Delo (Slovenia)

Banka Slovenije nad računsko sodišče

Sanacija bank Nova ustavna presoja zaradi posega v neodvisnos­t – Iskanje nove rešitve za razlaščenc­e

- Maja Grgič

Ljubljana – Javno razkritje revizije računskega sodišča o nadzorni vloge Banke Slovenije v zadnji sanaciji bank v letih 2013 in 2014 visi v zraku. Banka Slovenije je namreč določila zakona, ki so računskemu sodišču dala podlago za to revizijo, spet poslala v ustavno presojo in predlagala njegovo zadržanje do odločitve. Hkrati bodo v Banki Slovenije najeli skupino pravnih strokovnja­kov, ki naj bi pripravila nove rešitve za učinkovito varstvo razlaščeni­h vlagatelje­v bank.

Računsko sodišče je revizijo v centralni banki začelo na začetku leta 2019, nekaj mesecev po tem, ko je Banka Slovenije po zamenjavi vodstva umaknila zahtevo za ustavno presojo člena, ki takšno revizijo omogoča. Zdaj je Banka Slovenije ta določila zakona o bančništvu spet vložila v ustavno presojo. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle pojasnjuje, da so se za ta korak odločili, potem ko so pri osnutku poročila opravljene revizije videli, da si je računsko sodišče ta člen interpreti­ralo »zelo na široko«. »V Banki Slovenije smo upali, da bo interpreta­cija računskega sodišča takšna, da ne bo posegala v našo neodvisnos­t.

Ker pa se to ni zgodilo, smo se odločili, da jo zavarujemo z ustavno presojo,« je dejal Vasle.

Predsednik­a računskega sodišča Tomaža Vesela je odločitev Banke Slovenije za ponovno ustavno presojo omenjenih določil presenetil­a. »Ne vidim razlogov za to, saj menim, da v ničemer nismo presegli pooblastil in da smo delo temeljito opravili,« dodaja sogovornik. Računsko sodišče je namreč že pripravilo osnutek revizije, na katerega je Banka Slovenije že dala ugovore. Po Veselovih besedah bodo delali naprej, in če ustavno sodišče v določenem času ne bo sprejelo odločitve, bodo poročilo tudi objavili. Ugotovitev ne razkriva, so se pa državni revizorji, opredelili do vseh ključnih elementov v sanaciji bank – od izvajalcev do ocene vrednosti sredstev in zavarovanj do samih stresnih testov.

Bomo dobili nov zakon o razlaščenc­ih?

V Banki Slovenije si po Vasletovih besedah prizadevaj­o, da bi se zgodba s sanacijo bank ter razlastitv­ijo delničarje­v in lastnikov podrejenih obveznic bank po šestih letih vendarle začela razpletati. Za to namerava Banka Slovenije zdaj najeti skupino pravnih strokovnja­kov, ki naj bi pripravila rešitve, ki bi razlaščeni­m vlagatelje­m ponudile učinkovito pravno varstvo in bile v skladu s slovenskim in evropskim pravnim redom. V omenjeni skupini naj bi sodelovali Franc Testen, Miha

Juhart, Miro Prek in André Prüm, pri delu pa bi ji podporo zagotavlja­la tako Banka Slovenije kot ministrstv­o za finance. Spomnimo, da je že sprejeti zakon, ki naj bi razlaščenc­em omogočil pravno varstvo, ustavno sodišče zadržalo prav na zahtevo Banke Slovenije. Ta se namreč ni strinjala z rešitvijo, da bi plačala odškodnine za omenjene razlastitv­e. V sanaciji bank v letih 2013 in 2014 je bilo z ukrepom Banke Slovenije namreč razlaščeni­h več kot 100.000 bančnih vlagatelje­v, ki so s tem skupaj izgubili okoli 960 milijonov evrov.

V Društvu malih delničarje­v potezo Banke Slovenije razumejo kot manever, s katerim hoče dokazovati, da so bančno luknjo pravilno izračunali. Predlog, da se ustanovi skupina pravnih strokovnja­kov, ima po njihovem mnenju veliko pomanjklji­vost, ki se ji reče »neodvisnos­t«, saj je naročnik in plačnik Banka Slovenije. »Če bi Banka Slovenije imela resen namen neodvisne revizije, bi počakala, da računsko sodišče izda mnenje o sanaciji, ki je v fazi osnutka. A očitno je Banka Slovenije presodila, da to mnenje računskega sodišča zanjo ne bo zelo ugodno, saj si drugače ne predstavlj­amo, zakaj bi na ustavno sodišče spet podala pobudo,« še opozarjajo.

Tožba evropske komisije

Slovenijo zaradi preiskave sanacije bank tožita tudi evropska komisija in Evropska centralna banka. Pravobrani­lka evropskega sodišča Juliane Kokott je septembra letos v sklepnih predlogih menila, da je bilo s kriminalis­tično preiskavo v Banki Slovenije kršeno pravo Evropske unije, saj da so naši organi pregona hišno preiskavo izvedli brez vnaprejšnj­e uskladitve z ECB ali pridobitve odločbe sodišča EU. Če bo evropsko sodišče sledilo temu stališču, bo Slovenija tožbo izgubila.

• Tomaž Vesel ne izključuje objave poročila računskega sodišča.

• Banka Slovenije bo najela skupino pravnih strokovnja­kov.

• Sloveniji na evropskem sodišču slabo kaže.

 ??  ?? Guverner Boštjan Vasle si želi primernega pravnega varstva za udeležence sanacije bank, ki ne bo posegalo v neodvisnos­t Banke Slovenije.
Guverner Boštjan Vasle si želi primernega pravnega varstva za udeležence sanacije bank, ki ne bo posegalo v neodvisnos­t Banke Slovenije.
 ?? Foto Aleš Černivec ?? Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel pravi, da ga je odločitev Banke Slovenije za ponovno ustavno presojo zakona o bančništvu presenetil­a.
Foto Aleš Černivec Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel pravi, da ga je odločitev Banke Slovenije za ponovno ustavno presojo zakona o bančništvu presenetil­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia