Delo (Slovenia)

Super srečni prvak v Španiji utrdil vodstvo

Motokros Svetovni prvak Tim Gajser je z 2. mestom prednost pred Cairolijem povečal na 24 točk – Popoln dan domačina Prada

- Peter Zalokar

Madrid – »Super vesel sem za drugo mesto. Nisem imel najboljših štartov, a sem hitro nadoknadil večino izgubljene­ga. Poskušal sem prehiteti Prada in za hip mi je v drugi vožnji celo uspelo. Toda nisem želel preveč tvegati. Hvala ekipi, vsem navijačem v Sloveniji in po svetu, da mi stojijo ob strani,« je bil več kot zadovoljen svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser, ki se je na VN Španije znova zavihtel na zmagovalni oder in prednost v razredu MXGP pred tokrat šestim Antoniom Cairolijem povečal na 24 točk.

Do konca sezone 2020 je še šest dirk, sledijo tri v Belgiji in potem še tri v Trentinu, 24-letni Haložan iz Pečk pa uspešno brani rdečo številko vodilnega, ki jo je osvojil lani. Na novi progi v predmestju Madrida ni bil kos domačemu matadorju Jorgeju Pradu, ki je bil obakrat najboljši na štartu in vodil od začetka do konca ter s 50 točkami ostal celo v igri za končno zmago. »Prvič sem bil najboljši v obeh vožnjah, zmagati na domači dirki je fantastičn­o,« je bil na uspeh ponosen 19-letni zvezdnik Prado, lani prvak v razredu MX2, ki mu je bilo žal, ker se uspeha ni mogel veseliti z navijači. V normalnih okoliščina­h bi jih bilo vsaj 15.000.

Nova proga Xanadu-Arroyomoli­nos (trda zemlja) v predmestju Madrida je bila uganka za vseh 22 dirkačev. Ampak Gajser se je hitro spoprijate­ljil z njo. V zadnjem krogu kvaliikaci­j je postavil najboljši čas in je prvi izbiral štartno mesto. Slovenec se je postavil skrajno levo, ampak štarti mu še vedno delajo težave. V prvi zavoj je prišel šele šesti, bolje je začel njegov moštveni kolega v Hondi Mitch Evans, ki pa se je kasneje poškodoval, si zlomil zapestje in končal sezono. »Mitchu želim čim prejšnje okrevanje in vrnitev na stezo,« je nesrečnega Avstralca bodril Gajser, ki se je hitro sprijaznil s tretjim mestom in ni napadal Romaina Febvra. Na roko mu je šlo, da sta bila Cairoli in Jeremy Seewer zadaj. Devetkratn­i svetovni prvak je bil sedmi in Švicar po

padcu deseti. »Nisem najboljše štartal, ampak potem sem hitro našel ritem. Želel sem napasti Febvra, ampak bil je predaleč. Tretje mesto je dobro,« je med obema vožnjama povedal Tim243.

Popoln dan Prada

V drugi vožnji podobna zgodba. Prado je spet švignil v ospredje, Gajser pa je iz prvega ovinka prišel peti, ampak takoj je izkoristil najboljšo linijo in se prebil na drugo mesto mimo Cairolija. Kmalu je napadel Prada, vendar je Španec ostal spredaj. Mladi Španec je na večini prejšnjih dirk ob koncu popustil in bolj izkušeni Slovenec je čakal na njegovo napako. Toda deset minut pred koncem jo je storil sam, zapeljal s proge. Ni izgubil drugega mesta, je bila pa zmaga že predaleč, saj je imel Prado več kot pet sekund prednosti. Gajser je lahko bil miren, saj je bil Febvre daleč zadaj. Cairoli se je osamljen vozil na šestem mestu. Končalo se je brez napetosti, popoln dan je imel Prado, lanski prvak v razredu MX2, nasmejan pa je bil tudi slovenski šampion.

• Tim Gajser je vozil pametno in osvojil drugo mesto.

• Domačo dirko je dobil mladi Španec Jorge Prado.

• Gajser ima že 24 točk prednosti pred Cairolijem.

 ??  ??
 ?? Foto Matej Družnik ?? Tim Gajser je na dobri poti k ubranitvi naslova svetovnega prvaka.
Foto Matej Družnik Tim Gajser je na dobri poti k ubranitvi naslova svetovnega prvaka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia