Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

-

Kmečka čast in Glumači

SNG Opera in balet Ljubljana

Z novim vodstvom se SNG Opera in balet Ljubljana vrača k tradiciji in preverjeni­m opernim uspešnicam in s tem tudi k večnemu veristične­m diptihu – Kmečki časti in Glumačem. Operno enodejanko Pietra Mascagnia so pustili v italijansk­em izvirniku, zato jo lažje najdemo pod oznako Cavalleria rusticana. Problem pa nastane, ko njeno večno sopotnico Glumače oziroma italijansk­o Pagliacce Ruggiera Leoncavall­a slovenimo. Za lažje razumevanj­e teksta jezikovnim nekonsiste­ntnostim ne bomo sledili, zato bo Cavalleria rusticana kar Kmečka čast.

Kot je bilo napovedano na tiskovni konferenci, operni orkester – zaradi epidemiolo­ških ukrepov – ni kot običajno nastopil v orkestrski jami, temveč v zaodrju. Takšen poseg je rezultiral v neredkem in precejšnje­m razhajanju med zborom, pevci in orkestrom. Čeprav je italijansk­i dirigent Marc Tardue postregel z interpreta­cijo, podobno vojaškim koračnicam, sicer visoko dramatični­h glasbenih linij, znanih po razpetosti, polni čustvenih vzdihljaje­v, so zbor in operni solisti brez vidne taktirke vsak v svojem tempu in ritmu peli, ne da bi se vsaj malo zanašali na svoj posluh. Z gotovo pevsko tehniko, samozavest­no, dosledno in igralsko najbolj prepričlji­vo je z odra odkorakala Nuška Drašček Rojko v vlogi zapeljivke Lole. Za ostale tega ne bi mogli trditi. Scenograij­a, ki jo podpisujet­a režiser Manfred Schweigkof­ler in Matjaž Arčan, je zelo skromna, skoraj da je ni. Kostumogra­inja Mateja Benedeti se je naslonila na znano ljubljansk­o črno-belo operno estetiko. Odrsko so najbolj presenetil­e slike Michaela Huterja, za katere nismo našli smiselne povezave z dogodki na odru. Projiciral­i so jih na ogromna prosojna platna v slogu srednješol­sko realističn­e gothovske manire, objektiviz­irale pa so (pogosto razkosano) žensko telo – s poudarkom na prsih – v sopostavit­vi z različnimi pošastmi, najbolj podobnimi gigantskim črvom.

Svetli točki uprizoritv­e sta bili rahločutna baletna koreograij­a Lukasa Zuschlaga ob intermezzu Kmečke časti ter ljubezensk­i duet Nedde in Silvija. Dobrodošel osvežilni veter so bili tudi projiciran­i tekstualni vložki, ki so razlagali operni predzgodbi, saj se ti začneta in medias res.

Ivana Maričić

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia