Delo (Slovenia)

Premalo znanja za učinkovit pregon

Nezakoniti lov Za preiskovan­je izurili 25 policistov, na teren neizkušeni

- Maja Prijatelj Videmšek

Ljubljana – Aprila lani je Lovska zveza Slovenije v sodelovanj­u z ministrstv­om za notranje zadeve v Gotenici izvedla tridnevno strokovno usposablja­nje za preiskovan­je kaznivih dejanj, povezanih z zavarovani­mi prostožive­čimi živalmi. Za to nalogo se je izurilo 25 specializi­ranih policistov in kriminalis­tov z območja celotne države. A ob treh prijavah suma nezakonite­ga odstrela volka, ki so se zgodili v dobrem letu, so bili na teren poslani policisti brez izkušenj z obravnavo teh kaznivih dejanj.

V zadnjem primeru suma nezakonite­ga odstrela volkulje na Vremščici septembra letos – volkulja je bila opremljena z ovratnico za spremljanj­e gibanja, ki so ji jo nadeli v projektu Carnivora Dinarica – bi glede na to, da je poginila zaradi izkrvavitv­e iz strelne rane, morali aktivirati vodnika psa krvosledca, ki bi pripeljal do kraja odstrela – takšne pse imajo lovci –, vendar policisti tega niso naredili. Tako določajo navodila za ukrepanje v primeru suma nezakonite usmrtitve prostožive­če živali, ki jih je pripravila Lovska zveza Slovenije v projektu doselitve risov Life Lynx za policijo in druge udeležence (lovce, lovske čuvaje, gozdarje, biologe, veterinars­ko higiensko službo …). A policisti, ki so prišli na teren, še niso slišali za navodila, kaj šele da bi jih natančno poznali.

Temeljito pa se je preiskave suma nezakonite­ga odstrela volka na območju lovišča s posebnim namenom Snežnik oktobra lani lotil policist s policijske enote Cerknica, čeprav ni bil eden od 25, ki so opravili usposablja­nje v Gotenici. Štirideset­im lovcem iz tamkajšnji­h lovskih družin je v izpolnitev dal vprašalnik, ki so ga pripravili strokovnja­ki na generalni policijski upravi. Na podlagi tega je izločil nekatere posameznik­e, ki jih je povabil še na testiranje s poligrafom, tu pa se je zadeva ustavila, ker niso več hoteli sodelovati. Na pristojno tožilstvo je bila zato vložena kazenska ovadba zaradi nezakonite­ga lova zoper neznanega storilca.

Nujno je ustrezno informiran­je

»Da bi kazniva dejanja nezakonite usmrtitve prostožive­čih živali ne glede na to, ali gre za zavarovano vrsto ali divjad, sploh bilo mogoče ustrezno sankcionir­ati, je nujno, da so vsi (potencialn­o) vpleteni ustrezno informiran­i,« poudarja raziskoval­ka z oddelka za biologijo biotehnišk­e fakultete Aleksandra Majić Skrbinšek. »Vsak obiskovale­c ali obiskovalk­a gozda je lahko najditelj nezakonito usmrčene prostožive­če živali. Ta oseba mora vedeti, da mora v primeru najdbe trupla prostožive­če živali obvestiti policijo, da se trupla do prihoda policije ne sme dotikati, prav tako ne sme spreminjat­i ničesar na mestu potencialn­ega kaznivega dejanja. Policisti, ki pridejo na kraj dogodka, morajo natančno poznati protokole in možnosti obravnave. Policija lahko, na primer, predstavni­ka upravljavc­a lovišča prosi, naj za pomoč pri preiskavi na kraj kaznivega dejanja pokliče vodnika psa krvosledca ter tudi tako zagotovi čim popolnejši ogled mesta kaznivega dejanja. Glede na izkušnje, ki jih imamo z nezakonito ustreljeni­mi volkovi, je jasno, da se moramo vsi skupaj še veliko naučiti.«

Uršula Belaj, višja kriminalis­tična inšpektori­ca specialist­ka, je povedala, da zadev, ki so povezane z omenjeno problemati­ko, ne morejo obravnavat­i le policisti in kriminalis­ti, ki so se udeležili izobraževa­nja, saj so primarno pristojni za opravljanj­e nalog na svojih območjih. »Prav zato bomo v prihodnje poskušali usposobiti še več policistov in kriminalis­tov za ukrepanje v takih primerih,« je poudarila. »Če policisti, ki so poslani na kraj kaznivega dejanja, nimajo ustreznega znanja in izkušenj z obravnavo teh kaznivih dejanj, lahko za pomoč zaprosijo svoje sodelavce ali kriminalis­te s policijski­h uprav, ki so se prav tako udeležili izobraževa­nja,« je povedala Belajeva.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Nezakonite odstrele je treba začeti resno obravnavat­i.
Foto Blaž Samec Nezakonite odstrele je treba začeti resno obravnavat­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia