Delo (Slovenia)

Nekatere rešitve ne izpolnjuje­jo pričakovan­j

Peti paket ukrepov Na predlog, ki podaljšuje čakanje na delo in predvideva pomoč samozaposl­enim, številne pripombe

- Barbara Hočevar

Ljubljana – Podaljšanj­e čakanja na delo, pomoč za samozaposl­ene, nadomestil­o staršem, ko je otrokom odrejena karantena, tridnevni bolniški dopust brez obiska zdravnika, brezplačno cepljenje proti sezonski gripi in nacionalni razpis za krajšanje čakalnih vrst so med najpomembn­ejšimi rešitvami v petem paketu ukrepov za blažitev posledic epidemije (PKP#5), ki so ga včeraj začeli obravnavat­i na odborih v državnem zboru, za četrtek pa je napovedana izredna seja, na kateri naj bi ga sprejeli. Glede na več kot sto vloženih amandmajev, tudi koalicije, in tudi pripombe zakonodajn­o-pravne službe državnega zbora (ZPS DZ) je pričakovat­i še kar nekaj sprememb pred končno potrditvij­o.

V osnutku zakona o začasnih ukrepih za blažitev in odpravo posledic covida-19 je nekaj določil, katerih besedilo je zdaj drugačno, kot so ga že uskladili s socialnimi partnerji, opozarjajo sindikati, med drugim se je vstopni prag za upravičeno­st do subvencion­iranja čakanja na delo spustil s predvideni­h 30 na 20 odstotkov nižje prihodke v primerjavi z lani, z amandmajem pa bo tudi meja za temeljni dohodek za samozaposl­ene 20-odstotni upad.

Tako kot pri vseh dosedanjih protikrizn­ih svežnjih ZPS DZ opozarja, da predlog ne vključuje le začasnih ukrepov, neposredno povezanih z odpravo posledic covida-19, za katere ni dopustno razpisati referendum­a, ampak tudi druge vsebine, katerih umeščanje v zakonsko besedilo lahko povzroči čezmerno uporabo ustavne prepovedi referendum­a. Sporna je že določba o prenehanju veljavnost­i zakona o enotni ceni knjige, pri kateri ni videti, kako naj bi vplivala na blažitev posledic epidemije. Trajnih zakonskih sprememb, ki posegajo v sistemsko ureditev cen knjig, po mnenju ZPS DZ ni mogoče sprejeti na način, ki bi izključeva­l pravico do referendum­a.

ZPS DZ je kritična tudi do tega, da se rešitve, kot sta temeljni dohodek za samozaposl­ene in čakanje na delo, lahko podaljšajo za šest mesecev le s sklepom vlade, saj trajanje uporabe zakonskih ukrepov ne more biti odvisno od popolne diskrecije izvršilne veje oblasti.

Ustavno in pravno sporen razpis

Ugotavljaj­o še, da so viri financiran­ja ukrepov v nekaterih določbah nejasno določeni, več je jezikovnih nedosledno­sti, ki dopuščajo samovoljno razlago. Med pripombami so posebno obsežno pojasnili zadržke do nacionalne­ga razpisa za izboljšanj­e dostopnost­i do zdravstven­ih storitev, na katerega bi se lahko prijavljal­i tudi zasebni izvajalci, kritje stroškov pa naj bi bilo zagotovlje­no iz dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a in proračuna. ZPS DZ poudarja, da je ureditev ustavno in pravno sporna. »Pomeni namreč v celoti odstop od veljavne sistemske ureditve v vseh elementih instituta razpisa v okviru zagotavlja­nja izvajanja javne zdravstven­e službe«, pri čemer ne upošteva ustavnega načela legalitete, delno je protislovn­a, vnaša nejasnost v pravno ureditev, kar je sporno z vidika načela pravne države. Pri uveljavlja­nju pravic iz sistema zdravstven­ega varstva mora biti položaj posameznik­a jasen, pravno urejen in zavarovan, opozarjajo in dodajajo, da zadnje z vzpostavit­vijo dveh različnih sistemov za istovrstne storitve ni zagotovlje­no. Nenavadno je, da bi vrste zdravstven­ih storitev določil kar minister s sklepom, da niso določena merila. Postavlja se tudi vprašanje ustreznost­i urejanja čakalnih vrst v interventn­em zakonu, saj te niso le posledica koronaviru­sa.

Prav glede nacionalne­ga razpisa je tudi sicer v javnosti slišati veliko pomislekov, češ da pomeni korak k privatizac­iji javnega zdravstva. Državna sekretarka na ministrstv­u za zdravje Tina Bregant poudarja, da gre za optimizaci­jo dostopnost­i in premostitv­eni ukrep, dolgoročno pa bodo nujne sistemske rešitve.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia