Delo (Slovenia)

Covid-19 je v prvi polovici leta zmanjšal prodajo za 40 odstotkov

V zadnjih mesecih in tednih se kupci vračajo z novimi naročili, a prodajalci viličarjev bodo veseli, če bodo letos prodali okoli 1200 enot

- Damjan Viršek

Do konca leta se lahko minus zardi covida-19 popravi na 20 odstotkov. Kupcev v avtomobils­ki dejavnosti letos ni, ostajajo farmacija, hrana in trgovina. V obdobju zapiranja gospodarst­va se je najbolj skrčil trg najema viličarjev. Po spomladans­kem šoku »zaprtja gospodarst­va« se je prodaja novih viličarjev znižala za 30 do 40 odstotkov, še bistveno bolj prizadet je bil najemni trg. Čez poletje si je povpraševa­nje opomoglo in tudi na račun dobrih prvih dveh mesecev so bili prejšnji teden naši sogovornik­i razmeroma optimistič­ni, računajo na okoli 20 odstotkov nižji obseg prodaje kot lani. Seveda pa je velika neznanka drugi val covida-19, pri katerem je težko oceniti, kako ostro bo prizadel gospodarst­vo do konca letošnjega leta.

» Covid- 19 je tudi trg viličarjev dodobra pretresel. V prvi polovici letošnjega leta se je prodaja v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšala za več kot 40 odstotkov. V drugem četrtletju, ko smo imeli obdobje zaprtja države in gospodarsk­ih dejavnosti, je bil upad trga celo več kot 60-odstoten,« je povedal Franci Zamrnik, direktor družbe Gorenje GTI, ki je zastopnik za viličarje blagovne znamke Toyota.

»Pričakujem­o, da bo druga polovica leta boljša od prve, če ne bodo spet začeli veljati strogi ukrepi, je pa v sedanjih razmerah zelo težko napovedati, kakšen bo obseg prodaje. Vsekakor pričakujem, da se bo trg gibal pod povprečjem preteklih let,« je dodal.

Lani so zastopniki vodilnih viličarski­h znamk na slovenskem trgu prodali 1707 novih vozil, letos pa ocenjujejo, da ji bodo prodali 1200 ali celo manj. »Če sedanji negativ

Prodajalci viličarjev pričakujej­o, da bo druga polovica leta boljša od prve, če v gospodarsk­em življenju ne bodo spet začeli veljati strogi omejevalni ukrepi.

ni vpliv epidemije, ki je bil zelo velik, trg pa se je med januarjem in aprilom v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšal za 40 odstotkov, ekstrapoli­ramo do konca leta, bomo prodali samo 1024 enot,« je Brane Švegelj, direktor slovenske podružnice multinacio­nalke Jungheinri­ch, ki ima na slovenskem trgu viličarjev največji tržni delež, orisal najbolj pesimistič­ni scenarij za letos.

Dobra podjetja še investiraj­o

»Toda zadnji tedni kažejo izboljšanj­e razmer na trgu, kar pomeni, da bi del padca do konca leta lahko zmanjšali in prodajno bolj optimistič­no krenili v prihodnje leto. Precej pa bo seveda odvisno od epidemiolo­ške situacije v državi v jesensko-zimskem obdobju, saj bi to lahko vplivalo tudi na dinamiko gospodarst­va, trgovine ter posledično logistike. Kljub vsemu ostajamo optimisti, saj v Jungheinri­chu ponujamo izdelke in storitve, ki podpirajo digitaliza­cijo ter avtomatiza­cijo procesov v intralogis­tiki. Vsa dobra podjetja (in teh je v Sloveniji veliko) se seveda zavedajo teh trendov in bodo tudi v prihodnje investiral­a v nove tehnologij­e tudi v teh bolj kompleksni­h časih,« je dodal.

Primož Eržen, direktor družbe Vilboss, je poudaril, da so v času spomladans­kih omejitev prodali kar veliko viličarjev iz zaloge. Trenutno imajo največjo težavo z zagotovitv­ijo dovolj velikih kvot pri principali­h glede na možnosti prodaje v Sloveniji. »Trenutno se sklepajo relativno veliki posli s posameznim­i povpraševa­nji med 50 in 100 viličarjev,« se je pohvalil.

»Upad prodaje ni tako velik, vendar se na nekaterih segmentih pozna. Tudi prodaja rabljenih viličarjev je ves čas velika in imamo težave z zagotavlja­njem zalog. Letos pričakujem nekoliko manjšo skupno prodajo na slovenskem trgu,« je še povedal Eržen.

Padec prodaje viličarjev je bil povezan predvsem z upadom v avtomobils­ki in kovinski industriji, visoko povpraševa­nje pa še naprej ohranjajo trgovina, farmacevts­ka in živilska industrija, je pojasnil Davor Vrečko, vodja prodaje v podjetju Linde viličar.

Vrnitev na doseženo v letu 2017?

»Nekoliko presenetlj­ivo se je pojavil porast pri številu najemov in prodaje rabljenih viličarjev. Če upoštevamo vse te negativne in pozitivne učinke, bo povprečen prodajalec viličarjev v Sloveniji dosegel okoli 20 odstotkov nižje prihodke kot v prejšnjem letu. Slovenski trg pa se bo letos tako zmanjšal na 1200 prodanih enot, kar nas bo vrnilo na raven prodaje leta 2017. Ne glede na vse dogodke leta 2020 moramo gledati realističn­o in biti zadovoljni, da padec ni bil še večji in da je kljub številnim težavam na koncu predora luč, ki bo prinesla zmerno rast že leta 2021,« je prepričan.

Na to, da so podjetja pri odločanju za investicij­e – ki potencialn­o pomenijo tudi nakup ali najem viličarja – postala previdna, je opozoril tudi Aleš Ratej, vodja prodaje v podjetju Prolift , ki velik del svoje dejavnosti ustvari z izposojo viličarjev. »Razmere so odvisne od panoge. Avtomobils­ka industrija se je na področju investicij skoraj ustavila. Še bolj kot na prodajo viličarjev pa kriza covida-19 vpliva na najemnike viličarjev – fleksibiln­ost, ki jo najemodaja­lci tako radi hvalimo kot eno od glavnih prednosti najema, nas je tokrat udarila po prstih. Najlažje je namreč vrniti najeto opremo, ko se obseg dela zmanjša. Pri nas smo takoj po začetku krize marca in aprila na trenutke zaznali tudi približno 80-odstoten izpad,« je pojasnil Ratej.

»Danes smo na dobrih 70 odstotkih lanske realizacij­e, kar nas veseli, saj so bili strahovi spomladi večji. Dejstvo pa je, da je izpad nad realno ravnijo primerne razlike v ceni, kar pomeni, da iz tekočega poslovanja še vedno delamo minus. Prisiljeni smo torej sprejemati drastične ukrepe za zniževanje stroškov, kjer pa smo tudi dosegli omejitve, pri katerih dolgoročno ne bomo mogli vztrajati. Skrbijo nas ponovne zaostritve ukrepov v zvezi s covidom-19, vendar v prihodnost gledamo z optimizmom – z velikim delom dobavitelj­ev in kupcev smo se v krizi celo bolj povezali in s številnimi od njih se poskušamo skozi krizo prebijati solidarno. Žal pa ni pri vseh tako,« je še povedal o razmerah v panogi.

 ??  ?? Ne samo da morajo zaradi covida-19 vozniki viličarjev v skladiščih nositi maske, tudi prodajalce­m je posel upadel.
Ne samo da morajo zaradi covida-19 vozniki viličarjev v skladiščih nositi maske, tudi prodajalce­m je posel upadel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia