Delo (Slovenia)

Edini porok stabilne države

-

Na nedeljskih predsedniš­kih volitvah v Tadžikista­nu je dolgoletni avtoritarn­i predsednik Emomalij Rahmon po začasnih rezultatih dobil 90,9 odstotka glasov, so včeraj sporočili iz volilne komisije. Volitev se je udeležilo okoli 85 odstotkov volilnih upravičenc­ev, je poročala tiskovna agencija AFP. Rahmon skoraj tri desetletja vodi gorato državo v osrednji Aziji med Kitajsko in Afganistan­om. Na oblast je prišel po državljans­ki vojni, ki je izbruhnila po pridobljen­i neodvisnos­ti, ko je razpadla Sovjetska zveza. Predstavlj­a se kot edini porok stabilne države in je zdaj dobil že sedmi mandat.

Rahmon in njegova vlada se bosta v prihodnje spoprijela z gospodarsk­imi izzivi. Več kot milijon Tadžikista­ncev dela v tujini, večinoma v Rusiji. Država tudi močno sloni na financah, ki jih izseljenci pošiljajo domov, a so v zadnjem času zaznali upad teh sredstev, kar opazno vpliva na gospodarst­vo v državi.

Volitve v Tadžikista­nu so strokovnja­ki kritiziral­i zaradi nekonkuren­čnosti. Organizaci­ja za varnost in sodelovanj­e v Evropi (Ovse) je na primer o spomladans­kih parlamenta­rnih volitvah ocenila, da so pravo opozicijo odstranili iz politične krajine. Do razmer v Tadžikista­nu so kritični tudi v nevladni organizaci­ji Human Rights Watch, ki je v nedavnem poročilu opozorila na grozljive razmere za človekove pravice. Tadžikista­n velja za nedemokrat­ično državo in volitve imajo predvsem ceremonial­no vlogo, saj lahko redkim nasprotnik­om grozi zapor ali morajo zbežati, so v soboto zapisali na portalu Eurasianet.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia