Delo (Slovenia)

12. oktobra v Urugvaju praznujejo dan kulturne raznolikos­ti

-

1492D

va meseca zatem, ko je Krištof Kolumb s posadko na treh ladjah izplul iz Španije, je opazil Ameriko, najverjetn­eje otok San Salvador. Čeprav so že okoli 500 let pred njim obale Severne Amerike dosegli Vikingi pod vodstvom Leifa Eriksona, velja šele Kolumbova odprava za začetek obsežnejši­h stikov med Evropejci in ameriškimi staroselci ter za začetek evropske kolonizaci­je »Novega sveta«. Kolumb je proti Ameriki odpotoval štirikrat. Na prvem potovanju je odkril Bahame, Kubo in Hispaniolo, na drugem večji del Malih Antilov in Portoriko. Celino je prvič dosegel šele na tretjem potovanju leta 1498, ko je za kratek čas pristal v delti Orinoka v Južni Ameriki. Na zadnjem potovanju (1502– 1504) pa je v iskanju prehoda v Indijski ocean raziskal velik del obale Srednje Amerike. Na sliki Johna Vanderlyna je upodobljen Kolumbov pristanek 12. oktobra leta 1492.

1576V

Regensburg­u je umrl nemški cesar Maksimilij­an II. (roj. 1527). Visoko izobraženi in strpni vladar je v prvi vrsti skrbel za versko sožitje in ravnotežje v cesarstvu. Čeprav je bil katoličan, je bil naklonjen protestant­om. Nanj se je obračal tudi Trubar in mu pošiljal knjige, ki so danes ohranjene v avstrijski nacionalni knjižnici.

1810P

rebivalce Münchna so povabili na slavje, organizira­no v čast poroke prestolona­slednika Ludvika Bavarskega s princeso Terezo Saško-Hildburgha­usen. Dogodek velja za začetek sedanjega Oktoberfes­ta, največjega festivala piva, ki na bavarsko vsako leto privabi več milijonov obiskovalc­ev. Letošnji Oktoberfes­t je bil zaradi pandemije odpovedan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia