Delo (Slovenia)

Velike zgodbe, ki jih piše glasba

Festival glasbenega filma Druga različica festivala Naj se rola bo trajala do 17. oktobra

- Zdenko Matoz

Po lanski uspešni prvi izvedbi festivala glasbenega filma Naj se rola, na katerem so v ospredju predvsem dokumentar­ni filmi, se letos zgodba nadaljuje. Festival bo nekoliko okrnjen, ne bo namreč nekaterih načrtovani­h spremljeva­lnih dogodkov. Kljub temu je osrednji del programa še vedno privlačen za ljubitelje glasbe, je zagotovil programski urednik festivala Terens Štader.

Danes ob 20. uri se bo v ljubljansk­i Kinoteki festival začel s projekcijo dokumentar­nega filma Rolling Stone: Življenje in smrt Briana Jonesa. Dokumentar­ec o članu slovite zasedbe, ki je pri 27 letih tragično končal, je najnovejši izdelek španskega režiserja in glasbenega novinarja Dannyja Garcie. Ta neodvisni filmar ubira gverilski pristop k velikim temam in jih obravnava z drugačne perspektiv­e kot uradni filmi, ki so jih podpirale ali ustvarjale skupine same. Prvi seveda obravnava nepojasnje­ne okoliščine njegove smrti, ko so ga našli utopljeneg­a v bazenu podeželske hiše. Jones je ustanovil zasedbo The Rolling Stones in ji dal smernice razvoja, pokazal je Jaggerju, kako se igra orglice, ter z osebnostjo in življenjsk­im slogom določil temeljni značaj največje rock zasedbe na svetu.

Garcia ima na tem festivalu posebno mesto (sklop Brez nadzora). Poleg dokumentar­ca o Jonesu bodo zavrteli še njegov prvenec Vzpon in padec The Clash in dokumentar­ec o Johnnyju Thundersu V iskanju Johnnyja.

 ?? Foto Bob Gruen ?? V filmu Vzpon in padec The Clash (2012) je predstavlj­eno travmatičn­o obdobje legendarne londonske skupine po preboju z albumom Combat Rock.
Foto Bob Gruen V filmu Vzpon in padec The Clash (2012) je predstavlj­eno travmatičn­o obdobje legendarne londonske skupine po preboju z albumom Combat Rock.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia