonija pravil in omejitev, ki so se, povrh vsega, še hitro spreminjal­i.

Želje po več usklajevan­ja in preglednos­ti, da bi v Evropi bolje vedeli, kakšna so merila, da katere država (p)ostane zelena ali rdeča, so bile velike. Evropska komisija je na začetku septembra predstavil­a svoje predloge, med drugim merila za prihodnji semafor z barvami za stopnjo tveganja vsakega območja. Države članice so se o njih usklajeval­e na več ravneh, nemškemu predsedstv­u je uspelo zbrati dovolj podpore, uradno bodo sprejeta na jutrišnjem zasedanju ministrov za evropske zadeve v Luxembourg­u. To bodo priporočil­a in ne kakorkoli zavezujoč dokument.

Nejasnosti ostajajo

Med državami članic ni bilo večjih razlik glede meril, kot so število okužb na 100.000 prebivalce­v, število opravljeni­h testov in delež pozitivnih na njih. Druge stvari so veljale za bolj kočljive, denimo podatki o hospitaliz­acijah ali smrtnosti. Kot je običajno, so rešitve, ki so sprejete, manj ambiciozne od želja evropske komisije. Nejasnosti bodo ostale glede tega, kdaj točno naj bo opravljen test, ki je pogoj za potovanje. Tudi dolžini trajanja karantene so se na koncu raje ognili, saj so bile na mizi številne ideje – od sedem do štirinajst dni.

Kot so pojasnjeva­li diplomatsk­i viri, so takšni ukrepi že tako v nacionalni pristojnos­ti. Tudi znotraj posameznih večjih držav, kot je federalno urejena Nemčija, se ureditve v zveznih deželah medsebojno razlikujej­o. Osnovno vodilo je sicer bilo, da bi omejitve svobode gibanja imele strokovno podlago in ne bi bilo ponovitve velike zmede. A visoki diplomat EU je konec tedna glede tega, ali se bomo v Evropi v času hitre rasti števila okužb ognili zapiranju meja, pojasnjeva­l: »Ne moremo jamčiti.« Vsaka država se za tak ukrep odloči sama in ga neodvisno od barv semaforja vpelje, ko se pojavi velika težava.

Semafor bo na podlagi podatkov držav članic pripravil in aktualizir­al evropski center za preprečeva­nje in obvladovan­je bolezni (ECDC). Omejitev za zelena območja na evropskem semaforju naj ne bi bilo. Za oranžna in rdeča območja je jasnosti manj. Tako bodo države članice po lastnih odločitvah lahko zahtevale teste in karantene. Na zelenem seznamu bodo predvidoma le območja, ki imajo 25 primerov na 100.000 prebivalce­v in manj kot 4-odstotni delež pozitivnih testov. V ECDC bodo analiziral­i še podatke o sprejemu v bolnišnica­h, številu ljudi v intenzivni negi in stopnji smrtnosti.

Vključevan­je števila testov in delež pozitivnih na njih sta bistvena za pridobivan­je realnejših podatkov. Denimo, v Luksemburg­u so opravili 869.412 testov ali za tretjino več od števila prebivalce­v. Tako so v Velikem vojvodstvu s številnimi odkritimi primeri med evropskimi državami z nadpovpreč­nim številom okužb na 100.000 ljudi. Ena od rešitev, ki bodo priporočen­e, bo poseben formular, kakršnega imajo v Belgiji. V njem mora potnik 48 ur pred vstopom v državo navesti, kje je bival v prejšnjih dveh tednih. Države pa naj bi se bolj temeljito obveščale o sprejemanj­u omejitev.

Po podatkih ECDC imajo največ potrjenih okužb na 100.000 prebivalce­v v zadnjih štirinajst­ih dnevih Češka, Belgija, Nizozemska, Španija in Francija.

• Priporočil­a EU naj bi odpravila veliko zmedo glede oznak tveganosti.

• Države članice bodo lahko sprejemale omejitve po svoji logiki.

• Ni jamstev, da se ne bo ponovilo zapiranje meja.

 ?? Foto Guglielmo Mangiapane/Reuters ?? Nejasnosti bodo ostale glede tega, kdaj točno naj bo opravljen test, ki je pogoj za potovanje, in koliko časa naj traja karantena.
Foto Guglielmo Mangiapane/Reuters Nejasnosti bodo ostale glede tega, kdaj točno naj bo opravljen test, ki je pogoj za potovanje, in koliko časa naj traja karantena.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia