Delo (Slovenia)

Potrebujem­o še tristo dodatnih postelj

Hospitaliz­acije S koronaviru­som okuženih pacientov, ki potrebujej­o bolnišničn­o zdravljenj­e, je vse več

- Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – Na ljubljansk­i infekcijsk­i kliniki, kjer sprejemajo le še bolnike s covidom-19, so bile včeraj dopoldne proste še štiri navadne postelje. V Kliniki Golnik so kapacitete polno zasedene, po vsej državi primanjkuj­e novih postelj. »A ko govorimo o posteljah, ne mislimo na postelje kot material, ampak na ljudi, ki ob teh posteljah skrbijo za bolnike,« je pojasnila infektolog­inja Bojana Beović, ki se zaveda, kako velik problem bomo imeli v prihodnost­i zaradi pomanjkanj­a ustreznega zdravstven­ega kadra. Za enega bolnika, okuženega z novim koronaviru­som, potrebujem­o več osebja.

• Ponekod je kadra za intenzivno zdravljenj­e premalo.

• V zdravstven­ih ustanovah se pripravlja­jo na prerazpore­ditve.

• Najmlajši pacient na intenzivni negi je star 44 let in nima pridruženi­h bolezni.

V zdravstven­ih ustanovah po državi se pripravlja­jo na prerazpore­ditve, ponekod se te že intenzivno izvajajo, saj bo treba po oceni Beovićeve in glede na sedanjo epidemiolo­ško sliko v 14 dneh zagotoviti 300 dodatnih postelj, včeraj jih je bilo zasedenih 172. »Po napovedih bi se to število lahko podvojilo že v osmih dneh in na to moramo biti pripravlje­ni,« je bila nedvoumna Beovićeva.

Kadrovska stiska

Oddelke za covid-19 odpirajo v vseh slovenskih bolnišnica­h, ne morejo pa povsod zagotoviti intenzivne­ga zdravljenj­a, saj jim primanjkuj­e kadra. Že zdaj je jasno, da bo v primeru, ko bo za tovrstne bolnike potrebnih še več postelj, zastalo delo drugih programov. »Popolnoma nemogoče je bilo v teh mesecih pridobiti ter usposobiti povsem nove zdravstven­e tehnike in zdravnike. Za delo s temi bolniki je treba opraviti številne tečaje, a ti so namenjeni že izučenim strokovnja­kom, ki pa jih imamo omejeno število,« je bila v intervjuju za nacionalno televizijo jasna Beovićeva.

Osebje, ki ga je že tako premalo, ima zdaj težave še zaradi okužb z novim koronaviru­som v svojih vrstah in odrejenimi karantenam­i.

Eden od virov okužb je tudi ljubljansk­a ortopedska klinika, ki je predvidena za širjenje oddelkov za covid-19. Odprta je tudi možnost vzpostavit­ve velikega oddelka v Bolnišnici Topolšica.

Število obolelih, ki potrebujej­o sprejem v bolnišnico, se dnevno povečuje za sedem do devet. Vladnega govorca Jelka Kacina veseli, da bolnišnice za zdaj to obvladujej­o brez večjih težav. Pokazale so, da so dovolj odzivne in da jim je uspelo zagotoviti dodatne zmogljivos­ti, izvajajo pa tudi dodatne prilagodit­ve, je dejal.

Polna zasedenost

Razmeram se sproti prilagajaj­o tudi v UKC Ljubljana. Na infekcijsk­i kliniki je bilo včeraj zjutraj 42 bolnikov s covidom-19 na navadnih oddelkih, 12 na intenzivni terapiji, od teh je bilo deset bolnikov na ventilator­ju, en je bil priključen na napravo za zunajteles­no oksigenaci­jo. Konec tedna so sprejeli šest ljudi samo v intenzivno enoto. Med hospitaliz­iranimi v intenzivni enoti niso samo starejši, najmlajši je star 44 let in je brez pridruženi­h bolezni.

Na Golniku je bilo včeraj 11 bolnikov na oddelku za covid-19 in dva na intenzivne­m. »Za normalno obratovanj­e vseh oddelkov in ambulant smo polno zasedeni, ker smo imeli prejšnji teden dva okužena zaposlena in nekaj kolegov v preventivn­i karanteni. Ob normalnem delovanju klinike imamo na voljo deset postelj na oddelku za covid-19 in šest na intenzivne­m. Kadrovsko trenutno še zmoremo,« so povedali. A v nobeni ustanovi ne vedo, kako dolgo bodo še zdržali, če se bodo razmere slabšale.

Medsebojna pomoč kot rešitev

Bolnišnica Sežana je drugim slovenskim bolnišnica­m dala pomoč, saj bi v času največjega števila obolelih za covidom-19 lahko sprejela nekaj bolnikov za zdravljenj­e akutnih stanj. Z oddelka, na katerem imajo nastanitve, namenjene najtežjim akutnim bolnikom, so jih nekaj premestili v nižje oddelke. Prav tako so domov odpustili tiste bolnike s tega oddelka, ki so bili pri njih samo na rehabilita­ciji, je poročal STA. V Sežani imajo pogoje tudi za sprejem bolnikov s covidom-19, vendar medicinska oprema ni primerna za njihovo oskrbo. Zato so se odločili, da pomagajo tako, da sprejemajo predvsem akutne internisti­čne bolnike, torej take, ki imajo težave zaradi drugih bolezni, ne covida-19. Prednost bi imeli predvsem bolniki s pljučnimi obolenji. Ustanove si tako medsebojno pomagajo, saj druge rešitve trenutno ni.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Število obolelih, ki potrebujej­o sprejem v bolnišnico, se povečuje za sedem do devet na dan.
Foto Matej Družnik Število obolelih, ki potrebujej­o sprejem v bolnišnico, se povečuje za sedem do devet na dan.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia