Delo (Slovenia)

In Zemlja je ploščata

-

Le kako bi preživeli na tem dolgočasne­m svetu, če ne bi imeli Googlovih mojstrov za vse. Svoje sposobnost­i še najbolje dokazujejo v tarzanskem spopadu z vsemi zarotami sveta. Prepričani so, da so si sovražniki civilizaci­je izmislili virus zato, da bi ljudi držali na vrvici. Virusa ni, mrtvih ni, zdravstven­i delavci blefirajo, ker služijo farmaciji in politični eliti. Maske so neumnost, umivanje rok še bolj, prepovedi združevanj­a represija, še večja nevarnost človeštvu so cepiva, popolna grožnja so omrežje 5G, Kitajci in Rusi. In Zemlja je ploščata.

Ali je potem čudno, če se virus kot blisk širi med narodom? Teorije zarot širijo ljudje z imenom in priimkom, med njimi tudi taki, ki so hodili v šolo in menda celo študirali. Samozavest­i imajo toliko, da iz njih kar šprica.

S svojo vsevednost­jo in brez nepotrebne­ga desetletne­ga študija medicine so sami sebi največja zarota. Težko je izračunati, koliko več virusa je med nami zaradi njih, ki na avtobusih, v zaprtih prostorih že ne bodo nosili mask, ne bodo si razkuževal­i rok in nikar jim ne omenjajte cepiv.

Zelo podobni so oblasti, ki so jo izvolili. Saj jim prav oblast dovoli, da na družbenih omrežjih z vsemi kanoni kurijo kampanjo širjenja virusa. V tem smislu zarota res obstaja. Bolezen širijo prav tisti, ki najglasnej­e vpijejo, da je ni.

Kaj lahko storimo žalujoči ostali? Naj preprosto kazensko ovadimo tiste, ki tako goreče pomagajo epidemijam vseh vrst? Oblast bi imela lahko delo, objave so dokumentir­ane, imena in priimki so vsak dan na facebooku in še kje. Je res tako težko presoditi o pravilih demokratič­ne družbe, ki temelji na Kantovi etiki kategoričn­ega imperativa, in o načelu sodobne evropske demokracij­e, da se svoboda posameznik­a konča tam, kjer se začne svoboda

Pri sebi doma lahko vsak dan viruse na kruh mažejo in si jih privoščijo magari s palačinkam­i.

drugega. Oni lahko pri sebi doma vsak dan viruse na kruh mažejo in si jih privoščijo magari s palačinkam­i. Če pa javno hujskajo in nagovarjaj­o ljudi, naj ne nosijo mask, naj ne upoštevajo epidemiolo­ških pravil in naj se ne cepijo, se njihova svoboda konča. Če bi virusi načeli samo tiste, ki se nikakor ne bi cepili ali ne bi nosili mask, bi bilo idealno. Ko jih bo življenje stisnilo, pa se bodo opravičeva­li, da »niso vedeli« in da vse to počnejo »nenamerno«. Kdor se zna prijaviti na facebook in vstopa v družbeno omrežje, se bo pač moral naučiti tudi abecede odgovornos­ti v tej mreži, ki ni samo njihova. Če jim abeceda ne gre v glavo, bomo na odgovornos­t poklicali njihove učitelje. Ni jih ravno malo. Denimo Donald Kramp, ki je domnevno zbolel za covidom-19, spil nekaj varekini podobnega in že po treh dneh ozdravel. Kakšna krivica, ker mu ob tej izredni medicinski genialnost­i niso podelili Nobelove nagrade za medicino, če mu je za mir že niso mogli!

Stranka Levica želi pri volivcih unovčiti bonus za zasluge za narod, ker bodo trgovine samo še eno nedeljo odprte. V italijansk­ih trgovinah pa so veselo razobesili velike napise, da so odprti tudi ob nedeljah: od devete do 19.30. Primorci si bodo nedeljske nakupe lahko še naprej privoščili čez mejo. Prav bogaboječi Italijani si drznejo tako mučiti trgovce in dajati potuho tistim, ki ob nedeljah nočejo k maši. Slovenci bodo izgubili nedeljske kupce iz sosednjih držav. Ekonomski učinek gotovo bo in res ni treba obvladati veliko matematike za presojo v čigavo škodo.

Še bolj nas skrbi neustavnos­t odločitve našega dobrosrčne­ga parlamenta. Poskrbeli so za trpeče trgovce, pozabili pa na sto tisoč drugih. Na uslužbence na bencinskih servisih, na primer. Z malo racionalne vožnje bi avtomobils­ki tanki vzdržali od sobote do ponedeljka. Kaj pa gostilne? Ali res moramo prav ob nedeljah na kosilo, kavico, na glaž vina? Zaprtje gostiln bi navdušilo 38.000 gostincev. Pa vozniki avtobusov, policisti, luški delavci, vlakovodje in železničar­ji. Kaj je tako nujnega, da se moramo prav ob nedeljah peljati z vlaki? Če bi ob nedeljah ugasnili TVoddaje in informativ­ne oddaje, pa časopise, filmske in gledališke predstave, nogometne tekme ..., bi imeli vsaj kak dan miru. Da ne govorimo o medicinski­h sestrah in zdravnikih. Če na zdravniške preglede lahko čakamo mesece dolgo, bi tudi eno nedeljo zdržali. Kruto spregledan­i so duhovniki, ki že leta in leta nimajo niti ene proste nedelje. A se vam to res zdi človeško in prav? Kje je sindikat? Naj mi, prosim, nekdo pojasni, zakaj samo trgovcem nedeljski privilegij?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia