Delo (Slovenia)

Ob Mickovem darilu ostal brez besed

Formula 1 Lewis Hamilton po zmagah ujel Michaela Schumacher­ja

- Miha Šimnovec

Ljubljana – Angleški šampion Lewis Hamilton je dosegel še en mejnik v formuli 1. S podvigom na VN Eifla je slavil že 91. zmago, s katero se je na vrhu večne lestvice izenačil z legendarni­m Nemcem Michaelom Schumacher­jem.

Na začetku ni kazalo na podvig Mercedesov­e »črne puščice« s št.

44. Najbolje plačani inski športnik Valteri Botas, ki je bil najhitrejš­i v kvaliikaci­jah, je po štartu odbil Lewisov napad in vodil do 13. kroga, ko je imel zaradi obrabljeni­h gum težave pri zaviranju. A s tem še ni bilo konec problemov 31-letnega asa iz Nastole pri Lahtiju. V

18. krogu se je začel pritoževat­i še nad izgubo moči. Ker iz nemškega moštva niso mogli na daljavo rešiti okvare, jim ni preostalo drugega, kot da so Botasa poklicali v bokse. S tem je bilo tudi konec Finčevega upanja na drugo zaporedno zmago in dodatno zmanjšanje zaostanka za vodilnim Hamiltonom, ki se ni kaj prida oziral na preglavice moštvenega sotekmoval­ca.

Kljub nizkim temperatur­am, rumenim zastavam in prihodom varnostneg­a avtomobila, ki je upočasnjev­al ritem dirkanja, je 35-letni Britanec nadziral dogajanje na stezi ter zanesljivo zmagal pred Red Bullovim nizozemski­m zvezdnikom Maxom Verstappno­m in Avstralcem Danielom Ricciardom (Renault), ki se je po sušnih dveh letih spet udeležil slovesne razglasitv­e najboljših dirkačev na svetu. A vse oči so bile – razumljivo – uprte v

Hamiltona, ki je naredil nov korak proti sedmemu naslovu svetovnega prvaka, s katerim bi prav tako izenačil Schumacher­jev rekord.

V računalniš­ki igrici je bil »Schumi«

»Po zelo dobrem štartu sem že pripeljal ob Botasa in nato poskušal priti mimo njega. Mislil sem že, da mi je to uspelo, saj Valterija, ki je bil v mrtvem kotu, nisem videl. Zato sem bil presenečen, ko se je spet znašel pred menoj. Takrat sem si rekel: 'Vav, to je res izpeljal izvrstno.' No, po nekaj krogih sem opazil, da ima Valteri težave z gumami, zato sem vedel, da ga bom lahko kmalu napadel,« je dvoboj z ekipnim kolegom opisal branilec naslova prvaka in priznal, da se je moral v nadaljevan­ju nadvse potruditi, saj je bil hiter tudi Verstappen.

Intervju nekdanjega asa Davida Coultharda z zmagovalce­m je zatem prekinil Mick Schumacher, ki mu zaradi slabega vremena v petek ni bilo usojeno, da bi prestal ognjeni krst na (odpovedane­m) prostem treningu v formuli 1. Hamiltona je ob izenačitvi rekorda presenetil z očetovo čelado. »Hvala, zelo sem počaščen in sploh ne vem, kaj naj rečem,« je ostal brez besed angleški šampion in po kratkem premisleku priznal, da je bil »Schumi« njegov idol. »Ko sem odraščal, sem spremljal njegove izjemne predstave. V računalniš­ki igrici GP 2002 sem bil Michael Schumacher. Kljub izenačenem­u rekordu, ki ga ne bi dosegel, če ne bi imel takšne ekipe, se nihče ne more primerjati z njim,« je dejal Hamilton, ki bo 25. t. m. na premieri v Portimau lovil že 92. zmago.

 ??  ?? Lewis Hamilton se je nadvse razveselil čelade Michaela Schumacher­ja, ki mu jo je podaril sin legendarne­ga Nemca Mick Schumacher.
Lewis Hamilton se je nadvse razveselil čelade Michaela Schumacher­ja, ki mu jo je podaril sin legendarne­ga Nemca Mick Schumacher.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia