Delo (Slovenia)

Najstnica že razmišljal­a o koncu športne poti

Iga Šwiatek Prva poljska zmagovalka turnirja za grand slam v tenisu – »Želela sem igrati napadalno, kar mi je dobro uspevalo«

- Miha Šimnovec

Ljubljana – Ko je Iga Šwiatek (priimek v poljščini pomeni božič) po finalni zmagi nad Američanko Sofio Kenin (6:4, 6:1) na odprtem prvenstvu Francije stopila pred mikrofon, je pokazala več čustev kot v celem dvoboju. »Sploh ne vem, kaj se dogaja. Niti sanja se mi ne, zakaj sem tu igrala tako dobro,« se je 19-letnica iz Raszyna (predmestja Varšave) čudila sama sebi, potem ko je postala prva poljska zmagovalka turnirja za grand slam v tenisu.

Z osvojitvij­o prestižne pariške lovorike je zrežirala prvovrstno presenečen­je, skrivnost svojega uspeha pa je razkrila s tresočim glasom. »Prizadeval­a sem si igrati napadalno, kar mi je dobro uspevalo. Poleg tega sem bila psihično trdna,« je zaupala Iga in se za vso podporo še posebej zahvalila svojemu očetu Tomaszu Šwiatku, nekdanjemu vrhunskemu veslaču. »Naučil me je profesiona­lnega odnosa do športa in mi vli(va) l potrebno samozavest. Dal nam je vse, lahko se mu le zahvalim,« se je ozrla k svojemu očetu, ki jo je spodbujal s tribune.

Tomasz Šwiatek je bil tisti, ki je Igo vpeljal v šport. Kot član dvojnega četverca je leta 1988 v Seulu izkusil olimpijske igre, na katerih je z reprezenta­nčnimi kolegi potihem računal celo na eno od kolajn. Toda želeno odličje jim je odneslo slabo počutje enega od veslačev, tako da so se morali na koncu sprijaznit­i s sedmim mestom. Šwiatek je tedaj prišel do spoznanja, da je na nek način lažje uspeti v posamičnih panogah, v katerih si odvisen od samega sebe, zato je obe hčerki, ob Igi še tri leta starejšo Agato, usmerjal v individual­ne športe.

Plavanje ni bilo zanjo

Najprej ju je vpisal v plavanje, ker pa sta bili pogosto prehlajeni in sta imeli povrhu še večkrat vneta ušesa, ju je kmalu tudi izpisal in jima kupil teniška loparja. Iga je začela z njim vihteti že pri štirih letih in začela hitro opozarjati nase. »Agata je bila v svojem letniku med najboljšim­i na Poljskem, uvrstila se je celo na turnir Longines v Parizu, toda Iga je bila še bolj nadarjena in gibljiva. Že pred leti sem dejal, da bo še veliko dosegla,« se spominja Artur Szostaczko, eden prvih trenerjev sester Šwiatek.

Mlajša Iga je bila vsestransk­o nadarjena tudi v šoli. »Težko rečem, pri katerem predmetu je bila najboljša. Bila je zelo dobra v biologiji, kemiji in iziki, sošolcem je velikokrat pomagala tudi pri reševanju matematičn­ih problemov, s katerimi se sami niso znali spoprijeti, odlična je bila tudi v angleščini,« je o novopečeni šampionki Roland Garrosa povedala njena gimnazijsk­a učiteljica Emilia Wiorkowska in dodala, da je bila obenem tudi zelo skromna in se nikoli ni hvalila s svojimi uspehi.

Sodniki so ji jemali voljo

Kot je razkril oče Šwiatek, je imela Iga precej trnovo pot proti vrhu. Ob tekmicah se je morala namreč

boriti tudi s sodniki, napačne odločitve so ji – tako kot težja poškodba gležnja – jemale voljo. Še teden pred začetkom odprtega prvenstva Francije je resno razmišljal­a o tem, da bi lopar obesila na klin in se posvetila študiju.

Na srečo je pretehtala ljubezen do tenisa; v soboto se je v zgodovino vpisala kot prva poljska zmagovalka turnirja za grand slam ...

• Poljakinja Iga Šwiatek je ta čas najboljša teniška igralka na svetu.

• Postala je tudi prva poljska zmagovalka turnirja za grand slam.

• Oče jo je usmeril v športe, v katerih si odvisen predvsem od sebe.

 ?? Foto AFP ?? Iga Šwiatek je pokazala prestižno trofejo na pravem kraju za fotografir­anje, z Eifflovim stolpom v ozadju.
Foto AFP Iga Šwiatek je pokazala prestižno trofejo na pravem kraju za fotografir­anje, z Eifflovim stolpom v ozadju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia