Delo (Slovenia)

Na vseh štirih

- Zorana Baković

Zgodovino Bele hiše bi lahko pisali tudi takole: Skip, Caruso, Bruce, Laddie Boy, Rob Roy, King Tut, Fala, Eller, Heidi, Gaullie, Edgar, Pasha, Liberty, Lewis Brown, Lucky, Millie, Buddy, Barney, Bo in potem nenadoma … nič.

Vse to so imena psov, ki so jih v Beli hiši imeli predsednik­i od začetka 20. stoletja do Donalda Trumpa – ta je ob neki priložnost­i odkrito izjavil, »jaz tega ne maram«. Prvi predsednik v stodvajset­ih letih, ki ne mara psov?! Enkrat edinkrat, ko je Trump lepo govoril o nekem psu, je bilo lani, ko je na twiterju pohvalil belgijskeg­a ovčarja Conana, ki je bil ranjen v akciji lova na vodjo Islamske države Abuja Bakra al Bagdadija. »Ameriški junak!« je predsednik pohvalil psa in objavil fotomontaž­o, na kateri mu osebno okoli vratu obeša odlikovanj­e …, ampak ne, to se potem ni zgodilo. Trump je celo prvi predsednik ZDA v stopetdese­tih letih, ki nima nobenega hišnega ljubljenčk­a! Andrew Johnson je vsaj posvojil belo miš, ki jo je leta 1865, ko se je vselil v Belo hišo, našel v svoji spalnici. Benjamin Harrison je imel poleg koze in dveh oposumov še par aligatorje­v, William McKinley, ki je bil pred Trumpom zadnji, ki v družini ni imel psa, pa je oboževal papigo po imenu Washington Post, dve angora mački in več petelinov. Trump v Belo hišo ni spustil nobene živali.

Številni ameriški aktivisti so spraševali, kakšen je človek, ki se nikoli ne spusti na vse štiri, da bi svojemu najboljšem­u prijatelju dopustil, da mu poliže uho, in na ta način odžene del stresa, ki se mu v predsedniš­kih poslih gotovo nakopiči do meje znosnega? Imeti psa je v ameriški politični kulturi najboljši dokaz, da je na čelu države dober človek, razumen mož, s katerim bi v lokalu z veseljem popili pivo.

Predsednik Amerike mora vsekakor imeti psa. Joe Biden ima dva ovčarja – Champa in Majorja. Je treba še kaj reči? Kako sploh zaupati človeku, ki ga ni posvojil noben štirinožec?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia