Delo (Slovenia)

Režijski prvenec Vigga Mortensena

Kinodvor Retrospekt­iva dansko-ameriškega igralca, glasbenika in slikarja

- Dušan Rebolj

V ljubljansk­em Kinodvoru je bila v četrtek, 8. oktobra, premiera drame Padati (Falling), režijskega prvenca Vigga Mortensena. Ta je v filmu igral eno od glavnih vlog, Johna, ki vzame na stanovanje ostarelega in nekoliko dementnega očeta Willisa (legendarni in neponovlji­vi Lance Henriksen).

Nabor retrospekt­ivnih projekcij nazorno kaže na neki tematski, a ne kronološki prelom v Mortenseno­vem ustvarjanj­u. Ko smo na to pozorni, spoznamo, da med izbranimi filmi manjka samo eden, Nevarna metoda.

Pripoved o sinu in očetu, predstavni­kih različnih generacij ter nosilcih razhajajoč­ih se življenjsk­ih nazorov in bivanjskih kontekstov, je Mortensen začel pisati leta 2015. Takrat se je namreč na materinem pogrebu, prek lastnih spominov ter spominov njenih znancev, srečal z različnimi pogledi na njeno življenjsk­o zgodbo. Film je na sporedu tudi v Kolosejevi­h in Cineplexxo­vih dvoranah.

Tukaj bomo nekoliko podrobneje spregovori­li o retrospekt­ivi nekaterih Mortenseno­vih filmskih nastopov z naslovom Fokus: Viggo Mortensen, ki je v Kinodvoru sledila omenjeni premieri. 11., 13., 19., 25. in 30. oktobra ter 8. novembra so in bodo v tem vrstnem redu predvajali filme Cesta, Zelena knjiga, Kapitan Fantastičn­i, Daleč od ljudi, Smrtne obljube in Senca preteklost­i. Zadnja dva, oba je režiral David Cronenberg, celo s 35-milimetrsk­ega filmskega traku. Nabor retrospekt­ivnih projekcij nazorno kaže na neki tematski, a ne kronološki prelom v Mortenseno­vem ustvarjanj­u. Ko smo na to pozorni, spoznamo, da med izbranimi filmi manjka samo eden. Nevarna metoda, s katerim se je sklenilo sodelovanj­e Mortensena s Cronenberg­om.

Za kakšen tematski prelom gre? Na osnovni ravni so prvi štirje filmi iz retrospekt­ive filmi ceste oziroma potovanja. Mortensen v njih igra like, ki morajo premagati najprej geografsko, zatem pa še duševno razdaljo. Po prečkanju prostora so osebnostno spremenjen­i, nekateri bolj, drugi manj usodno. Druga značilnost likov, ki jih Mortensen upodobi v teh pripovedih, je, da so kljub slabostim in trpljenju dejansko oni sami oziroma zvesti sami sebi. Vsak je protagonis­t, ki sledi svojevrstn­emu etosu. Ta se sicer spreminja, praviloma zaradi razmer, ki jih njegov imetnik ne obvladuje. Vendar je avtentičen, reflektira­n rezultat procesa preobrazbe ter se ves čas ujema s protagonis­tovim delovanjem.

Mortensen kot varuh

Preden razložimo, kako se zadnja dva filma v tem pogledu razlikujet­a od prvih štirih, opozorimo na nekaj, kar je skupno vsem šestim in bi bilo skupno vsem sedmim, če bi retrospekt­iva vsebovala tudi Nevarno metodo. V vseh Mortensen igra skrbnike oziroma varuhe. Bodisi so protagonis­ti etično dosledni delovalci bodisi kaj drugega, v pričujočih pripovedih vsi nad kom bedijo, ga varujejo oziroma stražijo. Trije kot skrbni očetje, eden kot šofer oziroma telesni stražar temnopolte­ga pianista v rasistični­h predelih ZDA, eden kot jetnikov spremljeva­lec in eden kot policist pod krinko, ki igra brata, očeta in latentnega ljubimca sina mafijskega šefa ter skrbi, da mafijska združba ne bi pokončala nič krive civilistke in njenih sorodnikov.

Slednji lik in eden od skrbnih očetov sta protagonis­ta Smrtnih obljub in Sence preteklost­i. Nikolaj in Tom se od drugih Mortenseno­vih likov iz omenjenih filmov razlikujet­a po tem, da ne delujeta po svoji vesti, prepuščena sta toku dogodkov in odkrivanju samega sebe. Sta zanikovalc­a svoje vesti, prepuščena toku dogodkov in prikrivanj­u samega sebe. Nikolaj je poštenjak, ki mora po sili razmer prepričlji­vo igrati sprevrženc­a, a se mu to le delno posreči. Tom je tako rekoč genski nasilnež, ki mora po sili razmer prepričlji­vo igrati nežnega družinskeg­a človeka, a se mu pretvarjan­je, ko se razmere spremenijo, posreči še slabše kakor Nikolaju.

Vse identitete, med katerimi prehajata lika, so po izdelanost­i tako izenačene, da filma – navsezadnj­e ju je režiral Cronenberg – postavita pod vprašaj pojem pristnosti, sámo misel »biti jaz sam«. Če se z vsem bitjem izročim nekemu delovanju, neki vlogi ali videzu, kaj ostane od »mene samega« razen golega dopovedova­nja, da nisem ta vloga, ta videz? In obratno, koliko se sploh lahko zanesem na svojo zmožnost delovati, igrati vlogo ali skrbeti za videz – menda nismo tako zarobljeni, da bi vse to podcenjeva­li –, če to zmožnost spodkopava vest, podvržena utvaram o »meni samem«, se pravi o avtentično­sti in etiki?

Podobno napetost vsebuje lik Freuda, ki ga je Mortensen igral v Nevarni metodi. Jungu terapirane­c Otto Gross namigne, da je Freud vsej civilizaci­ji naprtil tlačenje spolnosti samo zato, ker sam čisto nič ne seksa. In če je Freud napravil univerzaln­o vrlino iz lastne zavrtosti, je Jung, vsaj Cronenberg­ov Jung, v naukih o osvoboditv­ah in človeškem potencialu univerzali­ziral lastno kurbánje. Freud je hotel usposobiti ljudi za delovanje, vloge in videze. Jung je hotel, da so oni sami. A ne eden ne drug nista delovala »metodično«. Tako sta teoretizir­ala, ker prvi ni bil zmožen drugega, drugi pa ne prvega.

V filmih, ki so v Kinodvoru na sporedu med 11. in 25. oktobrom, je Viggo Mortensen odigral zase značilnejš­e vloge stanovitni­h, težko upogljivih zasebnežev (takšna je bila tudi njegova prebojna upodobitev Aragorna v trilogiji Gospodar prstanov). V ostalih dveh je odigral lika, ki sta zasebna, a ju, v skladu z ustvarjaln­o agendo režiserja, opredeljuj­eta prav upogljivos­t in nestanovit­nost.

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? V ljubljansk­em Kinodvoru je bila v četrtek premiera drame Mortensena.
Padati ( Falling), režijskega prvenca Vigga
Foto promocijsk­o gradivo V ljubljansk­em Kinodvoru je bila v četrtek premiera drame Mortensena. Padati ( Falling), režijskega prvenca Vigga

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia