Delo (Slovenia)

Pariški peskovnik za Rafo otročja igrica

Tenis Rafael Nadal s 13. zmago na OP Francije ostaja kronik zgodovine na svojem ozemlju

- Marko Uršič

Fuentes/Reuters

Ljubljana – No, nič se ni treba čuditi, da je Rafael Nadal tako uspešen na teniških igriščih. Novi mejnik 34-letnega Španca s 13. zmago na odprtem prvenstvu Francije v Parizu je zares impresiven in v sodobnih konkurenčn­ih časih globalnega športa neverjeten.

Na Pirenejske­m polotoku znajo izrabljati, predvsem v denarno krepkejših vzhodnih predelih Španije, prednosti ugodnega podnebja. Ste se kdaj vprašali, kako to, da imajo Španci toliko vrhunskih dirkačev v motocikliz­mu? V Kataloniji in na Balearskih otokih, Nadal je z Majorke, je podnebje ugodno za prakticira­nje športa vse leto, zato je Rafael Nadal Parera neprekoslj­iv kralj peščenih igrišč. Seveda brez velikega kančka nadarjenos­ti ne gre, a iz množice motociklis­tov na katalonski­h tleh in cestah je bil ustvarjen tudi edinstveni Marc Marquez.

Teniški veteran iz mesta Manacor na Majorki si je na letošnjem

Brez dvoma pri žogicah

Na novo se je prilagodil tudi njegov bančni račun, le s poklicnim tenisom je v karieri zaslužil že skoraj 123 milijonov dolarjev (103 milijone evrov). Ni slabo za teniško igro v peskovniku. A tudi za takšne igrice je treba imeti gene. Nadalov oče Sebastian je sicer poslovnež, lastnik zavarovaln­ice, podjetja za izdelavo oken in tudi lokalne restavraci­je. In zakaj Rafa ni zdaj uglajeni poslovnež s kravato in kovčkom, temveč se poti na igrišču?

Njegov stric Miguel Angel Nadal je bil vrhunski nogometaš, igral je za Mallorco, Barcelono in špansko državno vrsto, njegov drugi stric Toni Nadal ga je pri treh letih uvedel v teniško igro. Rafael je do 12. leta vadil tako tenis kot nogomet, bil je španski in evropski prvak z loparjem v svoji starostni kategoriji, oče pa ga je zaradi šolskih obveznosti postavil pred dejstvo, da je moral izbrati med nogometno in teniško igro. Odgovor je jasen, v prid španskega tenisa seveda. V nogometu pa v Španiji tudi ni takšnega uspešneža, kot je Rafa.

 ?? Foto Gonzalo ?? Rafael Nadal je v Parizu teniško velik kot Eifflov stolp.
Foto Gonzalo Rafael Nadal je v Parizu teniško velik kot Eifflov stolp.
 ?? Foto Cedevita Olimpija ?? Jaka Blažič bo s soigralci storil vse, da se ne bi še enkrat znašli na kolenih.
Foto Cedevita Olimpija Jaka Blažič bo s soigralci storil vse, da se ne bi še enkrat znašli na kolenih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia