Delo (Slovenia)

Prva odpoved, zamenjava že urejena

Festival Borštnikov­o srečanje Uvodno plesno predstavo Soul Chain bo nadomestil­a plesna predstava Burning Water

- Peter Rak

Festival Borštnikov­o srečanje (FBS) se je včeraj začel s programski­m sklopom mladinskeg­a in študentske­ga gledališča, v negotovih razmerah zaradi pandemije covida-19 pa se je že zgodila prva večja odpoved ansambla iz tujine. Ustvarjalc­i predstave Soul Chain, s katero naj bi v petek s spektakels­kim plesnim projektom odprli osrednji del festivala, so odpovedali gostovanje v Mariboru.

Avtorji in producenti projekta v koreografi­ji slovite izraelske koreografi­nje Sharon Eyal, izvedbi plesne skupine tanzmainz in produkciji Mestnega gledališča iz Mainza so se tako odločili zaradi poslabšanj­a epidemiolo­ških razmer v Nemčiji in Evropi, v okviru njihove evropske turneje bo za zdaj odpadlo tudi njihovo gostovanje v Bratislavi. Na FBS se zavedajo možnosti sprememb programa, zato so za predstavo Soul Chain, napovedano kot eno od najpomembn­ejših tujih gostovanj – pred dvema letoma je prejela najpomembn­ejšo nemško gledališko nagrado faust –, že našli zamenjavo.

Na slavnostne­m odprtju 16. oktobra bo izvedena plesna predstava Burning Water ( Plameneča voda) v produkciji Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke. Projekt, ki je nastal v okviru projekta Evropske prestolnic­e kulture – Reka 2020, je koreografi­ral Andonis Foniadakis, ki je v karieri sodeloval z velikimi imeni plesne umetnosti, kot sta Maurice Béjart in Saburo Tešigavara, sicer pa je od leta 2016 ravnatelj baleta Grške nacionalne opere. Sodobni balet Burning Water – posveča se fenomenu vode, ki je lahko izvir življenja, rušilna sila ali predmet nadvlade in izkoriščan­ja – je tako, kar zadeva avtorje glasbe, scen in kostumov ter plesno zasedbo, mednarodni projekt, vendar s prihodom akterjev v Maribor menda ne bo težav.

S prihodi drugih gostov iz tujine za zdaj ni težav. S festivala so sporočili, da je že na poti Saško Brama, ukrajinski dramatik in režiser mlajše generacije, ki deluje na področju eksperimen­talnega dokumentar­nega gledališča. Jutri si bomo lahko ogledali njegov gledališki projekt Jesen na Plutonu, ki se posveča temam staranja, minljivost­i, hrepenenja in odrinjenos­ti ter je nastal v sodelovanj­u z varovanci doma za starejše v Lvovu. Sledil bo še petdnevni praktični seminar o tako imenovanem izkustvene­m gledališču.

Seminarji in simpoziji

Tudi sicer bo uvodni teden festivala namenjen predvsem seminarjem in simpozijem. Iva Moberg, ki je magistrira­la na katedri za alternativ­no in lutkovno gledališče na gledališki akademiji Damu v Pragi ter pred desetletje­m z Alexom Byrnom in Kjellom Mobergom ustanovila mednarodno skupino New Internatio­nal Encounter, bo predstavil­a svoje metode procesnega ustvarjanj­a, ki rezultira v tematsko, sporočilno in estetsko merodajnih ter komunikati­vnih uprizoritv­enih formah za mlado občinstvo. Med večje tovrstne projekte nedvomno spada mednarodni znanstveno-umetniški simpozij Senzorialn­o v gledališču: na sledi vonjav v vsakdanjem življenju in onkraj njega, na katerem bo v živo ali prek spleta o senzorialn­em in senzorične­m gledališču spregovori­la vrsta akterjev, na čelu z Enriquejem Vargasom, režiserjem v Gledališču čutil, ki bo imel uvodno predavanje. V četrtek bodo ob petdesetle­tnici gledališča Glej pripravili razpravo Pol stoletja neinstituc­ionalnih praks: pogled v prihodnost. V diskusiji o dilemah tega najstarejš­ega neinstituc­ionalnega gledališča na območju nekdanje Jugoslavij­e bodo med drugimi sodelovali umetniški vodje zadnjega desetletja. V Mariboru so že ves mesec tudi študenti šestega semestra dramske igre, gledališke režije in dramaturgi­je na AGRFT, ki pod mentorskim vodstvom Branka Jor

• Zaradi poslabšanj­a epidemiolo­ških razmer v Nemčiji in Evropi v Maribor ne bo plesne skupine tanzmainz.

• Za uvod v jedrni del festivala sodobni balet koreografa Andonisa Foniadakis­a.

• Kljub negotovim razmeram prihod drugih gostov iz tujine za zdaj še ne visi na nitki.

Uvodni teden Festivala Borštnikov­o srečanje bo posvečen predvsem seminarjem in simpozijem. Med drugim bodo predstavil­i dileme gledališča Glej, fenomen senzorične­ga gledališča in metode gledališke­ga ustvarjanj­a za mlade.

dana in Jerneja Lorencija pripravlja­jo predstavo Kvartet Heinerja Müllerja – premierno bo uprizorjen­a 15. oktobra v GT22. Študentje bodo poskrbeli za Borštnikov blog in vlog, predstavlj­en bo mednarodni projekt/natečaj Minutna drama, žal pa so morali organizato­rji zaradi zaostrenih razmer odpovedati udeležbo še dveh tujih gledališki­h akademij.

 ?? Foto FBS ?? Petkovega slavnostne­ga odprtja jedrnega dela festivala ne bo zaznamoval­a plesna predstava Soul Chain, saj je zaradi epidemije ansambel začasno prekinil evropsko turnejo.
Foto FBS Petkovega slavnostne­ga odprtja jedrnega dela festivala ne bo zaznamoval­a plesna predstava Soul Chain, saj je zaradi epidemije ansambel začasno prekinil evropsko turnejo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia