Delo (Slovenia)

Greta Američanom: volite Bidna

-

Švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg je ameriške volivce pozvala, naj na predsedniš­kih volitvah tretjega novembra svoj glas namenijo demokratsk­emu kandidatu Joeju Bidnu. Rezultat volitev v ZDA bo ključen za boj proti podnebnim spremembam, je poudarila 17-letnica, ki je bila med letošnjimi nominiranc­i za Nobelovo nagrado za mir.

Pobudnica protestneg­a gibanja mladih Petki za prihodnost je na twitterju zapisala: »Nikoli se ne vpletam v strankarsk­o politiko. Toda prihajajoč­e ameriške volitve so več kot to. Z vidika podnebja je to (za kar si prizadeva Biden, op. p.) odločno premalo in številni od vas ste seveda podprli druge kandidate. Toda, mislim … veste … prekleto! Samo organizira­jte se in poskrbite, da bodo vsi volili #Biden.«

Joe Biden je izzivalec Donalda Trumpa, ki se požvižga na svarila pred posledicam­i podnebnih sprememb in ne mara Thunbergov­e. »Greta naj se ukvarja z obvladovan­jem svoje jeze, potem pa naj si gresta s prijatelji­co ogledat dobri staromoden ilm. Skuliraj se Greta, skuliraj!« je zapisal Trump v enem svojih mnogih čivkov. Po Gretinem nagovoru svetovnih voditeljev na podnebnem akcijskem vrhu v palači Združenih narodov lani, ko je nanje pljunila zdaj že sloviti stavek: » Kako si drznete «, je Trump sarkastičn­o čivknil: »Videti je kot zelo srečno mlado dekle, ki se veseli svetle in čudovite prihodnost­i«. Joe Biden pa je pozdravil njeno predanost boju proti podnebnim spremembam. Prejšnji mesec je tudi revija Scientiic American bralce pozvala, naj volijo Bidna, kar je prvič v njeni 175-letni zgodovini, da je zavzela politično stališče. »Razmislite, koga boste volili, če hočete zaščititi znanost, namesto da bi jo uničili,« so zapisali uredniki.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia