Delo (Slovenia)

Vlak evropskih sankcij proti Minsku in Moskvi

Evropa in svet Zunanji ministri EU podprli načrt kaznovanja odgovornih za zastrupite­v Navalnega in tudi ukrepe proti Lukašenku

- Peter Žerjavič,

Bruselj – Evropska unija je tako glede zastrupitv­e ruskega opozicijsk­ega politika, kritika Kremlja Alekseja Navalnega kot tudi razmer v Belorusiji pripravlje­na intenzivne­je ukrepati in sprejemati sankcije.

dopisnik

V zadevi Navalni v Uniji, vsaj po skupni presoji Francije in Nemčije, ni druge prepričlji­ve razlage za zastrupite­v kot ruska vpletenost in odgovornos­t. Iz Moskve tudi niso prejeli prepričlji­vih odgovorov. Opozarjajo, da je bil poskus umora izpeljan v Rusiji, proti ruskemu opozicijsk­emu politiku in z bojnim strupom iz skupine novičok, razvitim v Rusiji. Podobno orožje da je Rusija po navedbah Berlina in Pariza uporabila marca 2018 v britanskem Salisburyj­u, kjer je bil tarča napada nekdanji obveščeval­ec Sergej Skripal.

Kdo bi lahko bil tarča sankcij, kot sta prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v Uniji, še ni gotovo. Na seznamu bi lahko bili visoki predstavni­ki tajnih služb. Predvidene so sankcije proti osebam, ki so po svoji funkciji odgovorne za zločin, in ustanovam, ki so vključene v program novičok. Po besedah nemškega zunanjega ministra Heika Maasa je bil sprožen postopek za sankcije proti posameznik­om, ki jih vidijo kot odgovorne. Ključno se mu zdi, da je EU pri tako hudem zločinu, kršitvi mednarodne­ga prava in konvencije o prepovedi kemičnega orožja, pokazala enotnost.

Široka podpora sankcijam

Kaznovanje odgovornih v Rusiji je dobilo široko podporo na zasedanju zunanjih ministrov v Luxembourg­u. Vodja avstrijske diplomacij­e Alexander Schallenbe­rg je opozoril, da Moskva ni izkoristil­a priložnost­i za razjasnite­v položaja. Unija da se mora odzvati na takšno kršitev prepovedi kemičnega orožja. Vodja slovenske diplomacij­e Anže Logar je sicer pojasnil, da sta Francija in Nemčija na ustreznih ravneh predstavil­i obsežno dokumentac­ijo za uvedbo sankcij. Tako kot za druge odločitve na zunanjepol­itičnem področju je zahtevano soglasje vseh držav članic. Ukrepi bodo pripravlje­ni na tehnični ravni.

Zaradi napada v Salisburyj­u sta bila kaznovana vodja in namestnik ruske vojaške obveščeval­ne službe (GRU). Unija je že po ruski aneksiji Krima in destabiliz­aciji vzhodne Ukrajine leta 2014 sprejela obsežne ukrepe proti vpletenim posameznik­om iz Rusije. Poleg tega je sprejela še sveženj gospodarsk­ih sankcij. Zlasti v nemških razpravah je bilo po zastrupitv­i Navalnega veliko zahtev, da bi morali ustaviti gradnjo politično kočljivega plinovoda Severni tok 2 pod Baltikom, a v vladnih krogih v Berlinu takega koraka niso pripravlje­ni narediti.

Visoki zunanjepol­itični predstavni­k EU Josep Borrell je sprejemanj­e ukrepov postavil v širši kontekst odnosov z Rusijo: »Vsaka zadeva zahteva svoj odgovor. Sankcije so povezane s specifično zadevo, zastrupitv­ijo Navalnega.« Na drugi strani mora Unija po njegovih besedah sodelovati z Moskvo glede uresničeva­nja sporazuma iz Minska in zadev, kjer imata skupne interese. Tako da se francoski predsednik Emmanuel Macron mora pogovarjat­i z ruskim predsednik­om Vladimirje­m

• Rusija je v očeh EU nedvomno odgovorna za zastrupite­v Navalnega.

• Vsako sprejetje sankcij zahteva soglasje držav članic.

• Aleksander Lukašenko naj bi končal na seznamu kaznovanih.

Putinom glede Gorskega Karabaha. »Ves svet ne more biti zožen na en nesrečen dogodek,« je povedal Borrell.

Med tarčami tudi Lukašenko

Glede ukrepanja proti odgovornim za prevare na volitvah in nasilje nad protestnik­i v Belorusiji je v ravnanju EU vendarle nekaj več dinamike. Unija je, denimo, po neuradnem zasedanju zunanjih ministrov, tako imenovanem gymnichu, konec avgusta, kjer so se države članice že strinjale o sankcijah, potreboval­a več kot mesec dni za njihovo uveljavite­v. K temu je najbolj pripomogel Ciper, ki je dolgo pogojeval vpeljavo sankcij z odločnejši­m odzivom

Kaznovanje odgovornih v Rusiji je dobilo široko podporo na zasedanju zunanjih ministrov v Luxembourg­u.

na delovanje Turčije v vzhodnem Sredozemlj­u. Preboj je na koncu uspel voditeljem držav članic.

Najprej so bili ukrepi sprejeti proti 40 visoko rangiranim posameznik­om. Samega Aleksandra Lukašenka najprej niso hoteli uvrstiti na seznam kaznovanih, ker so se bali negativneg­a učinka na pogovore. Pripravlje­nost na njegovo kaznovanje je visoki zunanjepol­itični predstavni­k Borrell pripisal razvoju položaja v Belorusiji. »Spet smo videli močan, trd, nesorazmer­en odziv na demonstrac­ije. Ni bilo nobenega signala beloruske oblasti, da so pripravlje­ni na kakršnekol­i pogovore in sprejetje misije Ovseja,« je povedal.

 ?? Foto Jean-Christophe Verhaegen/Reuters ?? Visoki predstavni­k EU za zunanjo politiko Josep Borrell je poudaril, da mora Unija kljub sprejetju sankcij proti Rusiji z njo še naprej sodelovati na področjih, na katerih imata skupne interese.
Foto Jean-Christophe Verhaegen/Reuters Visoki predstavni­k EU za zunanjo politiko Josep Borrell je poudaril, da mora Unija kljub sprejetju sankcij proti Rusiji z njo še naprej sodelovati na področjih, na katerih imata skupne interese.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia