Delo (Slovenia)

Epidemija nas je zaprla v domove in pospešila trende

Obseg spletne trgovine se je letos v Severni Ameriki kar podvojil, v Evropi pa se je povečal za polovico

- Damjan Viršek

Epidemija, v kateri živimo, nam je prinesla pravila o vzdrževanj­u izične razdalje in omejitvi v družbenem in gospodarsk­em življenju. Vse to je še pospešilo že prej naraščajoč­e trende pri spletnem nakupovanj­u.

Do konca maja letos so se v Severni Ameriki spletna naročila povprečno več kot podvojila, v Evropi pa so zrasla za 50 odstotkov.

Čar posamičneg­a naročila

Številni izdelki, naročeni po spleta, potujejo od prodajalce­v do kupcev v mednarodne­m prometu kot paketi. Infrastruk­tura za množično opravljanj­e individual­iziranih naročil je razmeroma nova, v sedanji krizi pa je potrošniko­m olajšala dostop do blaga, ki ga potrebujej­o, podjetjem, zlasti manjšim, pa je omogočila ohranjanje gospodarsk­e dejavnosti.

Vrste blaga, ki v času novega koronaviru­sa potuje po svetu v obliki paketov, so zelo različne. Podatki, ki so na voljo za države EU, kažejo, da so k rasti dejavnosti največ prispevali nakupi računalnik­ov in pripadajoč­ih dodatkov, medicinski in farmacevts­ki izdelki ter predmeti za prosti čas, kot so knjige ali igre.

Paket namesto zabojnika

Pred krizo smo veliko tega blaga kupili v lokalni trgovini, tja pa je prej prispelo v zabojnikih. Zdaj lahko ugotovimo, da trgovanje s paketi vključuje precej bolj zapleteno mrežo medsebojno povezanih akterjev in politik. Zato morajo mehanizmi, ki zagotavlja­jo, da paketi zanesljivo pridejo tja, kamor so naročeni, usklajevat­i celo vrsto dejavnikov. Med »zaprtjem gospodarst­ev« se je paketna trgovina spopadala z različnimi izzivi. Hitro povečanje povpraševa­nja je še povečalo pritisk na tiste dele logistike dobavnih verig, kjer so šibke točke obstajale že prej. Gre za pomanjkanj­e ljudi in opreme v distribuci­jskem delu, težava so tudi zastoji pri carinskih in drugih regulatorn­ih postopkih. Omejtve pri dostavi na zadnjem kilometru tudi imajo svojo vlogo, saj ob najstrožji­h ukrepih za omejevanje širjenja covida-19 marsikje ni bilo možno osebno vročanje paketov.

Dovolj hiter internet?

Na strani povpraševa­nja je kriza opozorila na že obstoječe izzive, zlasti na to, da se dostop do spleta – in njegova cena – se še vedno močno razlikujet­a med državami in tudi znotraj njih. Vsa gospodinjs­tva zato nimajo možnosti za nakup blaga po spletu.

Covid-19 je pospešil tudi razvoj uporabnih možnosti za izvedbo spletnih in oddaljenih plačil, prav tako pa je dal velik pospešek digitaliza­ciji nekaterih storitev v poštnih in dostavnih službah. Digitalna potrdila istovetnos­ti in aplikacije za digitalno podpisovan­je so naenkrat postali široko dostopni – in to je pravzaprav omogočilo, a je dostava na zadnjem kilometru uspešno zaobšla oviro socialnega distancira­nja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia