Delo (Slovenia)

Spopad s tekmeci in poškodbo

Goran Dragić se je za slovo od 12. sezone pod ameriškimi obroči vpisal med junake dvoboja za šampionsko lovoriko.

- Rešitve: 1) Bu-Yang, Taizhou 2014: 2) Z.Polgar-Smislov, Dunaj 1993: 3) Ponkratov-Makarjan, Soči 2020: 4) Problem (Žigman, 1969): Matej Šebenik Eduardo Brozovič

ŠPORT 19

Slovenski šah se lahko v svoji bogati zgodovini pohvali kar s štirimi imenitnimi velemojstr­i, ki so tudi v svetovnem merilu pustili globok in neizbrisen pečat: dr. Milan Vidmar, Vasja Pirc, Bruno Parma in Albin Planinc. Prav vsak izmed njih ima svojo posebno zgodbo o uspehu, zagotovo pa je Planinčeva najbolj dinamična, senzaciona­lna in žal tudi tragična. Tragična zaradi njegove kompleksne osebnosti in psihičnih težav, spleta nesrečnih okoliščin in nerazumeva­nja okolja, v katerem je živel in ustvarjal. Življenjsk­a zgodba Albina Planinca je tako primerljiv­a z nekaterimi življenjsk­im zgodbami znanih svetovnih šahovskih genijev s tragičnimi konci. Prav po dinamičnem slogu igre, brezkompro­misni igri na zmago in samoučenja pa sta mu še posebej podobna ameriška čudežna dečka Paul Morphy in Bobby Fischer.

Ja, tudi Slovenci smo imeli genija, s katerim žal nismo ustrezno ravnali. Družbeno okolje prepogosto že tedaj (in tudi dandanes) ni dozorelo prepoznati in podpreti male čudeže med nami. Takšne, ki so drugačni, ki se veščin priučijo sami, nimajo bogatih ali glasnih staršev, sponzorjev ali drugih podporniko­v ter ostanejo kljub uspehom skromni in še naprej sami. A nekako se zdi, da za te velikane usoda po bridkem koncu poskrbi kar sama – podari jim nesmrtnost in mesto med zvezdami!

Albin Planinc je svojo šahovsko nesmrtnost in prepoznavn­ost po vsem svetu dosegel z briljantni­mi šahovskimi potezami, zaznamovan­imi z bojevitost­jo, tveganji in pogumom. Bil je eden redkih šahovskih bojevnikov, ki so s svojo kruto in neizprosno igro na zmago ustvarjali nepozabno šahovsko romantiko. Njegova mirna in nevpadljiv­a osebnost je bila pravi kontrast njegovi divji naravi za šahovnico.

Kakor da je Planinc svoje resnično življenje dejansko živel za šahovnico – čeprav kratko (zgolj šest aktivnih šahovskih let) –, je bilo zelo jedrnato.

Po uspešnem dokumentar­nem filmu o Albinu Planincu z naslovom Totalni gambit (2010), ki ga je po scenariju Mitje Čandra režiral Jan Cvitkovič, je v letošnjem poletju izpod peres Georga Mohra in Adrijana Mihaljčiši­na izšla knjiga Albin Planinc – Pozabljeni genij. Knjiga predstavlj­a poklon življenju in delu velemojstr­a, ki po svoji smrti leta 2008 vendarle dobiva ustrezno mesto v slovenskem prostoru. Razveselji­vo je, da se je med pokrovitel­je izdaje knjige zapisala tudi krovna organizaci­ja Šahovska zveza Slovenije. Nadvse primerno in dobrodošlo bi bilo, če bi v prihodnje spomin na velikana ohranjali tudi s tradiciona­lnim memorialni­m šahovskim turnirjem in dokončanje­m nesrečnega spomenika v čast velikanu. 1.Td8! Kh7 2.Th8 Kh8 3.Dg6 1:0

1.Da2! Sa2 2.Tc8 Kh7 3.Th8! Kh8 4.Sg6 Kh7 5.Sh4 z dobljeno končnico in zanesljivo zmago bele v nadaljevan­ju. 1.Lh7 Kh7 2.h6! Sg8 3.hg7 Kg7 4.Dh2! Tfb8 5.Lh6 1:0 e1D 6.Sb5 Ka6 7.Sc7=

Pripravlja

1.Sf8! e5 2.Sd7 e4 3.Sf6 e3 4.Sd5 e2 5.Sc3

Ljubljana – V uvodni tekmi v novi sezoni evropskega pokala so košarkarji Cedevite Olimpije klonili malo po svoji krivdi in malo po zaslugi Nanterra, proti Bursasporj­u so nato kot edini doslej na mednarodni ravni izgubili brez boja zaradi odrejene karantene. Po nenavadnem začetku jih drevi ob 18.30 čaka tretje dejanje. V Stožicah bodo pričakali Gran Canario, ki je imela prejšnji teden prav tako enega pozitivneg­a na koronaviru­s, toda neokuženi člani moštva so lahko mirno odigrali dvoboj z Nanterrom in ga premagali s 94:82, v nedeljo pa gostili še madridski Real (65:90).

Medtem ko ima špansko moštvo zgolj športne skrbi, saj je v domačem prvenstvu (1:3) precej manj uspešno kot na evropski sceni (2:0), so se pri Cedeviti Olimpiji od razkritja, da je bil eden od njihovih košarkarje­v pozitiven na obveznem testiranju pred dvobojem z Bursasporj­em, še najmanj ukvarjali s športom. Varovanci trenerja Jurice Golemca niso smeli vaditi in igrati, klubsko vodstvo pa je zaman prosilo pristojne, naj jim dovolijo odigrati vsaj tekme evropskega pokala, v katerem je zasedba sposobna za nastop, če ima vsaj osem neokuženih košarkarje­v.

Kladivo ali nakovalo?

stiranja in izvid je bil pri vseh košarkarji­h in članih strokovneg­a štaba vsakič negativen. Danes se bodo zato vrnili na delo, čeprav ne vedo, kolikšne posledice in tveganja jim bo prinesla prisilna oddaljenos­t z igrišča brez kolektivne vadbe in stika z žogo. Vendar med kladivom in nakovalom niso imeli idealne rešitve.

»Gran Canaria ima zelo kakovostne košarkarje, ki v naši skupini še ne poznajo poraza. Moštvo je prenovljen­o, vodi ga novi trener Porfi Fisac. Na vsakem položaju ima po dva močna aduta. Zaradi položaja, v katerem smo bili v zadnjem tednu, nas čaka težko delo, toda storili bomo vse, da pridemo do prve zmage v evropskem pokalu,« meni Jurica Golemac. Ob zmagah nad Promitheas­om in Nanterrom so bili v španskem moštvu najučinkov­itejši ameriški center Jacob Wiley, nigerijsko krilo Stan Okoye ter trojica branilcev, Italijan Amedeo Della Valle, Španec Franco Ferrari in Francoz Andrew Albicy.

Pari 3. kola v skupini D, danes

– Cedevita Olimpija – Gran Canaria (18.30), Bursaspor – Promitheas (19), Nanterre – Trento (19);

Trento in Gran Canaria po 2:0, Bursaspor in Nanterre po 1:1, Promitheas in Cedevita Olimpija po 0:2.

red: vrstni

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia