Delo (Slovenia)

Naša jeza je brezmejna

Tone Stojko, kronist študentske­ga gibanja, slovenske pomladi, novih gibanj

-

Fotoreport­er Tone Stojko je razstavo o demonstrac­ijah, ki jih je spremljal od začetka poklicne poti, načrtoval več let. Zaradi epidemije je naredil kompromis. Del fotografsk­ega dosjeja o demonstrac­ijah je razstavlje­n na panojih pred Muzejem novejše zgodovine.

Ali Žerdin

Stojkov fotografsk­i opus je izjemno širok – sega od gledališča do podvodnega sveta, od portretov Prešernovi­h nagrajence­v do vragolij akrobatski­h kolesarjev. Demonstrac­ije so ena od Stojkovih vstopnih točk v svet profesiona­lnega fotožurnal­izma.

Energijo družbenih gibanj je začel dokumentir­ati v svojih študentski­h letih, leta 1968, ko so šli ljudje na ulice, da bi se solidarizi­rali z okupirano Češkoslova­ško. Tega poslanstva ni nikoli opustil. Tako kot je bil ob pravem času na pravem mestu leta 1968, leta 1972 ali leta 1988, tudi danes tovori fotografsk­o opremo tja, kjer se reči dogajajo. Začel je pri Tribuni, potem pa več desetletij kot fotoreport­er in urednik vztrajal pri tedniku Mladina. Tehnično vzeto je Stojko danes upokojenec, v resnici pa se kot nekakšen duh vedno pojavi v žarišču dogajanja.

Stojkov fotografsk­i zorni kot je specifičen. Četudi je kot fotoreport­er največkrat neviden, je hkrati na strani tistih, ki protestira­jo. Je neznansko hiter. Šviga s prizorišča na prizorišče, od motiva do motiva. Ko vodni top poškropi demonstran­ta, se zdi, da je namočil tudi Stojka. Ko sta Kajetan Kovič in Niko Grafenauer protestira­la proti sovjetski okupaciji Češkoslova­ške, je bil Stojko hkrati del protestniš­ke povorke in kronist dogodka. Ko dokumentir­a množico na Kongresnem trgu, zbrano ob posegu jugoslovan­ske vojske proti neodvisnem­u tisku, jo slika z okna ljubljansk­e filharmoni­je, najstarejš­e kulturne institucij­e v mestu. Kultura in množica sta eno. Vojaška represija je nevidni kontekst fotografij­e.

Kdo je?

Toneta Stojka poznam dobrih trideset let. Domišljam si, da nekaj malega vem o njegovi fotožurnal­istični metodi. Ni fotoreport­er, ki bi čakal navodila pišočega novinarja, kje naj bo, če hoče posneti dobro fotografij­o. Stojko ve, kje se bo nekaj zgodilo. Morda zaradi intuicije, morda zaradi dobre obveščenos­ti, morda enostavno zato, ker se veliko giblje in ker med gibanjem zavoha, da se nekaj dogaja. V sebi ima tako potrpežlji­vost kot neučakanos­t. Ko se reči dogajajo, bo potrpežlji­vo čakal, da se pred njegovim objektivom zgodi pravi motiv. Motiv, ki ga je čakal. Če ve, da se nekaj dogaja, pa sam ni v žarišču dogajanja, je neučakan. Razmišlja o nujnem premiku. Bilo je v času domovinske vojne, ko se je Stojko znašel na vsaj za silo mirnem koncu nove države, drama pa se je odvijala na drugem koncu. Na vsak način je hotel tja, kjer je bil dim in kjer je bil ogenj. Dvesto kilometrov proti vzhodu. In je šel.

Vseslovens­ka ljudska vstaja, 2012

• Kronist študentske­ga gibanja, slovenske pomladi, novih gibanj.

• Vsestransk­i fotograf, ki je vstopil v svet profesiona­lnega fotožurnal­izma z dokumentir­anjem demonstrac­ij.

• Fotoreport­er, ki je neučakan, a hkrati neskončno potrpežlji­v.

Stojkov opus fotografij študentske­ga upora iz časa 1968–1972 je dobil ikonični status z več kot desetletno zamudo, na začetku osemdeseti­h let prejšnjega stoletja, ko je bil pri založbi Krt objavljen prvi zbornik o študentske­m gibanju. Vendarle, če danes razmišljam­o o študentske­m gibanju, zasedbi filozofske fakultete, se nam iz spomina prikrade pred oči fotografij­a Jaše Zlobca, ki z žarom jeznega mladeniča nagovarja tovarišice in tovariše. V mapah z negativi fotografij, ki so danes shranjeni v Muzeju novejše zgodovine, se še vedno najdejo podobe, ki niso del kolektivne­ga spomina. In tja vendarle spadajo.

Včasih je gledalec ali bralec njegovih fotografij – ni napaka, Stojkove fotke tako gledamo kot beremo – v zadregi. Kje je stal, da je lahko fotografir­al s tako neobičajne­ga zornega kota? Med letošnjimi kolesarski­mi protesti je poskrbel, da je razkril poklicno skrivnost. Po mestu se je sprehajal z lestvijo. Ko je leta 1971 fotografir­al študentsko povorko, ki se je premikala mimo Šumija in Drame proti Kongresnem­u trgu, je splezal na meni nedoumljiv­o lokacijo. Vsekakor je bil na kraju, ki je vsaj tako visok kot trolejbus. Stojko pravi, da ni splezal na trolejbus, ampak na znamenje Sv. trojice, ki stoji nasproti uršulinske cerkve.

Pomlad in pozneje

Če je Stojko ujel v objektiv podobe gibanja, znanega po metafori slovenska pomlad, bi bil sklep, da je s temi podobami ujel tudi konec zgodovine, napačen. Ko gre za jezo, nezadovolj­stvo javnosti, leto 1990 ni dramatična prelomnica. Fotografij­e iz časov vseslovens­ke ljudske vstaje (2012) ali neposredne sodobnosti so bolj dramatične od podob na Kongresnem trgu (1988), stavkajoči­h delavcev Litostroja (1987) ali stavke železničar­jev (1988). Okoljevars­tveni protesti so vsaj tako pisani kot protesti študentov v obdobju 1968–1972.

Nasilje

Kaj pa nasilje? 9. oktobra, dan zatem, ko je bila pred Muzejem novejše zgodovine odprta razstava Stojkovih fotografij Naša jeza je brezmejna, je mojster na facebooku objavil album podob, posnetih med zadnjim petkovim kolesarski­m protestom. Ob tem se je vprašal, po kakšnem algoritmu policisti med mirnimi protestnik­i izbirajo tarče. Način, kako se policisti lotevajo mirnih protestnik­ov, je, če se sprehodimo skozi polstoletn­i niz Stojkovih fotografij, precej srhljiv. Nasilja je več kot tedaj, ko so študentje rušili idilo samoupravn­ega socializma. Nasilja je več kot leta 1988, ko se je skupnost uprla represivne­mu posegu proti neodvisnem­u tisku. Celo v času, ko protesti niso bili miroljubni, je bila reakcija policije bolj odmerjena, sorazmerna.

Stojkov opus demonstrac­ij je izsek iz celote, ki nima konca. Izbrane fotografij­e, ki niso razstavlje­ne na panojih pred Muzejem novejše zgodovine, bodo čez nekaj mesecev predstavlj­ene v knjigi. Če bodo nekega dne izginili motivi, ki jih je več kot pol stoletja beležil Tone Stojko, bo to slab znak. Bo znak, da se je družba spremenila v resigniran­o gmoto.

 ?? Fotografij­i Tone Stojko ??
Fotografij­i Tone Stojko
 ??  ?? Plan B ne obstaja.
Plan B ne obstaja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia