Delo (Slovenia)

LeBronu Jamesu oba pokala, Goranu Dragiću čestitke

Liga NBA LA Lakers so prekosili Miami s 4:2 in osvojili 17. naslov prvaka – Poraženci z grenkim priokusom in ciljem za naslednjo sezono

- Eduardo Brozovič

Orlando – Le enajst dni pred obletnico prve tekme v sezoni se je končalo 74. prvenstvo NBA, najdaljše in najzahtevn­ejše doslej. Košarkarji so morali prestati telesne napore, negotovost med dolgo prekinitvi­jo lige brez tekem in vadbe ob izbruhu koronaviru­sa ter nadaljevan­je v popolni karanteni, ki je za najboljše trajala 95 dni, daleč od družin in prijatelje­v. Najmočnejš­e adute in najtrdnejš­e živce so imeli LA Lakers, z zmago v šestem inalnem soočenju z Miamijem (106:93) so osvojili svoj 17. naslov prvaka in se izenačili z rekorderje­m Bostonom.

Goran Dragić se je za slovo od 12. sezone pod ameriškimi obroči vpisal med junake dvoboja za šampionsko lovoriko. Spopadel se je s tekmeci Los Angelesa in poškodbo stopala, ki mu je na prvih petih tekmah finala dovolila na parket le za 15 minut, a ni mogel uresničiti še enega poglavja svojih otroških sanj, saj je njegovo moštvo že pred polčasom zaostajalo s 30 točkami razlike (34:64). Igral je 19 minut, med katerimi je zbral 5 točk (met za dve 2:4, za tri 0:4, prosti meti 1:2), 5 skokov in 2 asistenci, po porazu pa se znašel v vrtincu navzkrižni­h lepih besed.

Iz obeh taborov je prejemal čestitke za nesebično bojevniško najboljšeg­a košarkarja finala. »Za menoj je 17 sezon v ligi NBA, a minula je bila najtežja. Poigrala se je z našimi telesi in glavami, nas odvrnila od vsega, na kar smo bili navajeni, in prisilila k novim oblikam življenja. A izzive imam rad. Odkar sem se poleti 2018 preselil v Los Angeles, mi jih ni manjkalo. Dobro se spomnim besed žal pokojnega prijatelja Kobeja Bryanta, ki je ob lanskem prihodu Anthonyja Davisa napovedal, da se začenja naša sezona. Imel je prav, LA Lakers so spet prvaki po desetih letih čakanja,« je pojasnil letošnji MVP, ki je trofejo osvojil poltretji mesec pred svojim 36. rojstnim dnevom in je drugi najstarejš­i slavljenec finala po Kareemu Abdul-Jabbarju. Najboljši strelec lige NBA vseh časov je bil ob slavju Jezernikov leta 1985 star 38 let.

James še bolje nosi težo let. V odločilni tekmi za skupno zmago s 4:2 se je izkazal z novim trojnim dvojčkom (28 točk z metom iz igre 13:20, 14 skoki in 10 asistenc), njegovo povprečje v finalu pa je 29,8 točke z 58,6-odstotnim metom, 11,8 skoka in 8 asistenc. Znova mu je izdatno pomagal Anthony Davis (19 točk in 15 skokov), medtem ko je pri Miamiju izstopal Bam Adebayo (25 točk in 10 skokov). Miamijev motor v finalni seriji Jimmy Butler ni zmogel novega podviga, zadovoljit­i se je moral z 12 točkami, manj jih je v celotni končnici dosegel le v 1. krogu proti Indiani (6).

»Ob lanskem prestopu k Miamiju sem obljubil, da mu bom prinesel vsaj en naslov prvaka. Letos mi ni uspelo, torej bom moral to storiti prihodnje leto. Znova z Goranom. Želim si, da bi lahko z njim igral večno,« ostaja odločen Butler, ki bo večno ugibal, kako bi se finale razpletel, če bi bil Dragić zdrav.

 ?? Foto Douglas P. Defelice/AFP ?? LeBron James s pokaloma za naslov prvaka lige NBA in najboljšeg­a koašrkarja finala.
Foto Douglas P. Defelice/AFP LeBron James s pokaloma za naslov prvaka lige NBA in najboljšeg­a koašrkarja finala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia