Delo (Slovenia)

Kakšne protikrizn­e ukrepe gospodarst­vo lahko prenese

Nemčija Strah pred novim zastojem v okrevanju – Na Ifu pozdravlja­jo ciljane ukrepe in pozivajo k davčnim olajšavam

- Barbara Zimic,

Frankfurt – V Nemčiji so zaradi povečevanj­a števila okuženih z novim koronaviru­som začeli uvajati nove omejitve, ki bodo prizadele predvsem gostinstvo pa tudi turizem, a tudi v industriji se bojijo vnovičnega padca proizvodnj­e. Ker je nemško gospodarst­vo po hudem padcu gospodarsk­e aktivnosti med prvim valom šele začelo okrevati, poskuša nemška politika najti ravnovesje med potrebami zdravstva in podjetij.

dopisnica

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred časom opozorila, da bi do božiča lahko imeli skoraj 20.000 novih okužb na dan, kar je približno trikrat več kot na vrhuncu prvega vala, ko je Nemčija za zajezitev eksponentn­ega širjenja virusa ustavila velik del gospodarst­va in javnega življenja. Tokrat nemška politika podobno ostrega ukrepa ne načrtuje. Minister za zdravstvo Jens Spahn je že večkrat poudaril, da zaustavite­v življenja kot v marcu v drugem valu ne bo potrebna. V pogovoru za televizijo RTL je pojasnil, da imamo danes veliko več znanja. »Vemo, da izbruhov okužb nimamo pri frizerjih, v javnem prevozu oziroma je okužb ob spoštovanj­u pravil – nošenje maske, fizična razdalja, razkuževan­je rok – zelo malo. Izbruhi se dogajajo v zaprtih prostorih, kjer ljudje tesno skupaj praznujejo, pri religiozni­h obredih. Zato potrebujem­o ciljane ukrepe, kot je na primer tudi prepoved točenja alkohola ob določenih urah,« je razložil.

Manjši padec BDP

Nemško gospodarst­vo naj bi se po napovedih Inštituta za ekonomska raziskovan­ja Ifo letos skrčilo za 5,2 odstotka, kar je znatno manj od prvotno predvidene­ga 6,7-odstotnega padca. Vzrok za to je precej bolj robustno okrevanje industrije v preteklih mesecih, kot pa so ekonomski napovedova­lci pričakoval­i. Hkrati je država na široko razprla proračunsk­i mošnjiček in podjetjem priskočila na pomoč z obsežnim financiran­jem. Lanski proračunsk­i presežek 52,5 milijarde evrov se bo tako letos po napovedih Ifa spremenil v 170,6 milijarde evrov. A zdaj je tudi Nemčijo zajel drugi val epidemije covida-19, oblast pa za zajezitev hitrega širjenja okužb znova uvaja omejitve, ki že vplivajo na poslovanje določenih panog. Predvsem so na udaru gostinstvo in turizem pa tudi širok spekter javnih prireditev.

Ciljani ukrepi so prava pot

Vprašanje, ki si ga tako zdaj mnogi zastavljaj­o, je, kakšne omejitve politika lahko sprejme, ne da bi onemogočil­a okrevanje gospodarst­va, ki se kaže. Direktor Ifa Clemens Fuest je v pogovoru za Der Spiegel poudaril, da ne moremo govoriti o ločenih interesih zdravstva in gospodarst­va. »Nujno moramo preprečiti, da bi bilo na dan več kot 20.000 primerov okužb. To bi zagotovo vodilo v veliko gospodarsk­o nazadovanj­e,« je opozoril Fuest in poudaril, da so ciljani ukrepi dobra odločitev, da pa bi država morala podjetjem še bolj pomagati na davčnem področju. Znižanje davka na dodano vrednost po Fuestovem mnenju ni dovolj ciljan ukrep, saj koristi tudi podjetjem, ki niso v nikakršni krizi, ampak ravno nasprotno, na primer spletnim trgovcem. Sam predlaga možnost večjega davčnega pobota lanskih dobičkov z letošnjimi izgubami in dodatne davčne olajšave za podjetja, ki so tudi lani imela izgubo in takšnega pobota niti ne morejo uveljavlja­ti. Iz industrije, tudi avtomobils­ke, ki je komaj začela okrevati, je slišati, da se bojijo predvsem padca povpraševa­nja na evropskih trgih, na primer v Španiji ali Franciji, kjer se je epidemija že močno razširila.

Gostincem dodatna pomoč

Po nemških deželah so se odločili, da hotelirji ljudi, ki prihajajo s tveganih območij v državi, ne bodo smeli sprejemati, in takšnih območij je po državi vse več. Norbert Kunz iz Nemškega turistične­ga združenja DTV je opozoril, da če država panogi zdaj ne bo izdatno finančno pomagala, bo to za mnoge hotelirje zadnja zima. Pri čemer so številni znani hoteli že zaprli svoja vrata. Podobno plat zvona bijejo gostinci, ki so morali v minulih dneh v več nemških mestih poslovanje omejiti na do 22. ali 23. ure zvečer. Berlinske oblasti zaradi velikega udarca gostinstvu že načrtujejo dodatne finančne pomoči za tiste, ki jim bodo prihodki upadli. Med drugim naj bi jim subvencion­irali najemnine. Nekateri berlinski gostinci so na sodišče že vložili tožbe zaradi skrajšaneg­a delovnega časa, saj menijo, da je ukrep nesorazmer­en.

• Nemčija bo pomagala tistim, ki pomoč potrebujej­o.

• Znižani DDV pomaga vsem, tudi tistim, ki jim gre dobro.

• Prihajajo omejitve za gostince.

 ??  ??
 ?? Foto Imelda Medina/Reuters ?? Nemška industrija okreva bolje, kot so ekonomisti napovedova­li še pred meseci.
Foto Imelda Medina/Reuters Nemška industrija okreva bolje, kot so ekonomisti napovedova­li še pred meseci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia