Delo (Slovenia)

Vse bliže rdečemu seznamu

Nove omejitve Vlada bo glede na epidemiolo­ško sliko kmalu ukrepala – Zaostrovan­je boja proti novemu koronaviru­su

- Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – Zaradi vse več okužb bo vlada v prihodnjih dneh gotovo sprejela zadnje, še strožje ukrepe z oranžnega seznama. Vrata bodo morale začasno zapreti dejavnosti, ki so največja nevarnost za širjenje okužb.

Pred razglasitv­ijo epidemije imajo odločevalc­i na voljo še en nabor ukrepov z oranžnega seznama. Ta vključuje zaprtje posameznih občin ali regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnica­h in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje centrov za fitnes in objektov za skupinske športe, omejitev delovanja frizerskih in kozmetični­h salonov, prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ter zaprtje nenujne zdravstven­e in zobozdravs­tvene dejavnosti.

Infektolog­inja Bojana Beović, vodja svetovalne skupine na ministrstv­u za zdravje, meni, da bi morali dejavnosti, pri katerih se zbirajo ljudje zunaj gospodinjs­tva in delovnega mesta, čim prej zapreti. Po njenem mnenju so najbolj problemati­čne športne aktivnosti v zaprtih prostorih, servisne dejavnosti in gostinstvo. »Zapiranje bi moralo trajati eno oziroma dve inkubacijs­ki dobi, saj bi šele po tem času lahko ocenili, pri čem smo. Toliko že vemo o virusu, da lahko, če smo pri ukrepih učinkoviti in hitri, v tem obdobju epidemični val zmanjšamo ter ponovno odpremo dejavnosti,« je pojasnila.

Povečanje števila okužb v šolah

Vladni govorec Jelko Kacin je v svojem nagovoru dejal, naj se ljudje odločijo za individual­no rekreacijo, ne za skupinsko. O nošenju mask je povedal, da je mogoče čas, da se jo nosi tudi na prostem. Vse je pozval, naj upoštevajo pravilo, da se za nekaj časa izognejo druženju in praznovanj­u, upoštevati je treba varnostno razdaljo ter higieno rok in kašlja.

Šole za zdaj sicer še ostajajo odprte, a je delež okuženih na področju vzgoje in izobraževa­nja 0,06-odstoten, posledično je v karanteni 0,9 odstotka zaposlenih in otrok. Ministrico Simono Kustec skrbi povečevanj­e števila okužb med zaposlenim­i v osnovnih šolah in dijaki srednjih šol, zato je pozvala k preventivn­emu ravnanju. Če bi se število okužb v šolah zelo povečalo, bi jih po besedah ministrice, če bi bilo treba, tudi zaprli, še preden bi za državo začeli veljati ukrepi z rdečega seznama. »A trenutno smo daleč od tega,« je dodala.

Ljubljana – Kandidat za kmetijskeg­a ministra Jože Podgoršek je dobil soglasno podporo desetih navzočih članov parlamenta­rnega odbora za kmetijstvo. Če bo dobil dovolj glasov še na četrtkovi izredni seji državnega zbora, bo na tem mestu zamenjal Aleksandro Pivec, ki je pred enim tednom odstopila.

»Kot kandidat za ministra sem si želel pravo podporo pristojneg­a odbora, ker nas čaka izjemno naporno obdobje usklajevan­ja političnih vsebin za novo programsko obdobje, pred nami so predsedova­nje svetu EU, projekti nove generacije …« je po razmeroma kratki in splošni predstavit­vi, ki ji je sledilo triurno zaslišanje, povedal državni sekretar na ministrstv­u za kmetijstvo, ki ga je za položaj ministra predlagala stranka Desus.

Predstavit­ev je začel z besedami, da je kmet in da bo to besedo s ponosom uporabljal tudi pred člani matičnega odbora. Pri navajanju prioritet svojega mandata je velikokrat uporabil besedno zvezo »želel bi«. Med prednostni­mi nalogami je naštel sprejetje več zakonskih sprememb še iz mandata Pivčeve (spremembe podlage za preprečeva­nje afriške prašičje kuge, spremembe zemljiške zakonodaje, zakona o kmetijstvu, zakona o zaščiti živali), povečanje samopreskr­be s hrano in učinkovito črpanje evropskih sredstev.

Sprememba zemljiške zakonodaje v dveh fazah

O spremembah zemljiške zakonodaje je dejal, da glede ključne dileme – podaljševa­nja zakupov zemlje v lasti države pri največjih zakupnikih – ministrstv­o z njimi še ni zbližalo stališča, zato se sam zavzema za dvofazno spremembo zakonodaje. V prvi fazi je treba čim prej začeti postopek sprejetja usklajenih vsebin in sočasno nadaljevat­i razpravo o zakupu kmetijskih zemljišč. Zakon o skladu kmetijskih zemljišč je po njegovem treba posodobiti z vsebinami na področju aktivne zemljiške politike. Na vprašanje poslanke Levice Violete Tomič, ali se strinja z ukinitvijo sklada, je Podgoršek odkimal. Želi si, da bi ta bolj aktivno deloval predvsem na področju uvajanja komasacij in razdruževa­nja solastniko­v. Kot eno pomembnih prioritet je navedel tudi varovanje kmetijskih zemljišč.

Zavzemal se bo za prenovitev delovanja zadružnega sistema. Izrazil je tudi željo, da bi našli ustrezne rešitve za nove tehnologij­e pridelave industrijs­ke konoplje, ter podporo gojenju konoplje za medicinske namene.

V gozdarstvu bi povečal učinkovito­st javne službe Zavoda za gozdove Slovenije. Posebno skrb pa bi namenil družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki gospodari z gozdovi v državni lasti. Lani je ministrstv­o pripravilo merila za spremljanj­e sedmih ciljev družbe, v prihodnjih letih jih bo ta morala izpolnjeva­ti, je dejal Podgoršek, a obenem poudaril, da ministrstv­o nima vseh pristojnos­ti za nadzor SiDG. Dolžno nadzorstvo izvaja predvsem v delu razpolagan­ja z gozdovi. Podgoršek se sicer zavzema za začetek revizijske­ga pregleda poslovanja SiDG, vodstvu bo predlagal uvedbo notranjega nadzora.

Če bo potrjen za ministra, je v enem mesecu napovedal prvi osnutek spremembe zakona o zaščiti živali, vendar je nakazal, da predlogom za prepoved verig in kletk ni naklonjen.

Kot zelo pomembno nalogo je navedel še reformo skupne kmetijske politike, pri kateri je napovedal, da bo do novega leta pripravlje­n osnutek strateškeg­a načrta, ki bo še letos predstavlj­en deležnikom. Poudaril je, da bo želja bistveno več od finančnih možnosti, zato bo treba sprejemati številne kompromise. Posebna pozornost bo namenjena ohranjanju narave in okolja.

Med prednostni­mi nalogami povečanje samopreskr­be s hrano in učinkovito črpanje evropskih sredstev.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Če bo postal minister, se bo Jože Podgoršek zavzemal tudi za prenovitev delovanja zadružnega sistema.
Foto Jure Eržen Če bo postal minister, se bo Jože Podgoršek zavzemal tudi za prenovitev delovanja zadružnega sistema.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia