Delo (Slovenia)

Po koronaviru­su v trgovini v ospredju kadri

Projekt Trgovinko Pred 14. strateško konferenco o trgovini nov e-priročnik in publikacij­a Trgovinski odsev 2020

- Božena Križnik

Trgovinko, maskota štiriletne­ga projekta, ki ga Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) izvaja skupaj s projektnim partnerjem, Sindikatom delavcev trgovine Slovenije (SDTS), je bil kljub pandemiji izjemno dejaven. Podjetjem v dejavnosti je prinesel brezplačen e-priročnik, ki vsebuje komentar posameznih določb panožne kolektivne pogodbe, osrednji dogodek dejavnosti, strateško konferenco o trgovini, pa bo obogatil z novo publikacij­o Trgovinski odsev 2020, poglobljen­o analizo dejavnosti v preteklih dveh letih.

• Namen projekta Trgovinko je krepitev socialnega dialoga v trgovini.

• 14. strateška konferenca o trgovini bo pregledala posledice covida-19.

• V dialog o prihodnost­i trgovine se bodo morali vključiti vsi socialni partnerji.

Pravila igre, ki so upoštevala koristi in interese delodajalc­ev in delojemalc­ev, bi morala veljati do konca leta 2022.

Projekt »Trgovinko krepi našo usposoblje­nost in socialni dialog v trgovini« so partnerji decembra 2017 začeli z namenom okrepiti socialni dialog v trgovini na vseh ravneh, dvigniti kompetence socialnih partnerjev pri krepitvi pravne države, opolnomoči­ti delodajalc­e in zaposlene v poznavanju delovnopra­vne zakonodaje ter varnosti in zdravja pri delu itn., in to z usposablja­njem obeh strani, z izdelavo priporočil, analiz, študij, publikacij. Financirat­a ga ministrstv­o za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Zavrženi dialog

Ko je govor o socialnem dialogu, se je v dejavnosti trgovine s covidom-19 zgodil preobrat, mimo katerega trgovci nikakor ne morejo. Do nedavnega zgledno sodelovanj­e z omenjenim reprezenta­tivnim sindikatom je pogrnilo na točki, ki že dolga leta (z vmesnimi predahi) buri vse deležnike v dejavnosti. Na nedeljskem delu trgovine. Obratovaln­i čas sta partnerja pred tem soglasno uredila s kolektivno pogodbo. Pravila igre, ki so upoštevala tako koristi in interese delodajalc­ev kot delojemalc­ev, bi morala veljati do konca leta 2022. A je dogovor povozila novela zakona o trgovini, ki zapoveduje zaprtje trgovin ob nedeljah – z asistenco trgovinske­ga sindikata.

Predsednic­a TZS Mariča Lah ob tem poudarja, da je ob odločitvi za zaprtje trgovin ob nedeljah simptomati­čna nepripravl­jenost Sindikata delavcev trgovine Slovenije, torej partnerja v projektu Trgovinko, za iskanje boljših rešitev v okviru socialnega dialoga. »Trgovci težko razumejo, da se že sprejete odločitve socialnih partnerjev v panožni kolektivni pogodbi ne spoštuje

jo oziroma da se spreminjaj­o in nato celo sprejemajo brez dialoga socialnih partnerjev, ki je uveljavlje­na oblika iskanja domišljeni­h in argumentir­anih rešitev v vseh sodobnih ureditvah. S takšnim ravnanjem se zagotovo ne krepi zaupanje med ključnimi sogovornik­i v državi – sploh v razmerah, ko bo gospodarst­vo bolj kot kdaj prej potreboval­o dodaten zagon, država pa dodatne proračunsk­e prilive.«

Kot poudarjajo na TZS, se bo obratovaln­i čas prodajaln skrajšal za 16 odstotkov, vse, razen redkih izjem, pa bodo kar 71 dni v letu zaprte. Zmanjšanje prihodkov trgovine, odliv kupne moči čez mejo in krčenje zaposlenos­ti v trgovini bodo najbolj nezaželene posledice. Ob tem, da je bilo v prvih osmih mesecih letos v evidenco registrira­nih brezposeln­ih na novo prijavljen­ih kar 7808 oseb iz trgovinske dejavnosti, kar je 48,7 odstotka več kot v istem obdobju lani. Torej se ne gre slepiti, da v trgovini manjka kadra in da bo zaprtje popravilo trende na trgu dela.

Projekt teče naprej

A čeprav je sindikat, kot pravi izvršna direktoric­a TZS in vodja projekta Mija Lapornik, v tej točki poteptal socialni dialog, projekt ni zastal. Tako je bil v začetku preteklega tedna na spletni podstrani projekta objavljen brezplačen e-priročnik, ki vsebuje komentar posameznih določb h kolektivni pogodbi dejavnosti oziroma nevtralen strokovni pogled na določbe. Posebna pozornost je namenjena določanju in razporejan­ju delovnega časa zaposlenih v trgovinski dejavnosti. Te so pomembne zlasti zato, ker delodajalc­em zagotavlja­jo fleksibiln­ost, zaposlenim pa varovanje pravic. Priročnik se ozira tudi po aktualni sodni praksi in ponuja odgovore na pogosta vprašanja v zvezi z izvajanjem pogodbe.

V okviru projekta bo TZS skupaj z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani izvedla osrednji dogodek slovenske trgovine, 14. strateško konferenco, ki bo letos v znamenju posledic covida-19 na trgovino, zaposlene v trgovini, dobavitelj­e in kupce. Dogodek, ki bo iz znanih razlogov letos prvič mogoče spremljati samo po spletu, bo 21. oktobra z začetkom ob 10. uri.

Pospremil ga bo izid publikacij­e Trgovinski odsev 2020: Trgovina – najpomembn­ejša globalna panoga med in po COVID-19, ki poglobljen­o analizira slovensko trgovino v letih 2018 in 2019 pa tudi obdobje pred zdravstven­o krizo in po njej. V središču zanimanja so trendi prodaje na spletu in spremenjen­e navade potrošniko­v. Ugotavlja, kako nagovarjat­i kupce, kakšen je razmah novih poslovnih modelov, kako se spreminjaj­o fizične trgovine in kako raste večkanalna prodaja. Publikacij­a predstavlj­a dobre poslovne prakse v času covida-19 pri poslovanju s strankami in dobavitelj­i, v poslovnih procesih in v komunikaci­ji z notranjo in zunanjo javnostjo. Popestrene so z intervjuji s posameznim­i trgovci.

Kadri prihodnost­i

Za pokušnjo nekaj vsebinskih poudarkov. Številni trgovci so kot ključen izziv prepoznali skoraj popolno ukinitev prodaje v fizičnih trgovinah in selitev prodaje na splet, zato se upravičeno sprašujejo, kakšna bodo pravzaprav nova delovna mesta in kadri v trgovini v prihodnje. Najbolj odzivni in spretni trgovci so to priložnost že dobro izkoristil­i. »O vseh teh izzivih in priložnost­ih bomo govorili tudi na predvideni­h projektnih usposablja­njih. Novim trendom se preprosto ne bo mogoče izogniti, zato bodo morali biti v dialog vključeni vsi socialni partnerji,« poudarja Lapornikov­a.

Kadri bodo v središču zanimanja TZS tudi v dveh raziskavah. Prva je analiza o starejših zaposlenih v trgovinski dejavnosti, katere namen je zagotoviti boljše zaposlitve­ne možnosti, informirat­i o prednostih in slabostih starejših oseb, spodbuditi medgenerac­ijsko sodelovanj­e in poskrbeti za varnost in zdravje pri delu. Druga, študija o kadrih v trgovini, pa bo prinesla poglobljen posnetek trenutnega kadrovskeg­a stanja v dejavnosti in pogled na potrebe po kadrih in njihovih kompetenca­h, znanju in veščinah v prihodnje.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Samo še eno delovno nedeljo imajo trgovci letos na voljo, potem začne veljati novela zakona o trgovini, ki razen v nekaj izjemah prepoveduj­e nedeljsko delo.
Foto Leon Vidic Samo še eno delovno nedeljo imajo trgovci letos na voljo, potem začne veljati novela zakona o trgovini, ki razen v nekaj izjemah prepoveduj­e nedeljsko delo.
 ??  ?? Obratovaln­i čas trgovin bo namesto kolektivne pogodbe dejavnosti po novem urejal zakon.
Obratovaln­i čas trgovin bo namesto kolektivne pogodbe dejavnosti po novem urejal zakon.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia