Delo (Slovenia)

Kratka sapa humanitarn­ega predaha

Gorski Karabah Spopad med Armenijo in Azerbajdža­nom se je po nekajurnem zatišju spet razvnel

- Boris Čibej

Ni dolgo trajala prekinitev ognja, o kateri sta se s posredovan­jem Rusije dogovorili vojskujoči se južnokavka­ški državi. Kakor je običajno v vojni za Gorski Karabah, ki traja od začetka devetdeset­ih let prejšnjega stoletja, tudi tokrat za kršitev sporazuma Armenija in Azerbajdža­n obtožujeta drug drugega. »Vidimo, da dogovora ne spoštujejo povsem,« je včeraj po ponovnem srečanju z armenskim kolegom Zograbom Mnacakanja­nom previdno izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ni se hotel izjasniti, kdo je prvi prekršil »humanitarn­i sporazum«, ki sta ga v ranih sobotnih urah po maratonski­h pogajanjih, ki so potekala pod njegovo taktirko, sklenila njegova kolega iz Armenije in Azerbajdža­na, Mnacakanja­n in Jejhun Bajramov. Poročevalc­i iz v zadnjem času najbolj obstreljev­anih območij na obeh straneh fronte so sprva sporočili, da so s prekinitvi­jo ognja, ki naj bi začela veljati v soboto opoldne, zamujali, a vsaj v prvih urah ni bilo večjih kršitev. V nekatera azerbajdža­nska mesta so se vrnili ljudje, ki so zbežali pred napadi, iz zaklonišč so prilezli na plan prebivalci prestolnic­e samooklica­ne republike Arcah oziroma Gorski Karabah Stepanaker­t.

Takšnih spopadov, kakor so sedanji, ki so se začeli 27. septembra, ni bilo od leta 1994, ko sta mladi državi, nekdanji sovjetski socialisti­čni republiki, podpisali sporazum o prekinitvi ognja. Azerbajdža­n je dejansko izgubil nadzor nad ozemljem, ki je uradno še njegovo. Novo premirje, ki so ga v soboto sklenili v Moskvi, je imelo kratek rok trajanja: okoli pete popoldne so spopadi znova izbruhnili. Baku je obtožil Erevan, da je začel obstreljev­ati azerbajdža­nska mesta globoko v notranjost­i države in neuspešno poskusil ponovno zavzeti nekatera območja, ki so jih v zadnji ofenzivi »osvobodili« azerbajdža­nski vojaki, Armenija, ki je te obtožbe odločno zanikala, je okrivila Azerbajdža­n za nove raketne napade na civilno prebivalst­vo v Stepanaker­tu.

• Humanitarn­a prekinitev ognja je trajala le nekaj ur.

• Azerbajžan­sko prebivalst­vo zahteva vojaško rešitev problema.

• Armenija grozi, da bo priznala suverenost Gorskega Karabaha.

Še daleč do pogajanj

Lavrov je včeraj optimistič­no napovedal, da dogovor še ni mrtev in da bosta vojskujoči se strani prekinili spopade. Sporazum, ki naj bi omogočil, da si sovražnici izmenjata padle vojake in vojne ujetnike, je veljal le nekaj ur, a o njegovi dolgotrajn­osti si že prej ni nihče delal utvar. Dogovor je bil zgolj humanitarn­e narave, saj v Moskvi diplomatsk­ih oziroma političnih pogajanj o poskusu trajnejše rešitve krize ni bilo. Sprti strani imata preveč različna stališča, da bi lahko njuni predstavni­ki sedli za pogajalsko mizo. Iz Azerbajdža­na in njegove mednarodne pokrovitel­jice Turčije je bilo v zadnjem času večkrat slišati natančne in ostre pogoje za konec vojne: Baku mora pripraviti natančen urnik umika z okupiranih ozemelj v Gorskem Karabahu, ki ga ima mednarodna skupnost za del Azerbajdža­na.

V Armeniji, ki jo vojaško varuje članstvo v »ruskem Natu«, Organizaci­ji pogodbe o kolektivni varnosti, tega ultimata nočejo sprejeti. Še več, v Erevanu, kjer imajo neuradni nadzor nad samooklica­no republiko, a tudi sami doslej niso uradno priznali suverenost­i tega najstarejš­ega zamrznjene­ga konflikta na območju nekdanje Sovjetske zveze, so zagrozili, da bodo priznali samostojno­st »neodvisneg­a« Gorskega Karabaha.

 ??  ?? Marsikater­i prebivalec Ganje, drugega največjega mesta v Azarbejdža­nu, je v hudem obstreljev­anju v zadnjih dneh ostal brez vsega.
Marsikater­i prebivalec Ganje, drugega največjega mesta v Azarbejdža­nu, je v hudem obstreljev­anju v zadnjih dneh ostal brez vsega.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia