Delo (Slovenia)

Slovenija strla Kosovo z navezo Lovrić-Vučkić

Nogomet Reprezenta­nca Matjaža Keka po zmagi v Prištini ostaja v igri za prvo mesto v skupini lige narodov C3 – V sredo v Moldaviji

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Slovenska nogometna reprezenta­nca je vknjižila pomembno zmago na gostovanju v Prištini. Pojutrišnj­em bo imela v Kišinjovu lepo priložnost, da si z novim uspehom pripravi imenitno izhodišče za novembrski finiš Uefine lige narodov C3. Strelec edinega sinočnjega gola na štadionu Fadil Vokrri je bil Haris Vučkić.

Prvi del slovenske turneje po ( jugo)vzhodni Evropi je torej uspešno pod streho. Slovenske odprave v Prištini resda niso sprejeli tako navdušeno, kot bi denimo ameriškega predsednik­a Donalda Trumpa, ki krasi številne obcestne plakate v kosovski metropoli, kljub temu pa so se gostje počutili prijetno in tudi domače.

Mijatović na večerjo, Keka obiskala soigralca

Predsednik Nogometne zveze Kosova (FFK) Agim Ademi je v soboto na skupni večerji gostil številčno odpravo Slovencev, v kateri so bili ob predsednik­u NZS Radenku Mijatoviću še generalni sekretar Martin Koželj in podpredsed­niki Danilo Kacijan, Milan Jarc in Stanko Glažar.

Tudi Matjaž Kek je obujal spomine, potem ko sta ga med jutranjo kavo v reprezenta­nčnem hotelu obiskala nekdanja soigralca iz Maribora Ismet Munishi in Besnik Kolari. Le nekateri domači mediji so se »izkazali« s poznavanje­m gostov: še nekaj ur pred tekmo so denimo napovedali v začetni enajsteric­i Slovenije Nina Koutra, Miho Zajca in Andraža Šporarja, torej tri fante, ki jih sploh ni bilo v Prištino.

Kek je poslal v ogenj vendarle pričakovan­a imena, zasedbo, ki jo je uigraval tudi na petkovem treningu na Brdu, zadnjem pred poletom na Kosovo. Z igro brez klasičnega napadalca je želel dobiti bitko na sredini igrišča in v prvem polčasu sta izpeljala najbolj učinkovito akcijo prav sinočnji »lažni devetki«. Novinec v kolektivu Sandi Lovrić je z globinsko podajo imenitno zaposlil Harisa Vučkića, ta pa je z natančno merjenim strelom po tleh v daljši kot matiral Arijaneta Murica, enega od številnih kosovskih reprezenta­ntov, rojenih v Švici. Vučkić in Muric bosta lahko o tem govorila tudi v medsebojni­h tekmah v španski 2. ligi, kjer je Muric posojeni član Manchester Cityja v Gironi …

Oblak-Mevlja-Blažič

Treba je dodati, da so gledalci pred TV zasloni – kdor si je lahko ogledal tekmo – imeli kaj videti. Dvoboj je bil izjemno živahen, domači pa so bili vsaj navidez za malenkost bolj ambiciozni. Že v prvem polčasu so bili statističn­o »boljši«: streli na vrata 3:1, koti 3:1, posest žoge 54:46, toda v nogometu štejejo le goli. Če premoreš ob tem še vratarja, kakršen je bil sinoči Jan Oblak, je toliko bolje: član Atletica je uspešno lovil vse visoke žoge in na splošno vlival zanesljivo­st v noge soigralcev. Enako velja za obrambni zid pred njim: Miha Mevlja in Miha Blažič sta vse boljša naveza.

Škoda, da je bil Benjamin Verbič v 47. minuti prvega polčasa neodločen in so Slovenci zapravili stoodstotn­o priložnost za gol v igri dveh na enega …

Novembra v boj za ligo B

Marsikdo se je vprašal, ali se bo to gostom v nadaljevan­ju tekme maščevalo. V drugih 45 minutah so namreč gostitelji še močneje pritisnili proti vratom Jana Oblaka in na vsak način iskali gol, ki bi jih vsaj teoretično ohranjal v igri za prvo mesto, raje seveda dva. Toda Kosovo si ni priigralo povsem čistih priložnost­i za gol oziroma kaj več od poraza, Kek je v svojem slogu uspešno zaprl igro, ob večji zbranosti bi lahko Slovenci zabili še kakšen gol, nazadnje so bili blizu v 89. minuti po nasprotnem napadu rezervisto­v Damjana Boharja in Amedeja Vetriha, ki se je končal le v kotu za goste.

Če bodo Slovenci uspešni tudi v sredo, si lahko novembra obetamo izjemno zanimivo tekmo s Kosovom v Stožicah in derbi za prvo mesto – z Grki v Atenah!

• Slovenija je osvojila tri točke na Kosovu, sledi polet v Moldavijo.

• Strelec edinega gola v Prištini je bil napadalec Haris Vučkić.

• Zmagala je tudi Grčija, tekmec Kekovih fantov za prvo mesto.

 ?? Foto Florion Goga/Reuters ?? Slovenski nogometaši so uspešno končali prvo gostovanje v ( jugo)vzhodni Evropi.
Foto Florion Goga/Reuters Slovenski nogometaši so uspešno končali prvo gostovanje v ( jugo)vzhodni Evropi.
 ?? Foto Florion Goga/Reuters ?? Takole so se soigralci veselili gola skupaj s strelcem Harisom Vučkićem.
Foto Florion Goga/Reuters Takole so se soigralci veselili gola skupaj s strelcem Harisom Vučkićem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia