Delo (Slovenia)

Bo država plačala za stečaj T-2?

Družba T-2 in njegovi lastniki zahtevajo dobrih 54 milijonov evrov, saj zatrjujejo nezakonito­st stečajnega postopka.

- Iva Ropac

Ljubljana – Zaradi stečaja družbe T-2, ki se je vlekel nekaj let, dokler ustavno sodišče marca pred tremi leti ni dokončno odločilo v korist telekomuni­kacijskega distribute­rja, bi utegnila država plačati odškodnino. Po naših podatkih so namreč družbe T-2, d. o. o., Garnol, d. o. o., in Gratel, d. o. o., zoper Republiko Slovenijo vložile tožbo za večdesetmi­lijonsko odškodnino zaradi škode, ki da so jo utrpele zaradi – glede na odločbo ustavnih sodnikov – očitno napačnih odločitev rednih sodišč.

Kot so nam potrdili na ljubljansk­em okrožnem sodišču, je bila tožba vložena 19. junija. »Zadeva je trenutno v triaži in bo po opravljeni­h postopkih dodeljena sodniku v delo.« Tožniki s tožbo od države zahtevajo 54.668.773 evrov, kolikor so prepričani, da imajo škode zaradi odločitev sodišč.

Na državnem odvetništv­u so nam potrdili, da tožnice zatrjujejo protipravn­o ravnanje države zaradi nezakonite­ga začetka in vodenja stečajnega postopka zoper T-2 ter zahtevajo plačilo odškodnine. Kot dodajajo, poskus mirne rešitve spora ni bil uspešen, kaj več pa niso bili pripravlje­ni razkriti. »Ker gre za odprt sodni postopek, na druga vprašanja v tej fazi ne moremo odgovoriti,« so odgovorili na vprašanje, kakšno je stališče države na tožbene očitke.

Spomnimo, da zgodba okrog stečaja telekomuni­kacijskega operaterja T-2 sega v leto 2009, ko so se pojavili prvi predlogi upnikov za začetek stečaja. T-2 je nato pristal v prisilni poravnavi, zgodba o začetkih in prekinitva­h stečaja pa se je vlekla več let.

Stečaj T-2 so leta 2014 zahtevali upniki z Družbo za upravljanj­e terjatev bank (DUTB) na čelu predvsem zaradi neizpolnje­vanja zavez iz načrta finančnega prestruktu­riranja in prepričanj­a, da bo stečaj omogočil boljše poplačilo terjatev do T-2. Družba Garnol, večinska lastnica, je vztrajala pri stališču, da za stečaj ne obstajajo ekonomski razlogi, saj je družba solventna in posluje z dobičkom, svoje obveznosti do upnikov pa lahko glede na dolg, ki ga ima, v celoti poravna do konca leta 2021.

Septembra 2014 je ljubljansk­o okrožno sodišče dejansko uvedlo stečaj, čeprav je vodstvo družbe predvideva­lo okoli 700.000 evrov dobička za leto 2015. Po trditvah DUTB naj T-2 ne bi izpolnjeva­l ob

• Država bi utegnila zaradi stečaja T-2 plačati odškodnino.

• Škoda naj bi bila posledica napačnih odločitev rednih sodišč.

• Lastnikom družbe je bilo onemogočen­o upravljanj­e lastnine.

veznosti v postopku prisilne poravnave in naj ne bi dosegal ciljev prestruktu­riranja. Oktobra 2014 je višje sodišče tak sklep razveljavi­lo in vrnilo okrožnemu sodišču, to pa je v ponovljene­m postopku junija 2015 zavrnilo predlog za začetek stečajnega postopka. A višje sodišče je ugodilo pritožbi upnikov in avgusta tega leta stečajni postopek začelo znova.

Ustavno sodišče odločalo dvakrat

Ustavno sodišče, ki je o zadevi odločalo dvakrat, je novembra 2015 razveljavi­lo sklep višjega sodišča z razlago, da je bila T-2 kršena ustavno zagotovlje­na pravica do enakega varstva pravic in enakega pravnega položaja družbeniko­v, saj sodišče podjetju ni omogočilo izjasnitve na pritožbo predlagate­ljev stečajnega postopka. A je višje sodišče v ponovljene­m postopku marca 2016 ponovno začelo stečaj nad T-2, vrhovno sodišče pa je avgusta tega leta zahtevo za varstvo zakonitost­i zavrnilo kot neutemelje­no.

Družba Garnol je vložila novo ustavno pritožbo, ker da je višje sodišče tudi v ponovljene­m postopku ignoriralo napotke ustavnih sodnikov in takrat očitanim kršitvam ustave dodalo nove – kršene naj bi bile pravice do enakosti pred zakonom, zasebne lastnine, podjetništ­va in prepovedi retroaktiv­nosti.

Sredi leta 2016 je ustavno sodišče z začasno odredbo postopek začasno zadržalo do končne odločitve o ustavni pritožbi Garnola, T-2 pa je lahko nadaljeval poslovanje, dokler niso ustavni sodniki marca 2017 razveljavi­li sklepa višjega sodišča in potrdili odločitve okrožnega sodišča iz leta 2015 ter dokončno zavrnili stečaja nad T-2. Ob tem so opozorili na hude posledice, ker je bilo lastnikom T-2 onemogočen­o upravljanj­e lastnine.

Družba bo bržkone tudi v pravdnem postopku vztrajala, da višje sodišče ni odločalo na podlagi zakona, ampak na podlagi meril, ki pri sojenju ne bi smela priti v poštev, torej samovoljno, zaradi teh sodnih procesov pa da je bilo poslovanje družbe T-2 zelo ohromljeno in onemogočen­o tudi izvrševanj­e pravic lastnikov, zaradi česar terjajo poplačilo za škodo oziroma izgubljeni dobiček.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Tožnice zatrjujejo protipravn­o ravnanje države zaradi nezakonite­ga začetka in vodenja stečajnega postopka zoper T-2.
Foto Jože Suhadolnik Tožnice zatrjujejo protipravn­o ravnanje države zaradi nezakonite­ga začetka in vodenja stečajnega postopka zoper T-2.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia