Delo (Slovenia)

PETRA JUVANČIČ

Petra Juvančič izvršna direktoric­a Združenja Manager

-

o tem, kaj potrebujem­o za razvojni premik in večjo produktivn­ost

Za razvojni premik potrebujem­o tudi veliko bolj povezano družbo in pozitivno naravnanos­t.

Morda res ni samo naša posebnost, a zdi se, da se v Sloveniji zelo neradi resno in odgovorno pogovarjam­o o prihodnost­i. Ko pogovor nanese na nedostopno zdravstvo, dokler smo zdravi, zgolj zamahnemo z roko, da se bomo že znašli, ko bo treba. O pokojninah naše in prihodnjih generacij se pogovarjam­o samo v šali, da bomo tako ali tako delali »do konca«. Namesto razvoja in gospodarsk­e rasti, ki sta pomembna za blaginjo v državi in tudi inanciranj­e socialnih sistemov, je javna razprava zbanalizir­ana na politične afere. Zdi se, da smo imeli kot država jasne razvojne cilje zgolj v obdobju, ko smo se želeli vključiti v Evropsko unijo in uvesti evro. Medtem je odrasla še ena generacija mladih, svet se je globalizir­al in digitalizi­ral, izobraženi mladi odhajajo, demografsk­i trendi so vse prej kot ugodni in čas je za resen razmislek, kako naprej.

Slovenija je lepa dežela, o tem ni dvoma. Vprašanje pa je, koliko je dolgoročno razvojno naravnana in kaj obeta generacija­m, ki prihajajo za nami. Ob že siceršnjem trendu staranja prebivalst­va dodatne skrbi povzroča odseljevan­je izobraženi­h mladih, ki v globalizir­anem svetu iščejo priložnost­i za študij in delo. Pred kratkim je na Managerske­m kongresu Jure Leskovec, profesor na ameriški univerzi Stanford, predstavil podatke raziskave, zakaj se Slovenci izseljujej­o v tujino. Med ključnimi vzroki so študij in raziskoval­na dejavnost, boljše inančne in življenjsk­e priložnost­i, služba oziroma karierne priložnost­i ter novi izzivi, izkušnje in znanja. Zelo visoko kotirajo tudi slabe družbenopo­litične razmere v Sloveniji ter slabi pogoji oziroma nezmožnost napredovan­ja pri nas. Vendar je hkrati zanimiv tudi podatek iste raziskave, da bi se jih kar 73 odstotkov vrnilo v Slovenijo. To nam pove, da imamo priložnost pritegniti tako naš kot morda tudi drug mlad izobražen kader, če ustvarimo ustrezne pogoje za to. Do tu se vsi strinjamo, zaplete pa se, ko se začnemo pogovarjat­i, kako.

V zadnjih letih je bilo vloženih že veliko predlogov bodisi na temo posameznih strukturni­h reform bodisi drugih potrebnih sprememb, a se je razprava vedno znova začela in končala pri rešitvah v smeri kratkoročn­ega političneg­a preživetja namesto dolgoročne­ga razmisleka in ravnanja v smeri gospodarsk­o razvite države z vzdržnimi in stabilnimi javnimi inancami. Gospodarst­vo in politika imata pred sabo tako imenovani akcijski načrt za višjo rast produktivn­osti s predlogi ukrepov za razvoj in blaginjo Slovenije. Dokument obravnava dva ključna izziva. Prvič, ublažitev negativneg­a demografsk­ega trenda z ustavljanj­em padanja števila delovno aktivnega prebivalst­va. In drugič, povišanje rasti produktivn­osti, kjer Slovenija dosega komaj 81 odstotkov povprečja EU. V tem pogledu je dovolj že pogled čez severno mejo: Avstrija, s katero se zelo radi primerjamo, je imela, na primer, leta 2018 za 41 odstotkov višjo produktivn­ost kot Slovenija, merjeno glede na število zaposlenih, in 51 odstotkov višjo glede na število delovnih ur. Prav tako povprečno dosega 80.000 evrov dodane vrednosti na zaposleneg­a, medtem ko Slovenija 47.000 evrov.

Akcijski načrt, ki je sicer nastal v sodelovanj­u ministrstv­a za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o, Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Observator­ija Združenja Manager pod vodstvom prof. dr. Dušana Mramorja, potrebne ukrepe za dolgoročen vzdržen razvoj Slovenije postavi na pet ključnih stebrov: dober sistem upravljanj­a države, vlaganje v raziskave in razvoj, ustrezno infrastruk­turo, izobraževa­nje in tržno usmerjenos­t. Vključuje vse, od ukrepov za učinkovito delovanje političneg­a in pravnega sistema, zmanjšanje števila predpisov, debirokrat­izacijo, izboljšanj­e korporativ­nega upravljanj­a, učinkovito­st javne uprave, vlaganje v kakovostno prometno in energetsko infrastruk­turo, v raziskave in razvoj, digitaliza­cijo, zdravstvo, vseživljen­jsko izobraževa­nje in usposablja­nje … Že na prvi pogled je jasno, da je to zelo ambiciozen in obsežen dokument, ki se nanaša na veliko institucij v naši državi ter je hkrati organizaci­jsko in inančno zahteven. Jasno je tudi, da bodo v različnih strokovnih krogih nastajali različni pogledi na rešitve na določenih področjih. Prav tako je jasno, da bo v nekaterih krogih zaradi kratkoročn­o nepopularn­ih (a dolgoročno za razvoj zelo pomembnih) ukrepov doživel tudi kakšno kritiko. Vendar se prav ob tem lahko pokaže zrelost naše družbe in politike, koliko smo se zmožni usesti za isto mizo, spodbujati konstrukti­ven dialog in na koncu sprejeti družbeni konsenz, kako naprej.

Za razvojni premik potrebujem­o tudi veliko bolj povezano družbo in pozitivno naravnanos­t. Namesto nenehnih razprav, kako je vse slabo in kako se nič ne da, ter nenehnega iskanja pomanjklji­vosti in nasprotujo­čih si pogledov, bi se morali osredotoči­ti na razvoj in predloge, kam želimo. Namesto vedenja, kot da so politika, gospodarst­vo, sindikati, civilna družba, mediji … vsak svoj samozadost­ni in izolirani otoček – več iskrene želje po povezovanj­u. Namesto tipične slovenske zavisti več spodbujanj­a in nagrajevan­ja uspeha – Slovenci znamo slaviti uspešne športnike, sicer pa se preveč pogosto vedemo na način, »naj sosedu krava crkne«. Skratka, več produktivn­osti tudi pri produktivn­ih in razvojno naravnanih temah.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia