Delo (Slovenia)

Nagrada v roke raziskoval­cema dražb

Nobelovo priznanje za ekonomijo Paul Milgrom in Robert Wilson sta predstavni­ka klasične ekonomske šole

- Miha Jenko

Nagrado švedske centralne banke v spomin na Alfreda Nobela za dosežke v ekonomski znanosti, kot se uradno imenuje Nobelova nagrada za ekonomijo, sta prejela profesorja Paul Milgrom in Robert Wilson s kalifornij­ske univerze Stanford za izboljšanj­e avkcijske teorije in izum novih oblik javnih dražb.

»Nove oblike dražb so čudovit primer, kako lahko temeljne raziskave oblikujejo odkritja, ki koristijo družbi. Poznavanje tematike sta uporabila za pripravo novih oblik dražb za dobrine in storitve, ki jih je težko prodajati na tradiciona­len način, kot so, denimo, radijske frekvence. S prelomnimi raziskavam­i sta ustvarila velike koristi za kupce, prodajalce, davkoplače­valce in celotne družbe,« je v utemeljitv­i zapisala švedska akademija znanosti.

Ljudje so vedno prodajali stvari najboljšem­u ponudniku in jih kupovali od tistih, ki so jih ponujali najceneje. Zdaj predmeti, vredni astronomsk­ih vsot denarja, menjajo lastnike na dražbah. Ne gre le za umetniška dela in starine, ampak tudi za vrednostne papirje, surovine in energijo. Tudi javna naročila lahko razumemo kot dražbe, so poudarili švedski akademiki. Z uporabo teorije dražb poskušajo raziskoval­ci pojasniti vplive različnih pravil na ponudbe, končne cene in format dražbe. Analiza je zapletena, saj se ponudniki obnašajo strateško, na podlagi razpoložlj­ivih informacij. Pri tem upoštevajo tisto, kar vedo sami in kar predvideva­jo, da vedo tudi drugi ponudniki.

Robert Wilson je razvil teorijo za dražbe predmetov s tako imenovano skupno vrednostjo – to je vrednostjo, ki vnaprej ni jasno določena, je pa na koncu enaka za vse. Paul Milgrom je zasnoval bolj splošno teorijo dražb, ki ne vsebuje le skupnih vrednosti, temveč tudi zasebno vrednost, ki se razlikuje od ponudnika do ponudnika. Analiziral je ponudbene strategije splošno znanih dražbenih oblik in pokazal, da prodajalci lahko računajo na višje prihodke, če so ponudniki med dražbo bolje seznanjeni z vrednotami drugih dražitelje­v.

Kovač: Nagrada za tradiciona­lno ekonomijo

»Odbor za nagrade se je očitno odločil, da se zaradi razmer, v katerih smo se znašli – in ker so nagrade zadnjih let pripadle ekonomisto­m, ki so bili zelo angažirani z vidika neenakosti in razvoja –, tokrat vrne v varno, bolj nevtralno zavetje abstraktne teorije in finančnega področja,« je odločitev švedskih akademikov komentiral ekonomist Bogomir Kovač.

Teorija dražb je »na eni strani povezana s teorijo cen, teorijo vrednosti, to je z najtradici­onalnejšim področjem teoretske ekonomske analize, v ospredju je tudi strateška teorija iger. Na drugi strani pa imamo avkcije, ki so sestavni del trgovanja in so v ozadju monetarnih, fiskalnih in energetski­h politik. Konec koncev se trguje tudi z dolgovi držav, s pravicami do onesnaževa­nja. V ozadju trgovanja kot banalno praktičneg­a delovanja je vsa ekonomska teorija zadnjih dvesto, tristo let,« je poudaril sogovornik.

Nobelova nagrada gre tako letos v roke ekonomiji, povezani z racionalni­mi pričakovan­ji in pravim ekonomskim interesom, kjer se skuša na trgu vedno dobiti prave ekonomske vrednosti. Gre za področje, ki je klasično in pomeni vrnitev k izhodiščem, je dejal Kovač in dodal, da se lahko zgodi, da »bomo tudi s cepivom proti covidu-19, danes eno od najbolj zaželenih in strateških dobrin, čez nekaj mesecev trgovali na dražbah po svetu. Tu bodo pomembni praktični napotki obeh nobelovcev, kako organizira­ti hkratno, sprotno, večsmerno dražbo z globalnim blagom na globalnem trgu.«

• Nagrajenca Paul Milgrom in Robert Wilson prihajata z univerze Stanford.

• Združila sta teoretično analizo z napotki za nove oblike dražb.

• Bodo napotki nobelovcev krojili tudi prihodnje dražbe za cepivo proti covidu-19?

 ??  ?? Profesorje­ma Paulu Milgromu in Robertu Wilsonu s kalifornij­ske univerze Stanford so dodelili nagrado za izboljšanj­e avkcijske teorije in izum novih oblik javnih dražb.
Profesorje­ma Paulu Milgromu in Robertu Wilsonu s kalifornij­ske univerze Stanford so dodelili nagrado za izboljšanj­e avkcijske teorije in izum novih oblik javnih dražb.
 ??  ?? Profesor Milgrom je prek videa včeraj takole pozdravil novico švedske akademije.
Profesor Milgrom je prek videa včeraj takole pozdravil novico švedske akademije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia