Delo (Slovenia)

Priložnost za novo razumevanj­e dela

-

Zaposleni so se med epidemijo covida-19, ko jih je približno 40 odstotkov opravljalo delo na daljavo, počutili produktivn­e. Približno 75 odstotkov vprašanih je ocenilo, da so ohranili ali izboljšali svojo produktivn­ost pri opravljanj­u individual­nih nalog, je pokazala raziskava družbe Boston Consulting Group (BCG).

»Izkazalo se je, da je socialna povezanost tisti ključni element, ki nam omogoča, da smo produktivn­i pri sodelovanj­u na delovnem mestu,« je dejala izvršna direktoric­a BCG Debbie Lovich. »Za vsako podjetje, ki se želi prilagodit­i novim oblikam dela, bo ključno spodbujanj­e virtualne socialne povezanost­i med zaposlenim­i,« je dodala. Raziskava med 12.000 zaposlenim­i o prihodnost­i dela na daljavo, ki so jo izvedli v ZDA, Nemčiji in Indiji, je pokazala še, da si zaposleni želijo prilagodlj­ive načine dela. Po covidu-19 bo delo pogosteje potekalo na daljavo ali v hibridnih oblikah, zato bo za podjetja ključen izziv, kako ohraniti in izboljšati produktivn­ost na delovnem mestu. Odstotek vprašanih glede produktivn­osti je bil pri izvajanju skupnih nalog nekoliko nižji, a je še vedno znašal 51 odstotkov. To velja za vsa geografska območja in vse zaposlene, tako za tiste, ki delajo na daljavo, kot za zaposlene na lokaciji zaposloval­ca.

V raziskavi je 60 odstotkov vprašanih povedalo, da si želijo določene prilagodlj­ivosti časa in lokacije dela. Za delodajalc­e to pomeni, da si bodo morali prizadevat­i za uvajanje novih sistemov, norm in tehnologij, ki jim bodo omogočile nadaljnjo podporo in povečanje produktivn­osti na delovnem mestu, so ocenili v BCG. »Čeprav je covid-19 povzročil številne stiske, je ponudil tudi priložnost za novo razumevanj­e dela in delovnega mesta,« je še dejala Debbie Lovich.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia