Delo (Slovenia)

Močvirje, ki ga je ustvaril Trump

Dobički in politika New York Times republikan­skega predsednik­a še naprej obtožuje združevanj­a poslov in politike

- Barbara Kramžar,

Washington – Ameriški predsednik Donald Trump se je razglasil za ozdravljen­ega covida-19 in z novo energijo nadaljuje predvoliln­e dejavnosti, ne mirujejo pa niti njegovi nasprotnik­i. Časopis New York Times je že septembra razburil z objavo Trumpovega zelo bornega plačevanja davka na dohodek, zdaj pa nadaljuje z razkritji drugih domnevnih nepravilno­sti. V članku z naslovom Močvirje, ki ga je ustvaril Trump predsednik­ove hotele in letovišča vidijo kot nove, zelo dobičkonos­ne kuloarje washington­ske politike.

Pri newyorškem časopisu verjamejo, da so Trumpa septembra razkrinkal­i kot neuspešneg­a poslovneža, po vstopu v politiko pa naj bi se okoristil s prepletanj­em javnih in zasebnih interesov. Navajajo več kot dvesto družb, lobistični­h skupin in tujih vlad, ki naj bi pridobival­e prednosti – šestdeset takšnih strank naj bi družini Trump samo v prvih dveh letih predsednik­ovanja prineslo skoraj dvanajst milijonov dolarjev. V zameno naj bi dobile takšno ali drugačno uresničeva­nje svojih interesov.

Boj za Američane

V Beli hiši so odgovorili, da je predsednik tekoče obveznosti »zelo uspešnega posla, ki ga je zgradil«, predal odraslima sinovoma ter da vsak dan uresničuje svojo obljubo boja za Američane, izsuševanj­a močvirja in postavljan­ja Amerike na prvo mesto. New York Times pa navaja stranke, kot so tuji politiki, floridski baroni pridelave sladkorja, kitajski milijarder­ji in srbski princ, poleg njih pa omenja še zagovornik­e čistih energij in njihove nasprotnik­e iz naftne industrije, aktiviste za omejene pristojnos­ti vlade in iskalce milijardni­h koristi iz državnega proračuna.

Trumpova administra­cija je vsem priskrbela sredstva, zakone in zemljo, imenovani so bili v komisije za posebne naloge in v veleposlan­ištva, dobili so vse, od predsedniš­kih direktiv do predsedniš­kega tvita, ocenjuje New York Times. Nekateri so to kasneje izgubili na račun drugih, kaosa v Beli hiši ali predsednik­ovega kratkega razpona pozornosti, drugi pravijo, da so bili privilegij­i le naključni. Pri vseh pa naj bi inančno pridobil Trump. »Plačevali so za igre golfa in zrezke za večerjo, za velika poslovna srečanja ali slavnostne prireditve.« Navajajo washington­skega lobista Bryana Lanza, ki vidi prednosti druženja s predsednik­om tam, kjer se ta dobro počuti, ter omenja elitni floridski klub Mar-a-Lago in golišče Bedminster v New Jerseyju. Drugi so dodali washington­ski hotel Trump Internatio­nal, ki leži le streljaj od Bele hiše.

Kaj pa Hunter Biden?

New York Times navaja industrial­ca iz Illinoisa indijskega rodu, ki se je spomladi 1918 v Mar-a-Lagu zavzemal za lažje priseljeva­nje izučene delovne sile, in nepremični­narja iz Tennesseej­a, ki je podaril veliko denarja Trumpovi predvoliln­i kampanji in je administra­cijo prosil za milijardna posojila. »Uredi to!« naj bi predsednik vsaj naročil svojemu tedanjemu odvetniku Michaelu Cohenu, zdaj zagrizenem­u sovražniku. Trumpova stran, nasprotno, velikopote­zno korupcijo očita družini demokratsk­ega predsedniš­kega kandidata Joeja Bidna v obdobju njegovega delovanja v Beli hiši. Sin Hunter naj bi tedaj samo od soproge nekdanjega župana Moskve Elene Baturine prejel več kot tri milijone dolarjev, še veliko več pa s posli v Ukrajini in na Kitajskem.

• Prek 200 družb, lobistov in vlad naj bi se okoristilo s Trumpovo pomočjo.

• 60 strank naj bi družini Trump v dveh letih prineslo 12 milijonov dolarjev.

• Trumpova stran korupcijo očita Bidnovi družini.

 ?? Foto David Moir/Reuters ?? V zameno za privilegij­e naj bi plačevali za igre golfa, poslovna srečanja in prireditve.
Foto David Moir/Reuters V zameno za privilegij­e naj bi plačevali za igre golfa, poslovna srečanja in prireditve.
 ??  ?? Trumpova stran korupcijo očita Joeju Bidnu oziroma njegovemu sinu Hunterju.
Trumpova stran korupcijo očita Joeju Bidnu oziroma njegovemu sinu Hunterju.
 ??  ?? Ameriški predsednik se je razglasil za ozdravljen­ega covida-19.
Ameriški predsednik se je razglasil za ozdravljen­ega covida-19.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia