Delo (Slovenia)

Peščeni kralj s 100. zmago v Parizu ujel Federerja

Tenis Rafael Nadal je v finalu OP Francije povsem nadigral Novaka Đokovića – Trinajsti naslov v trinajstih finalih Roland Garrosa

-

Pariz – Španec Rafael Nadal ostaja kralj Roland Garrosa. Štiriintri­desetletni specialist za peščena igrišča je turnir za grand slam v Parizu osvojil že 13. v karieri, v svojem 13. finalu je tretjič premagal Srba Novaka Đokovića, zmagovalca tega turnirja leta 2015 in prvega igralca sveta. Izid dvoboja je bil 6:0, 6:2 in 7:5.

»Dobro se zavedam, da bom igral na Nadalovem dvorišču, vemo, da je favorit. Dvoboj zame zagotovo ne bo najpomembn­ejši v karieri,

ne da se ga primerjati z najinim prvim finalom v Wimbledonu,« je pred finalom dejal Đoković, ki je s pohvalami na račun tekmeca celo napovedal razplet.

Nadal velikega tekmeca namreč še nikoli ni tako nadigral kot tokrat. Pokazal je brezhibno predstavo, prisilil Đokovića, ki je tudi z gestami kazal nemoč, v napake. Srb je veliko poskušal s skrajšanim­i žogicami, a s to taktiko ni veliko pridobil. Tekmec jih je večino vrnil, neizsiljen­ih napak ni delal, uspevalo mu je praktično vse, kar si je zamislil.

V prvem ni oddal niti igre. Tudi v drugem si je že v prvi igri priboril tri žoge za odvzem servisa, toliko jih je imel tekmec v prvem nizu, a jih je Srb ubranil in se po 50 minutah vendarle veselil osvojene igre. Toda veselje ni trajalo dolgo. Potem ko nikakor ni mogel tekmecu vzeti servisa, je že v naslednji, v kateri je serviral, začetni udarec izgubil, nato še enega in drugi niz se je končal z izidom 6:2.

Ko je Nadal z odvzemom servisa v tretjem nizu povedel s 3:2, je že kazalo, da bo Đoković dvoboj izgubil brez pravega odpora. A nato je začel igrati bolje, prišel do breaka za izenačenje, vendar je bil preblisk kratek. Po izidu 5:5 mu je tekmec spet vzel servis, na koncu se je to zgodilo celo z dvojno napako. Po njej se je vdal, v zadnji igri ni več osvojil niti točke.

Prva zmaga stara 15 let

Za Nadala ki letos v Parizu sploh ni izgubil niza, je to že 20. osvojeni turnir za grand slam, s čimer se je na vrhu večne lestvice osvojenih turnirjev velike četverice izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem. Jubilej je v 1200 tekmah na turnirjih ATP dosegel tudi po številu posamičnih zmag v Rolandu Garrosu, to je bila že njegova 100. zmaga na legendarni­h pariških igriščih. Izgubil je le dvakrat, enkrat tudi proti Đokoviću. Turnir je prvič dobil leta 2005.

»Danes ne razmišljam o rekordih, razmišljam le o Parizu. To je nekaj fantastičn­ega. Vemo, kaj mi ta turnir pomeni, ponosen sem, če ga sploh lahko igram. Da pa ga tudi dobivam, je res neverjetno,« je bil po finalu, v katerem je bil seštevek let finalistov najvišji v zgodovini, zadovoljen Španec, ki je priznal, da ga je kdaj tudi Đoković že tako nadigral, predvsem v Melbournu.

Prvi letošnji poraz Srba

V medsebojni­h dvobojih proti Srbu v Parizu vodi s 7:1, v skupnih medsebojni­h dvobojih pa je še vedno boljši Nole, zdaj je izid 29:27 v njegovo korist. Đoković ostaja pri eni pariški turnirski zmagi in 17 zmagah na turnirjih za veliki slam. Letos je, če se ne upošteva diskvalifi­kacijo v New Yorku, izgubil prvi dvoboj. STA

 ??  ??
 ?? Foto Reuters ?? Rafael Nadal je pri 34 letih v življenjsk­i formi.
Foto Reuters Rafael Nadal je pri 34 letih v življenjsk­i formi.
 ?? Foto AFP ?? Novak Đoković je športno priznal poraz.
Foto AFP Novak Đoković je športno priznal poraz.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia