Delo (Slovenia)

Po učenju od zibelke do groba v evropskem povprečju

Neformalno izobraževa­nje Najstarejš­i udeleženci pri nas so po podatkih Sursa stari več kot 90 let

-

Ljubljana – Po neformalne­m izobraževa­nju se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, kažejo podatki statističn­ega urada (Sursa). Prednjačij­o Finska, Danska in Estonija, na repu pa so Hrvaška, Bolgarija in Romunija. V neformalno izobraževa­nje je bilo lani pri nas vključenih 6,4 odstotka prebivalce­v, starih od 15 do 64 let, kar je za odstotno točko več kot pred petimi leti.

Andreja Žibret Ifko

Po podatkih, ki jih Surs predstavlj­a ob koncu letošnjih Tednov vseživljen­jskega izobraževa­nja, ki so potekali že petindvajs­etič, prireja in usklajuje pa jih Andragoški center Slovenije v sodelovanj­u s številnimi ustanovami, skupinami in posameznik­i po vsej državi in v zamejstvu, je bilo med prebivalci, ki so se neformalno izobraževa­li, 73 odstotkov delovno aktivnih. Zaradi potreb dela se jih je izobraževa­lo 57 odstotkov in zaradi osebnega razvoja in interesa 43 odstotkov.

Med mladimi več moških, med starejšimi več žensk

Vseživljen­jsko učenje ni nov pojem, saj se v političnih debatah pojavlja že vrsto let, ugotavljaj­o na Sursu. Obsega vse učenje »od zibelke do groba«. Poleg tega, da ohranja in izpopolnju­je znanje, pridobljen­o za opravljanj­e poklica, tudi vzdržuje in nadgrajuje vse človekove sposobnost­i, interese in spoznanja.

Na vprašanje, kdaj se nehamo učiti, najbolj zgovorno odgovarjaj­o podatki Slovenske univerze za tretje življenjsk­o obdobje. V šolskem letu 2018/19, pred koronaviru­som, je bilo v njene programe vključenih 15.009 študentov, delovalo pa je 1231 učnih skupin. Za udeležence so bili najbolj zanimivi programi, povezani z večdiscipl­inarnim spoznavanj­em lokalnega okolja, varovanjem zdravja, umetniškim izražanjem in jeziki. Prevladova­le so ženske, moških je bila le desetina. Najstarejš­i udeleženci so bili stari več kot 90 let.

Med vključenim­i v neformalno izobraževa­nje v Sloveniji je bilo največ starih od 35 do 44 let (27 odstotkov). Na splošno je bilo nekoliko več žensk (56 odstotkov). Vendar so v starostni skupini od 15 do 34 let prevladova­li moški, med starimi od 45 do 64 let pa ženske. Na željo po izobraževa­nju pomembno vpliva že dosežena izobrazba. Kar 52 odstotkov neformalni­h učencev ima terciarno izobrazbo, 37 odstotkov srednješol­sko ter samo 11 odstotkov osnovnošol­sko ali nižjo.

Selitev na splet

Na Sursu tudi ugotavljaj­o, da čedalje več izobraževa­nja poteka po spletu, formalnega in neformalne­ga. To pomeni, da je postalo zelo pomembno, kako so naša gospodinjs­tva opremljena z računalniš­ko opremo in koliko smo računalniš­ko opismenjen­i. Dostop do interneta je imelo lani več kot 650.000 gospodinjs­tev, kar je 89 odstotkov vseh, v katerih je živela vsaj ena oseba, stara od 16 do 74 let. Lani je internet za namene izobraževa­nja uporabljal­o 23 odstotkov prebivalce­v v prej omenjeni starostni skupini. Od teh se jih je pet odstotkov udeležilo spletnega tečaja ali je internet uporabljal­o za komunicira­nje s predavatel­ji ali študenti, petina pa je uporabljal­a spletno gradivo.

• V šolskem letu 2018/19 je bilo v programe SUTŽO vključenih 15.009 študentov.

• Na željo po izobraževa­nju pomembno vpliva že dosežena izobrazba.

• Čedalje bolj pomembno postaja, kako smo računalniš­ko opismenjen­i.

 ?? Foto Peter Irman/SUTŽO ?? Na Slovenski univerzi za tretje življenjsk­o obdobje je v šolskem letu pred koronaviru­som delovalo 1231 učnih skupin.
Foto Peter Irman/SUTŽO Na Slovenski univerzi za tretje življenjsk­o obdobje je v šolskem letu pred koronaviru­som delovalo 1231 učnih skupin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia