Delo (Slovenia)

Solze velikega vodje

-

»Naše ljudstvo mi je izkazalo zaupanje, visoko kot nebo in globoko kot morje, a tega nisem vedno zadovoljiv­o upravičil. Resnično mi je žal!« je med nagovorom ob veliki vojaški paradi dejal severnokor­ejski veliki vodja Kim Džong Un. Nato je snel naočnike ter si obrisal solze, so poročali v Guardianu.

Parado so v Severni Koreji priredili ob 75. obletnici ustanovitv­e vladajoče Delavske stranke, na njej so poleg druge oborožitve prvič pokazali nove medcelinsk­e balistične rakete dolgega dosega. Toda Kim Džong Un se je v nagovoru nenavadno dolgo zadržal pri težavah, skozi katere se mora zaradi mednarodni­h sankcij, zapore meja s Kitajsko zaradi koronaviru­sa in naravnih nesreč v teh časih prebijati njegovo ljudstvo. »Čeprav mi je bila zaupana pomembna naloga, da vodim to deželo po poti, ki sta jo začrtala velika tovariša Kim Il Sung in Kim Džong Il, si nisem dovolj prizadeval za to, da bi se naši ljudje znebili težav, ki jih bremenijo,« je bil samokritič­en. Analitiki ugotavljaj­o, da sta vsebina govora Kim Džong

Una in njegovo obnašanje na paradi posledica naraščajoč­ega pritiska na njegov režim. Tudi direktor oddelka za Severno Korejo na Korejskem inštitutu za združitev naroda Hong Min meni, da je vodja potočil solze zaradi pritiska z vseh strani, ki ga vedno bolj občuti pri vodenju države. Tudi zato je bil njegov nagovor kljub prikazani težki oborožitvi zelo spravljiv, ponudil je podporo vsem ljudem po svetu, ki jih je prizadela pandemija covida-19, in izrazil upanje, da se bodo vezi z Južno Korejo okrepile. Kljub vsemu je Kim opozoril vse, ki bi grozili ali ogrožali njegovo državo, da bo brezkompro­misno uporabil jedrsko orožje. A tokrat se je izognil neposredni kritiki Washington­a.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia