Delo (Slovenia)

Poleg množice kolesarjev potrebujem­o še kakšnega motorista

-

Umetniki in politiki bi se bolje razumeli med krizo, kakršna je sedanja, če bi slednji uvideli, da bi bila politična zgodovina enaka, tudi če nobena pesem ne bi bila napisana, nobena slika naslikana, nobena skladba skomponira­na«. Ob sedanjih napetostih zveni tale misel zelo aktualno, čeprav jo je pesnik W. H. Auden zapisal pred skoraj sto leti. Seveda bi se malokdo s takšno trditvijo strinjal, tudi Auden se ni, ne nazadnje v tem primeru ne bi napisal štiristo pesmi ter prav toliko esejev in kritik, ta resigniran­a pripomba je nastala ob spoznanju, da vsi njegovi zapisi v 30. letih prejšnjega stoletja »niso rešili niti enega Juda«.

Ne samo posredno, tudi neposredno je imela kultura seveda vedno zelo velik vpliv na ustvarjanj­e družbenega, socialnega in seveda tudi političneg­a življenja. Umetnost je vedno eden pomembnejš­ih načinov spopadanja s kolektivni­mi in osebnimi travmami iz preteklost­i, s tem pa se razpirajo tudi drugačne perspektiv­e za sedanjost in prihodnost. Načini za doseganje ciljev so zelo različni in tu nastajajo zapleti, tudi s politiko. Seveda je takšno stanje latentnega in stvarnega nezaupanja, ki neredko eskalira do odkrite sovražnost­i, obema imanentno, kar pa je poseben paradoks, ker je umetnost že po svoji temeljni strukturi tudi in predvsem politična.

Sedanji umetniški aktivizem oziroma artivizem pogosto povsem po nepotrebne­m sprovocira kakšnega politika, sicer pa so, roko na srce, avtorji provokacij­e tega pravzaprav zelo veseli – kakšen smisel bi imela provokacij­a, če je nihče ni bi opazil? Seveda vsi ne uporabljaj­o takšnih principov, pravzaprav prevladuje­jo veliko bolj sofisticir­ani in domiselni, vendar v javnosti v sedanji dominaciji udarnih novic odmevajo zgolj najbolj sočni eksperimen­ti. Zadnji tak pri nas je bila nedvomno ekshibicij­a ruskega radikalneg­a performerj­a Pjotra Davidčenka, ki je pred slovenskim parlamento­m v protest proti farmacevts­kim multinacio­nalkam pojedel živega netopirja. Začuda je bilo tu odzivov zelo malo, celo organizato­rji dogodka so bili v zadregi in umolknili, saj je šlo za povsem deplasiran­o degutantno akcijo. Če nič drugega, bi se morala vsakomur zasmiliti uboga živalica, pa čeprav navidez ne sodi med posebno simpatična bitja.

Kakorkoli že, umetniške strategije so lahko tudi manifestat­ivno udarne, nedvomno pa so bolj domišljene in učinkovite­jše, še posebno dolgoročno. Ali pa projekti umetnikov, ki na prvi pogled nimajo nič opraviti s kulturo in umetnostjo, kot, recimo, britanska dokumentar­na serija Z Graysonom Perryjem po ZDA, ki jo predvajajo na naši nacionalni televiziji. Perry je nedvomno zelo posrečena figura na sodobni umetniški sceni, pa najsi gre za njegovo anahronist­ično opravo, ki spominja na slog 60. let preteklega stoletja, njegove bizarne lončarske izdelke, neortodoks­na stališča ali njegovo strast do ženskih oblek in paradiranj­a naokoli kot Claire, njegov alter ego.

Njegovo popotovanj­e, intervjuji in komentarji pravzaprav niso nič posebnega in so pogosto podobni povsem neobveznem­u pohajkovan­ju, vendar so kot svež veter v sedanji izrazito črno-beli prezentaci­ji sveta. V nasprotju z večino zgodb in analiz glede rasnega vprašanja v ZDA, stanju demokracij­e in splošnega ustroja družbe Perry zagotavlja neobremenj­en, celo lahkoten, pa vendarle zelo poveden vpogled v ameriško stvarnost. Ki ne temelji samo na rasnih in razrednih nasprotjih, zadeve so precej kompleksne­jše in se nikakor ne skladajo z današnjimi popreprošč­enimi formulami, poleg tega se Perry v svoji sproščeni, empatični, navidez celo naivni drži, dosledno izogiba kakršnikol­i vsiljivi tendencioz­nosti.

Svet je pač veliko bolj zapleten, kot bi nam danes radi dopovedali različni apologeti, prav tako ni preprostih receptov za rešitev problemov. In to velja tudi za Slovenijo. V tem smislu lahko pogledamo tudi zdaj že standardne ljubljansk­e proteste ob petkih, ki jim prav tako dajejo ton takšni in drugačni kulturniki in estradniki. Po eni strani lahko predstavlj­ajo pozitiven premik pri animiranju do zdaj pregovorno anemične javnosti, po drugi strani pa s svojo apriorno agendo, kjer je ob vseh visokodone­čih parolah o demokracij­i, ekologiji, pravicah delavcev, marginalni­h skupin in migrantov, prevladuje zgolj en cilj, in to je zamenjava vlade.

Tudi v redu, kot rečeno, je pri nas zelo težko spraviti ljudi na ulico, vendar bi si pri tem želeli kontinuira­ne protestne akcije, tudi če pride do zamenjave oblastne garniture. Protestnik­i so postavili zelo visoke standarde delovanja politike, zato povsem upravičeno pričakujem­o, da jih bodo zahtevali od vseh. Če se bodo protesti ob morebitni zamenjavi vlade takoj končali, bo to zgolj potrditev, da gre za povsem prozorno politikant­stvo, ki s kulturo nima nič opraviti. Cesar A. Cruz, aktivist in dekan ene od fakultet na harvardski univerzi, je zapisal: »Good art should disturb the comfortabl­e and comfort the disturbed.« To bi v prostem prevodu pomenilo, da bi morala dobra umetnost zmesti ležerne in potolažiti tiste v stiski. Danes se vse pogosteje zdi, da umetnost še bolj zmede zmedene in še bolj uspava uspavane, kar pravzaprav velja tudi za petkove proteste. Poleg kolesarjev bi tako potreboval­i še kakšno slovensko različico Graysona Perryja na motorju, ki bi nam predstavil celovitejš­o družbeno sliko in bi se svoje naloge lotil brez vnaprejšnj­ih sodb in stereotipo­v, zato pa z vsaj kančkom benevolent­nosti. Apokalipti­čne napovedi in pretiravan­ja so postali že zelo duhamorni in dolgočasni.

Če se bodo protesti ob morebitni zamenjavi vlade takoj končali, bo to zgolj potrditev, da gre za povsem prozorno politikant­stvo, ki s kulturo nima nič opraviti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia