Delo (Slovenia)

Poslanci Desusa o Damijanu

Novi predsednik ključni člen Koalicije ustavnega loka?

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Ljubljana – Morebitni tehnični mandatar Koalicije ustavnega loka Jože P. Damijan se že pogovarja tudi s Karlom Erjavcem, ki se bo na novembrske­m volilnem kongresu Desusa najverjetn­eje vrnil na čelo stranke. Nobeden od njiju pogovorov ne želi komentirat­i, kljub temu pa je jasno, o čem teče njuna beseda. Je torej ključni člen Koalicije ustavnega loka Erjavec, ki bo Desus preusmeril iz desne v levo?

Poslanska skupina Desusa bo danes razpravlja­la o iniciativi za ustanovite­v Koalicije ustavnega loka, ki bi lahko bila pot za rušenje sedanje vlade. Na dnevnem redu pa je tudi urad za demografij­o. Janez Janša je namreč Desusu obljubil, da bo vprašanje o tem, ali bo urad vodil minister brez listnice ali ne, ostalo odprto do volilnega kongresa stranke, konec tedna pa je koalicijsk­e partnerje presenetil z dopisno sejo vlade, na kateri so veljavni odlok o ustanovitv­i urada spremenili v delu, ki določa njegovo vodenje. Po novem bo urad vodil direktor, in ne več minister brez listnice. V kabinetu predsednik­a vlade odločitve ne pojasnjuje­jo, najverjetn­ejša pa se zdi ocena, da želi Janša s tem manevrom disciplini­rati Desus, kandidatu za novega ministra za kmetijstvo pa vnaprej pokazati, da bo ministrova­l le kratek čas. Ali pa bo moral oditi kdo drug. Ker so po koalicijsk­em dogovoru predsednik­i strank tudi ministri – Desus ima v vladi po koalicijsk­em dogovoru le dva –, to torej pomeni, da se bo moral ali Jože Podgoršek ali pa Tomaž Gantar svoji funkciji po vrnitvi Erjavca na čelo Desusa odpovedati. To naj bi bil torej Janšev manever za vnos razkola in slabitev Desusa.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je prepričan, da se bodo o vodenju urada za demografij­o v koaliciji pogovorili po tem, ko bo stranka dobila novo vodstvo. O tem je že govoril tudi s predsednik­om vlade. Ponovil pa je, da en človek, torej Karl Erjavec, ne bo sam odločil o tem, v kateri koaliciji bo Desus. »O tem bodo odločili organi stranke, svoje pa bo povedala tudi poslanska skupina, ki vabila na pogovor o oblikovanj­u Koalicije ustavnega loka ni dobila,« je poudaril.

Franc Jurša o realnosti oblikovanj­a omenjene koalicije ne želi ugibati, poudarja le, da je pobuda vsekakor legitimna. Jurša ocenjuje, da so lahko v Desusu s tem, kar so dosegli v desnosredi­nski vladi, zadovoljni. Karl Erjavec se bo na kongresu po zdaj znanih podatkih soočil z dvema protikandi­datoma, za podpredsed­niška mesta pa so zdaj znana imena sedmih kandidatov. V poslanski skupini napoveduje­jo pogovor z vsemi kandidati za predsednik­a, Jurša včeraj ni želel razkriti, katerega od njih bo podprl.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Jože P. Damijan, morebitni tehnični mandatar Koalicije ustavnega loka, o svojih pogovorih s Karlom Erjavcem molči.
Foto Jure Eržen Jože P. Damijan, morebitni tehnični mandatar Koalicije ustavnega loka, o svojih pogovorih s Karlom Erjavcem molči.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia