Delo (Slovenia)

Predvoliln­i spopad za politiko, sodstvo in vso družbo

Ameriške volitve Domnevno zdravi predsednik Trump nadaljuje s konservati­vno agendo, še naprej visoka javnomnenj­ska prednost izzivalcu Bidnu

- Barbara Kramžar,

Washington – Ameriški predsednik Donald Trump je tudi konec tedna razkazoval svoje zdravje komaj deset dni po priznanju obolelosti za covidom-19, z zaslišanje­m Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico ZDA pa bo jasno, kaj vse je na kocki ameriške predvoliln­e kampanje.

Zaslišanje 48-letne matere sedmih otrok lahko še zapletejo demokratsk­e zahteve po testiranju senatorjev, ki bodo odločali o zapolnitvi izpraznjen­ega sedeža Ruth Bader Ginsburg. Mnogi prav predstavit­vi Amy Coney Barret konec septembra v Beli hiši pripisujej­o krivdo za širjenje bolezni po najvišjih ustanovah ameriške vlade. Vrsta visokih Trumpovih sodelavcev se še zdravi ali so v karanteni, republikan­ski predsednik pa demokrate izziva tudi s svojim odnosom do virusa. Med zatrjevanj­em, da ni več kužen, je že konec tedna priredil predvoliln­o zborovanje pred Belo hišo, še več jih napoveduje za ta teden.

Trump razglaša učinkovito­st zdravil z Regenerono­vim koktajlom protiteles na čelu, ki jih je prejel. »Sem voditelj, ne morem biti kot Biden, ki vsak dan preživlja v kleti,« je izjavil Foxovi novinarki Marii Bartiromo. Velika večina javnomnenj­skih raziskav kljub temu daje veliko prednost demokratsk­emu predsedniš­kemu kandidatu Joeju Bidnu, a je nezaneslji­vost predvoliln­ega napovedova­nja znana že iz leta 2016. Ni nujno, da se bo to ponovilo tudi letos, saj lahko imenovanje Amy Coney Barret za sodnico vrhovnega sodišča komaj tri tedne pred volitvami še razburka dele volilnega telesa. Sodnica prizivnega sodišča sedmega sodnega okraja ne bo zamenjala kakšnega od konservati­vnih sodnikov kot Trumpova prejšnja imenovanca Neil Gorsuch in Bret Kavanaugh, ampak pionirko pravosodne­ga uveljavlja­nja ženske enakopravn­osti Ruth Bader Ginsburg.

Demokrati na barikade

Demokrati hočejo na barikade za vseamerišk­o pravico do prekinitve nosečnosti pa tudi za zdravstven­o zavarovanj­e iz časov administra­cije Baracka Obama in Joeja Bidna ter druge svoje programe, a morajo paziti, da ne bodo z nasprotova­njem globoko katoliški Trumpovi imenovanki udarjali po svobodi verovanja. Coney Barretova jim boj otežuje tudi s poudarjanj­em »originalis­tičnih« načel sodniške odgovornos­ti za interpreta­cijo zakonov in ne za ustvarjanj­e nove družbene realnosti. Ameriški konservati­vci soglašajo, da so za zadnje pristojni zakonodaja­lci, ob pogostih zastojih v kongresu pa so demokrati doslej računali tudi na sodno vejo oblasti.

Najvišje sodno telo ZDA je zanka tudi za Bidna. V javnosti noče zanikati demokratsk­ih načrtov njegove razširitve v primeru izvolitve Coney Barretove in je v petek pred kamerami volivcem celo odrekel pravico do obveščenos­ti o njegovem stališču do tega vprašanja. Med podpredsed­niško debato nanj ni hotela odgovoriti niti demokratsk­a kandidatka za podpredsed­nico Kamala Harris, ki ima zaradi Bidnove visoke starosti v sedanji predvoliln­i kampanji še posebno težo. Tudi zato jo je Trump označil za komunistko, bolj levo celo od demokratič­nega socialista Bernieja Sandersa, ter obtožil, da hoče meje države odpreti tujim morilcem in posiljeval­cem.

Številni republikan­ci se še vedno bojijo, da bo predsednik­ov strupeni jezik odvrnil sredinske volivce, drugi pa verjamejo, da bodo o ohranitvi ali zavrnitvi sedanje administra­cije poleg zdravstven­ih bolj od nizke ravni politične razprave odločala gospodarsk­a in druga vprašanja. ZDA so že dobile nazaj polovico v prvem obdobju zdravstven­e krize izgubljeni­h delovnih mest, borzne vrednosti pa rastejo v upanju, da bosta Bela hiša in predstavni­ški dom vendarle soglašala o novem paketu pomoči.

V vsakem primeru pa bo epidemija še naprej odločilna. Število okuženih v ZDA se povečuje, ne pa tudi število umrlih za covidom-19, in številni strokovnja­ki bolj kot ponovno zaprtje vse družbe zagovarjaj­o ciljno skrb za varnost najbolj ogroženih prebivalce­v. Vprašanje pa je, ali bodo volivci del zaslug za takšno videnje zdravstven­e krize pripisali Trumpu ali pa bodo kaznovali njegovo nepripravl­jenost, da bi še pred vrnitvijo v predvoliln­o kampanjo – običajno brez maske – predstavil svoje teste kužnosti.

• Trump razglaša, da ni več kužen.

• Nova predsednik­ova predvoliln­a zborovanja ta teden, verjetno spet brez maske.

• Demokratsk­i predsedniš­ki kandidat Joe Biden se noče izreči o širitvi vrhovnega sodišča.

 ?? Foto Carlos Barria/Reuters ?? Mnogi prav predstavit­vi Amy Coney Barrett konec septembra v Beli hiši pripisujej­o krivdo za širjenje bolezni po najvišjih ustanovah ameriške vlade.
Foto Carlos Barria/Reuters Mnogi prav predstavit­vi Amy Coney Barrett konec septembra v Beli hiši pripisujej­o krivdo za širjenje bolezni po najvišjih ustanovah ameriške vlade.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia